Η επιτροπή για τη Συναινετική Συνεπιμέλεια συζητά με τα κόμματα

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής μας για την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, η Επιτροπή μας συναντήθηκε ήδη με τέσσερα κόμματα, ένα εκτός Βουλής και τρία εντός. Σήμερα δημοσιοποιούμε τα Δελτία Τύπου από τις συναντήσεις μας με τους Οικολόγους Πράσινους (έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα τους) και το ΜΕΡΑ25. Σύντομα θα βγουν τα Δελτία και για τις συναντήσεις που ήδη κάναμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Με τα υπόλοιπα κόμματα ευελπιστούμε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν στις αρχές του χρόνου.

Η συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους

Τα θέματα που απασχολούν, τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, τις γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στην “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια”, και κυρίως το θέμα της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου που συζητιέται αυτή την περίοδο, αποτέλεσαν το αντικείμενο της Ενημερωτικής Συνάντησης μεταξύ της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και εκπροσώπων της Επιτροπής, την Παρασκευή 18/12.

Μια διαδικτυακή συνάντηση με ευρεία συμμετοχή και από τις δύο πλευρές, στην οποία δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις οργανώσεων και προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το θέμα της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, σε ό,τι αφορά ιδίως το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε θέματα ισότητας των δύο φύλων αλλά και ως προς την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Από την πλευράς τους τα μέλη των πολιτικών οργάνων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ακολουθούμενη διαδικασία νομοθέτησης από πλευράς της Κυβέρνησης, η οποία -για μια ακόμη φορά σε κρίσιμο θέμα για την κοινωνία- επιμένει να αδιαφορεί για την οργανωμένη διαδικασία δημοκρατικής διαβούλευσης, με διαφάνεια και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Εξέφρασαν επίσης την έκπληξή τους για τη μη συμμετοχή στη διαδικασία της Γενικής Γραμματείας που είναι επιφορτισμένη με τα θέματα της Ισότητας των Φύλων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αξίζει να μείνουν σε επικοινωνία και σε διαδικασία αλληλοενημέρωσης το επόμενο διάστημα για το θέμα του νομοσχεδίου, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων εν μέσω πανδημίας, ιδιαίτερα στην προοπτική αλλαγής του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου που είναι ζητούμενα στην εποχή της κλιματικής κρίσης αλλά και των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποφασίστηκε να εγκαινιαστεί μέσω του πολιτικού μας φορέα, είπαν οι εκπρόσωποι των Ο.Π., κάτι που συνιστά, για εμάς, δείγμα αναγνώρισης της τήρησης των διαχρονικών μας θέσεων επί των εν λόγω ζητημάτων.

Θυμίζουμε δε, είπαν, ότι Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις δράσεις του Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη από την εποχή της ίδρυσής του, το 2019, και επίσης δηλώνουμε, ότι η διαβούλευση με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.

Η συνάντηση με το ΜΕΡΑ25

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων της Βουλής για τις θέσεις της επιτροπής μας στο θέμα της προετοιμαζόμενης τροποποίησης του οικογενειακού Δικαίου, συναντηθήκαμε με το ΜΕΡΑ 25 στις 22 Δεκεμβρίου (σε διαδικτυακή συνάνηση).

Στη συνάντηση εκ μέρους του κόμματος ήταν η βουλεύτρια Α’ Αθηνών, κ. Αδαμοπούλου Αγγελική και τα στελέχη του κόμματος Πάττυ Βαρδάμη και Σωτήρης Μητραλέξης. Εκ μέρους της επιτροπής ήταν 15 εκπρόσωποι από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις.

Τα μέλη της επιτροπής παρουσίασαν τις θέσεις μας εναντίον της τροποποίησης του οικογενειακού δικαίου, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια αντιδραστική μεταρρύθμιση. Το υπάρχον δίκαιο, που ψηφίστηκε το 1983 και αποτέλεσε τομή για τα δικαιώματα των γυναικών, αφού για πρώτη φορά καταργούσε την πατριαρχική οικογένεια και προέβλεπε την ισότητα των συζύγων και των γονέων απέναντι στα τέκνα και την κοινή υποχρέωση για τη φροντίδα τους, εκτός βέβαια όλων των άλλων, προέβλεπε επίσης την κοινή υποχρέωση προς τα τέκνα μετά τη λύση της συμβίωσης/γάμου. Αυτό ακολουθείται έκτοτε από τις/τους δικαστές, στις δίκες που αφορούν την επιμέλεια των τέκνων. Ότι οι δικαστές/δικαστίνες δίνουν την επιμέλεια συνήθως στις μητέρες στις περιπτώσεις διαζυγίων/χωρισμών, αυτό οφείλεται στο ότι οι πατέρες κατά πλειοψηφία δεν διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών αλλά μόνο την επικοινωνία μαζί τους, η οποία και δίνεται με τις δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν. Η κρίση για το σε ποιον/ποια γονέα θα δοθεί η επιμέλεια μετά το χωρισμό βγαίνει με βάση την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, με ποιον γονέα είναι πιο κοντά τα παιδιά, και ποιος/ποια γονέας είναι συνεπώς πιο κατάλληλος/κατάλληλη για την φροντίδα τους μέχρι την ενηλικίωση. Η επιτροπή μας, συμφωνεί με την συναινετική συνεπιμέλεια, η οποία ασκείται στην μειοψηφία των χωρισμών όπου υπάρχει συμφωνία των γονέων, αλλά αντιτίθεται σφοδρά στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Επίσης τονίστηκε ότι σε πολλά ζευγάρια υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, εναντίον των γυναικών και των παιδιών, η οποία ακολουθεί και κατά την περίοδο του χωρισμού και μετά από αυτόν, κάτι που δεν αναφέρεται καν από τον υπουργό ή τα σχέδια νόμου που εμφανίστηκαν.

