«Απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία»

31/01/21

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

«Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία είναι μια επίθεση κατά των γυναικών και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους»

Οι πρόεδροι των Επιτροπών για τα Δικαιωμάτων των Γυναικών και των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουν έκκληση για αλληλεγγύη με τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές στην Πολωνία και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους προς την πολωνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο περί αμβλώσεων.

Ο εξαιρετικά περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις στην Πολωνία έχει πλέον τεθεί σε ισχύ επίσημα, καθώς η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με τα δικαιώματα των αμβλώσεων, δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Πολωνίας.

Η Evelyn Regner (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Αυστρία), πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, είναι αποκαρδιωμένη: «Στην Πολωνία, κυριαρχεί η μισογυνία. Η de facto απαγόρευση των αμβλώσεων που επέβαλλε η πολωνική κυβέρνηση επηρεάζει άμεσα την αυτονομία και τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών. Πρόκειται για μια επίθεση κατά των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα έπρεπε να είναι αδιανόητη σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία το 2021. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοια περιφρόνηση για την ανθρωπότητα στην Ευρώπη και στέκομαι με τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές στην Πολωνία που εκφράζονται εναντίον αυτής της οπισθοδρομικής πολιτικής».

Η Evelyn Regner προσθέτει: «Αμβλώσεις γίνονται, είτε επιτρέπονται είτε όχι. Η πολωνική ρύθμιση οδηγεί τις γυναίκες να ενεργούν παράνομα και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Τον Νοέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδίκασε έντονα» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν είναι πλέον ανεξάρτητο. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα να κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το δικαίωμα της σωματικής αυτοδιάθεσης και τα κονδύλια της ΕΕ να συνδεθούν με κριτήρια που βασίζονται στο κράτος δικαίου. Πρέπει να αντισταθούμε σε τέτοιες επιθέσεις κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο Juan Fernando López Aguilar (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ισπανία), πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, επίσης αντέδρασε: «Όπως ανέφερα σε προηγούμενες περιπτώσεις, αυτή η απόφαση δείχνει ξανά ότι οι επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, κατά της δημοκρατίας και κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος στην Πολωνία δεν είναι πλέον εγγυημένη, όπως καταδεικνύει αυτή η απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το δικαίωμα μιας γυναίκας να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη δική της εγκυμοσύνη χωρίς να διώκεται δεν πρέπει να είναι αντισυνταγματικό σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Οκτώβριο του 2020, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε παράνομη την άμβλωση σε περιπτώσεις σοβαρής παραμόρφωσης του εμβρύου, θεωρώντας το «ασυμβίβαστο» με το Σύνταγμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση όλων των αμβλώσεων στην Πολωνία, εκτός από περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

Πηγή: europarl.europa.eu

Μετάφραση/επιμέλεια: Pressenza Athens

 

Πηγή: https://www.pressenza.com/el/2021/01/i-apagoreusi-ton-amvloseon-stin-polonia/?fbclid=IwAR1vY5nYTVQCpVIsgWsx5WXKyP1-J7SLbJ6oyITe0bFOei686cX0RQr2vos