Άγρια καταστολή διαδήλωσης στη Λευκωσία

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Άγρια καταστολή διαδήλωσης πάνω από 1000 ατόμων στη Λευκωσία, το Σάββατο, με ρίψεις χημικών αλλά και νερού από όχημα, με αποτέλεσμα τραυματισμούς πολιτών. Εδώ υπογραμμίζουμε τον σοβαρό τραυματισμό μιας νεαρής καλλιτέχνιδας στο πρόσωπο, με κίνδυνο πλέον να πάθει μόνιμη βλάβη στην όρασή της από το ένα μάτι. Η καμπάνια “Ως Δαμαί”, που σημαίνει “Ως εδώ” για να μάθουμε και την κυπριακή διάλεκτο, οργάνωσε την διαδήλωση ενάντια στη διαφθορά και στον κατασταλτικό χαρακτήρα των υγειονομικών μέτρων. Εδώ, ολόκληρη η ανακοίνωσή τους για την εξέλιξη της διαδήλωσης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:  

Η 13η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως ορόσημο πολιτικής ανυπακοής στην Κύπρο. Περίπου 1000 άνθρωποι αγνοήσαμε τα αντισυνταγματικά διατάγματα που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και βρεθήκαμε στον δρόμο για να διαδηλώσουμε ενάντια στην διαφθορά και τον κρατικό αυταρχισμό.

Ωστόσο οι προθέσεις των δυνάμεων καταστολής έδειξαν με τον εντονότερο τρόπο ότι ο σεβασμός των συνταγματικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν υφίσταται στη διεφθαρμένη τους δημοκρατία. Ο ξεκάθαρα αντιφασιστικός και ταξικός χαρακτήρας της κινητοποίησής μας, οδήγησε την αστυνομία στον αποκλεισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στην ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών σε δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, τη χρήση drone και φυσικά του κανονιού νερού με την ευφάνταστη ονομασία «Αίαντας».

Εδώ σχετικό βίντεο από δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πολίτης”

https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2021/02/1302-00.mp4?_=1

Οι δυνάμεις καταστολής απέτρεψαν την προσυγκέντρωση/πορεία της Θύρας να προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης της διαμαρτυρίας μας, ενώ στη συνέχεια εγκλώβισαν τα υπόλοιπα μπλοκ της διαδήλωσης μεταξύ του πάρκου Κολοκάση και της λεωφόρου Στασίνου.

Χωρίς καμιά πρόκληση και παρά τις ξεκάθαρα ειρηνικές διαθέσεις των διαδηλωτών, τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων άρχισαν να μας ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού και να μας χτυπούν στο ψαχνό, όταν επιχειρήσαμε -χωρίς χρήση βίας- να σπάσουμε τον αποκλεισμό και να πραγματοποιήσουμε την πορεία μας.

Η τραγουδίστρια Αναστασία, “πρόσβαλε” την αστυνομία, αφού σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο απέναντι στο τέρας “Αίαντα” το βαρύ όχημα που εκτόξευε με δύναμη νερό. Και της έριξαν το νερό στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι και να χειρουργηθεί, ενώ φυσικά συνελήφθη.

Οι 11 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με γελοίες κατηγορίες. Εννέα εξ αυτών παρέμειναν για πολλή ώρα μέσα στην ίδια κλούβα, κατά παράβαση των διαταγμάτων του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, που δήθεν παραβίαζε η ειρηνική μας διαμαρτυρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλείστα μέλη των δυνάμεων καταστολής δεν έφεραν τα διακριτικά τους και έκρυβαν τις ταυτότητές τους.

Πολλοί αλληλέγγυοι/ες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Πιο σοβαρά τραυματισμένη, μια 25χρονη μουσικός, η οποία δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από τον «Αίαντα», με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της και με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όρασή της.

Ανάμεσα στα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας άλλος νεαρός διαδηλωτής, τον οποίο θρασύτατοι αστυνομικοί πάτησαν στον λαιμό ενώ βρισκόταν ήδη ακινητοποιημένος στο έδαφος, φέρνοντας στη μνήμη από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, τη δολοφονία του George Floyd από τους συνεγκληματίες τους στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η κυβέρνηση του διεφθαρμένου Νίκου Αναστασιάδη και η αυταρχική «δικαιοσύνη» του υπουργείου της Έμιλυς Γιολίτη. Μια κυβέρνηση η οποία κατέφυγε ξεδιάντροπα στο τελευταίο καταφύγιο των διεφθαρμένων, την ωμή βία, κτυπώντας ανελέητα ειρηνικούς διαδηλωτές.
Είδαμε στους δρόμους της Κύπρου εικόνες αστυνομικής βίας που συνηθίσαμε να παρακολουθούμε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Να ξέρετε όμως ότι δεν πτοούμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Όπως μας λέει και στο σημείωμα που μας έστειλε η Αναστασία:«Δεν μετανιώνω για τίποτα! Καλή δύναμη σε όλους».
Στον δρόμο θα σπάσουμε τον τρόμο.
Συντονιστικό «Ως Δαμέ!»
Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2021

ΥΓ.1: Παρακαλούμε τραυματίες, θύματα αστυνομικής βίας ή/και όσους/ες τυχόν έλαβαν εξώδικα πρόστιμα, να επικοινωνήσουν μαζί μας για συλλογική νομική διαχείριση.
ΥΓ.2: Παρακαλούμε επίσης όσους/ες διαθέτουν φωτογραφίες βίντεο που καταγράφουν την αστυνομική βαρβαρότητα, να τα αποστείλουν στο email μας (sintonistiko_wsdame@protonmail.com), ή στις σελίδες των συνδιοργανωτριών ομάδων στο Facebook.

Συγκινητικό δημοσίευμα σε σελίδα του fb της despo pasia για την νεαρή καλλιτέχνιδα, στην κυπριακή διάλεκτο:

Ο χορός τούτης της κορούδας πάνω στο πεζοδρόμιο, μόνης της, με τη μάσκα της, με το σκουφί της, με τα σιέρκα της ψηλά, με το σώμα της να πηδά στον αέρα δε θα φύει ποττέ που πάνω μου.
Μιας κορούδας που γράφει τραούθκια, που την παλεύκει να κάμει την τέχνη της τζιαι που έκαμε μια επιλογή υπολογίζοντας σε ένα όριο που είσιε ήδη ξεπεραστεί: ότι αν είσαι αστυνομικός, δε κτυπάς, ποττέ, ένα πλάσμα που δε σου επιτίθεται, που στέκει μόνο του, που δηλώνει τον τόπο του.
Οφείλετε μας εξήγηση.
Οφείλετε να αρθρώσετε την ευθύνη σας τζιαι να την αναλάβετε κιόλας.
Οφείλετε να τη φροντίσετε.
Αν δε μπορείτε να φροντίσετε τη νέα γενιά, δε μπορείτε να φροντίσετε τίποτε.