Γυναικείες οργανώσεις αλληλέγγυες στην Μπεκατώρου – Ανακοινώσεις

Έξι γυναικείας οργανώσεις και ένα γυναικείο τμήμα πολιτικού κόμματος, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Σοφία Μπεκατώρου που έδωσε το παράδειγμα του θάρρους απέναντι στη σεξουαλική βία. Αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις τις οποίες και θα δημοσιεύσουμε.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣΙΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου από δράστη που είχε επίσημη, θεσμική ιδιότητα απέναντι σε κορίτσι/γυναίκα που βρισκόταν σε εξάρτηση από αυτόν. Συγχαίρουμε τη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος της να καταγγείλει δημόσια το περιστατικό αυτό και ζητούμε τη διερεύνηση της καταγγελίας της και τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της σχετικής έρευνας. Καλούμε όλες τις γυναίκες και όλα τα κορίτσια να μιμηθούν το παράδειγμά της.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Δυστυχώς, αν και έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας (Ν. 4531/2018),μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, όπως ήδη από τον Δεκέμβριο 2019 έχουμε καταγγείλει.

To επόμενο διάστημα η Επιτροπή GREVIO θα εξετάσει το βαθμό εφαρμογής της Σύμβασης αυτής από την Ελλάδα. Είναι μια καλή ευκαιρία να πιέσουμε για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων σε εφαρμογή του Ν. 4531/2018 και για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης αυτής. Στη χώρα μας, φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι η πρώην Γενική Γραμματεία Ισότητας και μέχρι πρότινος Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο ρόλος της υποβαθμίζεται με την υπαγωγή της υπό την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Με το από 4.1.2021 δελτίο τύπου ζητήσαμε να ανακτήσει την αρχική της επωνυμία ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα μείζονα προβλήματα και τα κρίσιμα ελλείμματα που αφορούν στην ουσιαστική ισότητα των φύλων και την αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε όλους τους τομείς.

Τέλος, με την από 8.12.2020 ανακοίνωσή μας ζητήσαμε την άμεση επικύρωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στις 21 Ιουνίου 2019. Η σχετική 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα εθνικά Κοινοβούλια παρήλθε άπρακτη στις 21.12.2020.

Ως γνωστόν, τα ελλείμματα αυτά, εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας, κατατάσσουν επανειλημμένα τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Δείκτες Ισότητας του European Institute of Gender Equality (EIGE), και δημιουργούν και διεθνή ευθύνη της έναντι των διεθνών οργανισμών

15 Ιανουαρίου 2021 Η πρόεδρος Ειρήνη Φερέτη

ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ΦΥΛΟΥ ΤΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Οφείλουμε σεβασμό και υποστήριξη στη Σοφία Μπεκατώρου
και σε κάθε γυναίκα που τολμάει να μιλήσει για το βιασμό της.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΟ

Η αθλήτρια Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, συνέβαλε με την προσωπική της μαρτυρία για το βιασμό που υπέστη όταν ήταν νέα από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην ανέχεσαι».

Η Σοφία μίλησε τώρα, γιατί αισθάνθηκε έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που βιώνουν πολλές γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση ή και βιασμό και αποφασίζουν, κάποια στιγμή, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Τότε που βρίσκουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση, την ευθύνη που τους προσάπτουν ότι αυτές το προκάλεσαν, τα πολλαπλά στερεότυπα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που δικαιολογούν την κουλτούρα του βιασμού και μετατρέπουν τη γυναίκα από θύμα σε κατηγορουμένη.

Στηρίζουμε τη Σοφία και κάθε κορίτσι και γυναίκα που βρίσκουν το θάρρος και μιλάνε. Είναι σπουδαίο και αξίζουν όλες το σεβασμό μας, την κάθε επιπλέον υποστήριξη.

