Ακμή: μην αφήσεις ένα σημάδι να καθορίσει αυτό που είσαι

Γράφει η Κατερίνα Πράπα

Ακόμα και σήμερα η ακμή τείνει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Πρόκειται για ένα δερματικό νόσημα που ταλαιπωρεί κυρίως έφηβες αλλά και ενήλικες γυναίκες. Αν και φαινομενικά είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά, τα προβλήματα που δημιουργεί μπορεί να είναι καταστροφικά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό κατάθλιψης οφείλεται στην ακμή. Σύμφωνα με έρευνα της BSF, 1 στους 6 έφηβους αυτοτραυματίζονται εξαιτίας της πάθησης αυτής. Η ακμή μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε αισθήματα κατωτερότητας, μοναξιάς και κοινωνικής ανασφάλειας. Στην εφηβεία, σε μια ηλικία όπου η αυτοπεποίθηση ενός κοριτσιού ακόμα πλάθεται, η ακμή μπορεί να επηρεάσει έντονα την αυτοεκτιμησή της. Επικριτικά σχόλια και περίεργα βλέμματα επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία τους, αφού τα κορίτσια ντρέπονται για το πρόσωπο τους, κρύβονται και αποστρέφονται τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνικής τους ζωή αλλά και στην ψυχολογική τους διάθεση.

Η παγίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιφέρει επιζήμιες επιπτώσεις και εύθραυστες ισορροπίες. Ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο, αν έχεις τέλεια εικόνα, έχεις τα πάντα έτσι;

Αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα, τέλειες εικόνες, έντονο βάψιμο, φίλτρα, φίλτρα, φίλτρα. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Πολλά κορίτσια εγκλωβίζονται σε αυτή την ψεύτικη πραγματικότητα και προσπαθούν να πετύχουν την ιδανική για αυτές εικόνα. Συγκρίνουν τον εαυτό τους με μία πλασματική ιδέα. Ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να αρέσει να είναι αποδεκτός από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Η ακμή είναι μια εντελώς φυσιολογική και αντιμετωπίσιμη πάθηση. Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Μπορείς αν θες να προχωρήσεις σε μια θεραπεία, αν πάλι δεν θες, μπορείς να μην κάνεις τίποτα για αυτό, είναι εντάξει. Για να αποδεχτείς αυτό που είσαι πρέπει πρώτα να συμφιλιωθείς με την ακμή, είναι μέρος της αποδοχής σου. Η ακμή δεν καθορίζει το πώς φέρεσαι εσύ, δεν αλλάζει αυτό που είσαι και αυτό που θες να γίνεις.

Πολλές φορές ακούμε την φράση «η ομορφιά δεν είναι το πάν», είναι καιρός να καταλάβουμε το ουσιώδες νόημα της φράσης αυτής. Σίγουρα η εμφάνιση είναι κάτι που θα μας απασχολεί πάντα, αλλά ας μην γίνει αυτοσκοπός. Ας σταματήσει η ακμή να σου στερεί την δύναμη και την αυτοπεποίθηση σου. Ας βάλουμε ένα τέλος στα «ιδανικά πρότυπα ομορφιάς» και ας μην υπακούμε άκριτα σε αυτά.

Προστάτεψε και αγάπησε το σώμα σου. Μερικά σημάδια δεν καθορίζουν την ομορφιά σου. Μάθε να ξεχωρίζεις, μάθε να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου.

ΠΗΓΕΣ: https://www.larocheposay.gr/article/akmi-kai-katathlipsi
Inspired by: @yperoxes.gynaikes

Φωτο: Tsounami Green / Unsplash.com