8 Μάρτη: ΕΚΑ και Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλούν σε στάση εργασίας

Εργατικό Κέντρο Αθήνας
8 ΜΑΡΤΗ – ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα διεκδίκησαν και το δικαίωμα στην ψήφο.

Ένα από τα βασικότερα αιτήματα –αν όχι το σημαντικότερο- ήταν η ίση αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών. Δυστυχώς 164 χρόνια μετά, η ανάδειξη των δικαιωμάτων των γυναικών αποκτά τραγική επικαιρότητα , μέσω του κινήματος #metoo που έφτασε και στην χώρα μας. Τα στόματα άνοιξαν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξανακλείσουν.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του, είναι στο πλευρό κάθε γυναίκας ξεχωριστά, που βιώνει εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια, ανισότητες στις αμοιβές, παραβίαση των δικαιωμάτων της, προσβολή υπό οιοδήποτε τρόπο της προσωπικότητάς της, κακοποίηση.

Το ΕΚΑ εξήγγειλε συμβολική 3ωρη Στάση Εργασίας την 8η Μάρτη, από τις 12 έως τις 3 μ.μ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν σε όποιες δράσεις διοργανώνονται την ημέρα αυτή.

3-1-2021

Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΗ 8η Μάρτη είναι αφιερωμένη στους αγώνες των Γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση στην Κοινωνία.

111 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Η φετινή 8η Μάρτη, 1 χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες εργαζόμενες σε όλους τους κλάδους αντιμέτωπες με την εργασιακή ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, την αύξηση των περιστατικών βίας, σε συνθήκες εγκλεισμού της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας. Καμία γυναίκα δεν μπορεί μόνη της να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η ανασφάλεια και η αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της Συλλογικής διεκδίκησης για όσα έχουν ανάγκη τον 21οαιώνα. Μέσα από τη συμμετοχή στο εργατικό κίνημα, μέσα από την πάλη για τα κοινά προβλήματα της εργατικής τάξης. Τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με συμβολική Στάση Εργασίας στις 8Μάρτη από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις διεκδικώντας :

♦ Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

♦ Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκήοικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

♦ Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

♦ Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές για ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

♦ Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

♦ Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλους.

♦ Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

♦ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.

♦ Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων,15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.

♦ Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Η Διοίκηση 3-3-2021