Την υποστήριξη που δυστυχώς, όχι μόνο δεν έκανε τόσα χρόνια η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) αλλά και σήμερα, που βγαίνει δημόσια στο φώς η κατηγορία για ένα μέλος της και αντί να δεσμευτεί για τη διερεύνηση της σοβαρής αυτής κατηγορίας, στοχοποιεί και προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στο θύμα της σεξουαλικής επίθεσης. Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή στάση της είναι καταδικαστέα και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη οργή.

Όταν μάλιστα είναι γνωστό, ότι και στο χώρο του αθλητισμού, που οι διοικητικοί φορείς κυριαρχούνται από άντρες, τα κορίτσια και οι γυναίκες αθλήτριες έρχονται αντιμέτωπες με τη σεξιστική γλώσσα από φιλάθλους αλλά και από παράγοντες του αθλητισμού και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έως και βιασμό, περισσότερο από ότι τα αγόρια. Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέες επώνυμες καταγγελίες.

Επιπλέον, σήμερα που η συγκεκριμένη καταγγελία παίρνει μεγάλες διαστάσεις και για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για την εφαρμογή πολλαπλών και οριζόντιων πολιτικών για την ισότητα και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, φαίνεται η ευθύνη για την εγκληματική υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και η ταύτιση του ρόλους της, κυρίως με το δημογραφικό πρόβλημα.

Τώρα που αναδεικνύεται ο αποκλεισμός και η απουσία των γυναικών από τις αθλητικές διοικήσεις, φαίνεται επίσης, η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για την απαράδεκτη κατάργηση της ποσόστωσης φύλου (1/3) στα Διοικητικά Συμβούλια των αθλητικών οργανισμών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 25 ν.4603/2019).

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, της υποτίμησης των γυναικών, της πατριαρχίας, είναι δύσκολος και καθημερινός. Όμως δεν κουραζόμαστε.

Ενθαρρύνουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να ΜΙΛΑΝΕ. Είναι σημαντικό και είμαστε δίπλα τους για να προχωρήσουμε μαζί ώστε να μετατρέψουμε το ερώτημα «γιατί τώρα;» σε «γιατί αυτός βίασε;» καταδικάζοντας την κουλτούρα του βιασμού μέσα στην κοινωνία.
Ήδη θα έχουμε πετύχει πολλά.

16/1/2021

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

Δεν είσαι η μόνη-Δεν είσαι μόνη – Σπάστε την σιωπή

 Η καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σαν χιονοστιβάδα έρχονται στη δημοσιότητα παρόμοια περιστατικά βίας και βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Για το φεμινιστικό δίκτυο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία το θέμα και δεν μας εκπλήσσει.

Είναι σίγουρο ότι δεκάδες γυναίκες και παιδιά υφίστανται καθημερινά κάποιου είδους βιασμό.

Χρειάζεται περίσσιο θάρρος και δύναμη ψυχής μέχρι να υπάρξει η σχετική καταγγελία.

Χρειάζεται εμβάθυνση στο πρόβλημα και παντός είδους ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα-επιζήσασες.

ΖΗΤΑΜΕ

  • Να αναλάβει η δικαιοσύνη την ευθύνη και τον ρόλο της. Να τιμωρήσει τους ενόχους.
  • Να ενταχθούν επιτέλους τα θέματα της ισότητας των φύλων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση, στον προφορικό και έντυπο λόγο, στην καθημερινότητα, για την υπέρβαση του προτύπου της ανδρικής εξουσίας και του πατέρα-αφέντη.
  • Να εφαρμοστούν πολιτικές και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, που να συμπεριλαμβάνουν μικρά αγόρια, εφήβους και ενήλικους άντρες.
  • Να εφαρμοστεί στην πράξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Να κυρωθεί άμεσα και από την Ελλάδα η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία» δηλώνει την παρουσία του και την αμέριστη συμπαράσταση προς όλα ανεξαιρέτως τα θύματα-επιζώσασες.

18-1-2021

Σοροπτιμιστικός Όμιλος

Μήνυμα Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στην Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου.

Καταγγελία Αφύπνισης Συνειδήσεων.

Μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό», η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως, στην κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία, σπάζοντας την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, μια γενναία κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις.

