Γυναίκες στην ηγεσία: Επίτευξη ισότιμου μέλλοντος στον κόσμο του COVID-19

Μετάφραση: Γωγώ Αϋφαντοπούλου

Οι γυναίκες του κόσμου θέλουν και αξίζουν ένα ίσο μέλλον χωρίς στίγμα, στερεότυπα και βία. Ενα μέλλον που είναι βιώσιμο, ειρηνικό, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους. Για να φτάσουμε εκεί, ο κόσμος χρειάζεται γυναίκες σε κάθε τραπέζι όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

Φέτος, με κεντρικό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2021) «Γυναίκες στην ηγεσία: Επίτευξη ισότιμου μέλλοντος στον κόσμο του COVID-19», η επιτροπή γυναικών των Ηνωμένων Εθνών τιμά τις τεράστιες προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος και ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 και επισημαίνει τα κενά που απομένουν.

Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ηγεσία των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής οδηγεί την πρόοδο για όλους. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων, όπως αποκαλύπτεται στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι γυναίκες βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στο COVID-19, ως εργαζόμενες πρώτης γραμμής και στον τομέα της υγείας, ως επιστήμονες, γιατροί και φροντίστριες, αλλά πληρώνονται 11% λιγότερο παγκοσμίως από τους άνδρες. Μια ανάλυση των ομάδων εργασίας COVID-19 από 87 χώρες διαπίστωσε ότι μόνο το 3,5 τοις εκατό είχε ισότητα των φύλων.

Όταν οι γυναίκες ηγούνται, βλέπουμε θετικά αποτελέσματα. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές και παραδειγματικές απαντήσεις στην πανδημία COVID-19 δόθηκαν από γυναίκες. Και οι γυναίκες, ιδίως οι νέες γυναίκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ποικίλων και χωρίς αποκλεισμούς κινημάτων στο διαδίκτυο και στους δρόμους για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλαγή του κλίματος και ισότητα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι γυναίκες κάτω των 30 ετών είναι λιγότερο από το 1% των βουλευτών παγκοσμίως.

Γι ‘αυτό, η φετινή Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι μια κραυγή για την Ισότητα των Γενεών, για να ενεργήσει για ένα ίσο μέλλον για όλους. Το Generation Equality Forum, το πιο σημαντικό συνέδριο για δράσεις για την ισότητα των φύλων, ξεκινά στην Πόλη του Μεξικού από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου και κορυφώνεται στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2021. Θα προσελκύσει τους ηγέτες, τους οραματιστές και τους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο σε μια εικονική πλατφόρμα, να πιέσουμε για μετασχηματιστική και διαρκή αλλαγή για τις επόμενες γενιές.

Photo credit: UN Women/Yihui Yuan.

Source: https://www.unwomen.org/en/news/stories/2020/11/announcer-international-womens-day-2021