ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΡΤ-2 ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ευχαριστούμε την Γεωργία Σαλαμπάση που μας έστειλε αυτή την σημαντκή ενημέρωση, και ευελπιστούμε τα δύο αυτά επεισόδια της σειράς “Μια μέρα για όλο τον κόσμο” να τα παρακολουθήσουν πολλές τηλεθεάτριες και τηλεθεατές. Σ.Β.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα, η ΕΡΤ παρουσιάζει δύο επεισόδια της σειράς “Μια μέρα για όλο τον κόσμο”. Το πρώτο μέρος “Από το σκοτάδι στο φως”  Κυριακή 7 Μαρτίου, 22:00. Πρόκειται για τη θαρραλέα εξομολόγηση μιας γυναίκας που ρίχνει φως στο σκοτάδι της ενδοοικογενειακής βίας.
Το δεύτερο επεισόδιο ‘Παγκόσμια Ημέρα για την Γυναίκα’ προβάλλεται Δευτέρα 8/Μαρτίου, στις 20:00.

“ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”
Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων, ΕΡΤ2

Κυριακή 7/3/2021 22.00 ΕΡΤ2 Πρώτο επεισόδιο με τίτλο “Από το Σκοτάδι στο Φως»

Μία ειλικρινής, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι, καταγράφει η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου.
Όσο αυτονόητο κι αν φαίνεται σε όποιον βρίσκεται «έξω» από μία κατάσταση, κάθε περιστατικό βίας να εγείρει άμεσα αντιδράσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι για το θύμα να ορθώσει ανάστημα. Ερωτήματα όπως «γιατί έμεινες», «γιατί δεν έτρεξες να καταγγείλεις», δεν μένουν αναπάντητα.

Ο συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής βίας δημιουργούν μία ύπουλη «ασθένεια» που σε κατατρώει χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητά της παρά μόνο όταν τα συμπτώματα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Ο κακοποιητής γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί η ενοχοποίηση του θύματος, η μετατόπιση της ευθύνης σε αυτό και το εκμεταλλεύεται. Και όσο πιο «καλλιεργημένος» είναι, τόσο πιο αριστοτεχνικά φροντίζει να σκεπάζει τα ίχνη του, έτσι ώστε το θύμα να μην έχει «κάτι να δείξει» – ακόμη κι αν προχωρήσει σε καταγγελία.

Μία μάνα με δύο της παιδιά, οικονομικά εξαρτημένη από το σύζυγο, εντελώς αποκομμένη από οικογενειακό και φιλικό περίγυρο, δύσκολα κάνει το επόμενο βήμα. Η Α. το έκανε μόλις διάβασε το νόμο. Μόλις έμαθε τα δικαιώματά της. «Τότε ένιωσα ξαφνικά πως κρατώ στα χέρια μου ένα ευαγγέλιο», θα πει χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα, έρχονται από μόνα τους: οι άνθρωποι που θα σε υποστηρίξουν, οι δομές, το νομικό πλαίσιο, η ασφάλεια.
Αρκεί η κακοποιημένη γυναίκα να κάνει το πρώτο βήμα. Να μιλήσει. Τότε ο φόβος θα φύγει για να δώσει τη θέση του στην ελπίδα. Και στις λύσεις

Trailer 1o Μέρος https://vimeo.com/519012738

 

Δευτέρα 8/3/2021 20.00 ΕΡΤ2 – Δεύτερο επεισόδιο : «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Το επεισόδιο για την Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, το σεβασμό. Που έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Ενταγμένες σε ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες.

Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, η Μαρία έκλαιγε. Μέχρι που έγινε 15 χρονών η κόρη της – όσο ήταν η ίδια, όταν ο αυστηρός πατέρας της την υποχρέωσε να 
«νοικοκυρευτεί», εγκαταλείποντας τη μαθητική ζωή – και την παρότρυνε να πάει μαζί της στο σχολείο. Το απωθημένο έγινε δύναμη. Κι όχι μόνο τελείωσε το σχολείο αλλά πέρασε και στο πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε με τα κοινά, έγινε επιχειρηματίας. Αυτονομήθηκε. Η ζωή της βρήκε επιτέλους νόημα.

Το «κλειδί» της μόρφωσης, άνοιξε πολλές πόρτες και στην εξαιρετικά επιτυχημένη σήμερα δικηγόρο, Μίνα. «Η μόνη ελευθερία είναι στα γράμματα», έλεγε στην ίδια και στην αδελφή της η μάνα τους όταν ήταν παιδιά – κι ας μην είχε η ίδια μορφωθεί. Μέσα από μία διαδρομή με πολλούς σκοπέλους, η Μίνα κατάφερε να υπερνικήσει την αμφισβήτηση των ανδρών συναδέλφων της, να οικοδομήσει μία καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. «Όταν φθάνεις σε ένα σημείο, στέλνεις το ασανσέρ κάτω και δίνεις στις φωνές των καταπιεσμένων τον χώρο που τους αναλογεί, δίνεις το χέρι σου να βοηθήσεις τις αδελφές σου. Κι αν δεν το κάνεις , σε τίποτα δεν συνεισέφερε η πορεία σου στη κοινωνία , είσαι μηδενικής αξίας για τους άλλους», το μότο της.

Γυναίκες που φωτίζουν το δρόμο και για τις υπόλοιπες. Που τους δείχνουν όχι μόνο πως τελικά υπάρχει τρόπος. Αλλά και πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου, Διευθ. Παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν, Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου, Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση, Διευθ. Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης, Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή, Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου, Μουσική Επιμέλεια: Σταύρος Συμεωνίδης


Trailer 2ο Μέρος

https://vimeo.com/519010650

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο», με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες του ΟΗΕ, παρουσιάζει κοινωνικά θέματα, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη κοινωνία και το περιβάλλον. Μέσα από προσωπικές ιστορίες αναπτύσσονται διαφορετικές οπτικές του κάθε θέματος, ενώ οι θεατές γίνονται συμμέτοχοι σε μια εμπειρία. Κάθε μήνα η ΕΡΤ2 θα κάνει ένα αφιέρωμα σε μια Παγκόσμια Ημέρα, προβάλλοντας ένα ντοκιμαντέρ της σειράς. (Αλτσχάιμερ, ζώα, δικαιώματα παιδιού, αναπηρία, καρκίνος, έρωτας, ρατσισμός, περιβάλλον, κάπνισμα, πατέρας, ναρκωτικά, φιλία