Στηλιτεύθηκε ότι αναφέρεται στα ν/σ η έννοια γονική αποξένωση (με μόνο σκοπό να ενοχοποιηθεί η μητέρα που υποτίθεται ότι την προκαλεί), η οποία συνδέεται με το υποτιθέμενο σύνδρομο γονικής αποξένωσης το οποίο έχει απορριφθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως αντιεπιστημονικό.

Τονίστηκε ότι τα δύο σχέδια νόμου που δόθηκαν στα κόμματα από τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι σε μεγάλο βαθμό αντικρουόμενα και ότι δεν έγινε σεβαστό το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Επίσης τονίστηκε ότι η συνεπιμέλεια, κατά τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αφορά την από κοινού λήψη των σημαντικών αποφάσεων για τα παιδιά και από τους δύο γονείς, ενώ δεν αφορά την εναλλασσόμενη κατοικία και τον ίσο χρόνο διαβίωσης των τέκνων με κάθε έναν από τους γονείς, κάτι που κρίνεται παιδαγωγικά ακατάλληλο αλλά προωθείται από τον υπουργό.

Από τη μεριά της η κ. Αδαμοπούλου δήλωσε ότι η ίδια και το κόμμα της είναι αντίθετοι στην έννοια της υποχρεωτκής συνεπιμέλειας. Η μέχρι τώρα δικαστηριακή πρακτική να κρίνεται ad hoc αν συντρέχουν υπέρ του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου οι όροι για ανάθεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από κοινού σε αμφότερους τους γονείς είναι η πιο ορθή λύση της δικαιοταξίας μας για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του τέκνου και για την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ των γονέων, με κριτήριο τους δεσμούς του τέκνου με τους γονείς του. Θεμιτό και επωφελές για τα ανήλικα τέκνα των εν διαστάσει ή των πρώην συζύγων είναι να εμπλέκονται αμφότεροι οι γονείς στην άσκηση της γονικής μέριμνας, εφόσον το επίπεδο των σχέσεών τους μετά από τη διάσταση ή το διαζύγιο το επιτρέπει. Αντίθετα, η προσπάθεια επιβολής της, εκεί όπου δεν υπάρχει διάθεση υπέρβασης των αρνητικών συναισθημάτων του ενός γονέα κατά του άλλου και ειλικρινούς αγαστής συνεργασίας μεταξύ τους, μάλλον θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά, που υποτίθεται ότι θα επιλύσει, και επιπλέον θα αποτελέσει αφορμή για τη διεξαγωγή περαιτέρω δικών. Προβληματική επίσης και αντιπαιδαγωγική είναι η νομοθετική πρόβλεψη εναλλασσόμενης κατοικίας, η κατανομή ίσου χρόνου για τη διαβίωση κάθε τέκνου με καθέναν από τους γονείς, που σημαίνει ότι το τέκνο θα έχει δύο σπίτια, πιθανώς και δύο σχολεία, και πιθανώς και δύο φιλικά περιβάλλοντα.

Επίσης, η κ.Αδαμοπούλου ανέφερε ότι κατά την συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, είχε υποβάλει στον υπουργό πρόταση να γίνει σχετική προσθήκη εδαφίου στο άρ. 1513 ΑΚ το οποίο να ορίζει αποκλεισμό της υποχρεωτικής  από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, όταν ο ένας από τους δύο γονείς έχει τελέσει αξιόποινη πράξη του Νόμου περί Ενδοοικογενειακής Βίας (Ν. 3500/2006). Η εκ των υστέρων αφαίρεση αυτής με δικαστική απόφαση, όπως αντέτειναν ο υπουργός και οι συνεργάτες του, είναι επικίνδυνη και αντίκειται στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, αν ληφθεί υπόψη η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και η συνεπακόλουθη ζημία η οποία θα έχει επέλθει στην ψυχική και σωματική υγεία του τέκνου από τον κακοποιητικό γονέα μέχρι να του αφαιρεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

29-12-20