Η Σοφία, 4 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, κατέκτησε δύο Ολυμπιακά Μετάλλια, χρυσό στην Αθήνα και χάλκινο στο Πεκίνο, η μοναδική ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που παρήλασε ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στο Πεκίνο, το έτος 2008, αθλήτρια υψηλοτάτου ήθους, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Με την αποκάλυψή της ότι έπεσε θύμα βιασμού από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) όταν ήταν 22 ετών, η Σοφία σπάει τη σιωπή της, μετά από 22 χρόνια, δημοσιοποιώντας το γεγονός με καθυστέρηση, αλλά στον χρόνο που επέλεξε η ίδια, τώρα που νοιώθει πλέον δυνατή, αναγνωρίσιμη και ξέρει ότι έχει ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί, να καταγγείλει δυνατά και με θάρρος, καταδεικνύοντας ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά…….

Γιατί η Σοφία δεν «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν ξέχασε ποτέ, γιατί όπως συγκλονιστικά δήλωσε «……Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου».

Η καταγγελία έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του ανθρώπου που δέχθηκε τέτοιου είδους επίθεση να αποφασίσει πόσα θα πει, σε ποιον χρόνο και πού. Κάθε θύμα βιασμού αντιδρά διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με την καταγγελία του δράστη.

Αγαπημένες μου Φίλες, δεν προσπερνάμε την Έμφυλη Βία που γνωρίζουμε, ακούμε, υποψιαζόμεθα, στηρίζουμε τις Γυναίκες που την υφίστανται, μιλώντας, καταγγέλλοντας και αποκαλύπτοντας τα βουβά εγκλήματα.
Η σεξουαλική κακοποίηση κατά των γυναικών, η πιο ακραία αλλά και επίμονη μορφή Έμφυλης Βίας, αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας, σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει καθημερινά, εκατομμύρια Γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.

Μην ξεχνάμε ότι τα στατιστικά (όταν και όπου υπάρχει μέριμνα για καταγραφή των περιστατικών) είναι αμείλικτα. Μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, ωστόσο, μόλις το 14 % των γυναικών προβαίνουν σε καταγγελία, από τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού τους και της ατιμωρησίας των θυτών. Η αίσθηση ότι θα στοχοποιηθούν και θα δικαστούν αντί του θύτη είναι ο κυριότερος παράγοντας των μεταχρονολογημένων καταγγελιών.

Η συμπαράσταση και η στήριξη των θυμάτων, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα ώθησης στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών και στο σπάσιμο του κύκλου της κακοποίησης.

Η εξάλειψη της Έμφυλης Βίας απαιτεί την ενεργή δράση όλου του κοινωνικού συνόλου, δεν πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση, είναι ευθύνη Όλων μας. Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις Βίας, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή.

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια δυνατή και θαρραλέα Γυναίκα, όχι μόνο γιατί κατόρθωσε να υπομείνει τον μόχθο, τον  πόνο, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την μοναξιά του πρωταθλητισμού, διαπρέποντας στον τομέα που δραστηριοποιείται, αλλά και γιατί τόλμησε και μίλησε δημόσια, ανοίγοντας τον δρόμο με το γενναίο παράδειγμά της, να ανοίξουν και άλλα στόματα ……… στο χώρο του αθλητισμού, ύψιστου κοινωνικού και πολιτισμικού αγαθού.

Είμαστε Όλες στο πλευρό της Σοφίας!

Βάλη Παλαιολόγου, Πρόεδρος Σ.Ο.Κ.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ

Καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη την κακοποίηση που υπέστη η χρυσή
ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Σοφία και σε κάθε γυναίκα θύμα σεξουαλικής ή άλλης μορφής βίας.Καλούμε κάθε γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας να μην διστάσει να το καταγγείλει και να είναι βέβαιη ότι θα είμαστε στο πλευρό
της.

Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική υλοποίηση και στην πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για
την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της
ενδοοικογενειακής βίας που έχει κυρωθεί  από το 2018 με το νόμο
4531/2018.

Θέτουμε στη διάθεση της Πολιτείας αλλά και κάθε γυναίκας τις
γνώσεις μας και την εμπειρία μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση
του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
Αθήνα 17.1.2021  – ΤΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Μετά από αγώνες επτά ολόκληρων ετών των γυναικείων Οργανώσεων καταφέραμε η χώρα μας να κυρώσει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Είμαστε περήφανες που γυναίκες σαν την Σοφία Μπεκατώρου με ήθος και συνέπεια αποφασίζουν να δώσουν νόημα σε αυτόν τον αγώνα σπάζοντας την σιωπή και καταγγέλλοντας την ειδεχθέστερη μορφή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι η σεξουαλική βία.

Η Ολυμπιονίκης μας με ηρωισμό δείχνει τον δρόμο της μηδενικής ανοχής σε εγκληματικές πράξεις που ντροπιάζουν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βοηθά τα θύματα επιτέλους να υψώνουν την φωνή τους και να ξεσκεπάζουν τους ενόχους.

Η Ελληνική  Αντιπροσωπεία και  οι Οργανώσεις  Μέλη  μας στέκονται  στο πλευρό των θυμάτων και ζητούν και  πάλι την  άμεση εφαρμογή  όλων  των  διατάξεων της  Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθώς και την  ουσιαστική  διαβούλευση με τις  γυναικείες  Οργανώσεις ,η οποία παρότι προβλέπεται  ρητά   δεν  έχει  υλοποιηθεί.

Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΕΛΓ

Μίκα Ιωαννίδου Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ

Μέλη: Μαίρη Λατσού, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών

Αγλαΐα Ρομπόκου, Εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΟΦΙΑ

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως νεαρή κοπέλα από υψηλόβαθμο και ενεργό μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, έχει προκαλέσει οργή και τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς την Ολυμπιονίκη που βρήκε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να μιλήσει γι’ αυτό το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια έκανε κάτι εξίσου σπουδαίο: με αξιοθαύμαστο θάρρος αποκάλυψε το τεράστιο φορτίο που σήκωνε τόσα χρόνια, το οποίο –όπως ομολόγησε- την είχε κάνει μάλιστα να χάσει την αγάπη στον εαυτό της, δίνοντας έτσι φωνή και σε άλλα φοβισμένα κορίτσια.

Η παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός είναι οδυνηρή εμπειρία που σημαδεύει για πάντα, αποτελεί εγκληματική πράξη ,αλλά καλύπτεται από σιωπή, λόγω της υποκρισίας της κοινωνίας που αναπαράγοντας τα στερεότυπα, φέρνει τα θύματα αντιμέτωπα με τον κοινωνικό στιγματισμό και την ατιμωρησία των θυτών.

Η βία στην όποια της μορφή είναι διαδεδομένη σ΄όλον τον κόσμο. Συναντάται καθημερινά στον δρόμο, σε χώρους δουλειάς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στον αθλητισμό. Και όμως ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής για υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων .

Δυστυχώς η «κουλτούρα της βίας και του βιασμού» συνεχίζει να καλλιεργείται ακόμη και από τα ΜΜΕ. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των γυναικών. Η ανοχή μας είναι μηδενική.

Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τη Σοφία και όλες τις Σοφίες που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, ώστε να απεγκλωβισθούν από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο και να σπάσουν τη σιωπή τους.

Ελπίζουμε η γενναία πράξη της Σοφίας να ενεργοποιήσει άμεσα πολιτεία και κοινωνία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε όλοι και όλες μαζί να δουλέψουμε για την εξάλειψη κάθε μορφή έμφυλης βίας. Για την εκδίωξη της βίας από την ψυχή και το σώμα κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου, γενικότερα. Να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά Να τους διδάξουμε ότι το «όχι» σημαίνει όχι. Να τα διαπαιδαγωγούμε με τις αξίες του σεβασμού της προσωπικότητας και της ελευθερίας του άλλου, αποτρέποντας τα από κάθε βίαιη συμπεριφορά.

18/1/2021