8 Μάρτη και στα Χανιά – αντίσταση στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Γράφει η ανταποκρίτρια του Μωβ

Χανιά 2021. Αυτήν την περίεργη χρονιά που όλα είναι τόσο μετέωρα\ και ασταθή, είμαστε όλες σε αναμμένα κάρβουνα. Πόσο αντιδημοκρατική μπορεί να γίνει μια κυβέρνησή φορώντας ακόμη το προσωπείο της δημοκρατίας; Καθημερινά ακούμε ανακοινώσεις με καινούριες ημερομηνίες, καινούρια νομοσχέδια, που βγαίνουν από το μανίκι και προσπαθούν να αλλάξουν χέρια κάτω από το τραπέζι…

Βρεθήκαμε έξω από το σχολείο,τα βλέμματά μας συναντήθηκαν, ενώ γύρω η ομίχλη της πανδημίας κάλυπτε τα πάντα..όλοι όμως διακρίναμε την ίδια σπίθα στα βλέμματα, αυτή που ξέρεις και δεν σε ξεγελάει.

-Μετά το σχολείο θα πάμε στο πάρκο; -Ναι -Τα λέμε εκεί!!! Και σιγά σιγά,αρχίσαμε να ζούμε μαζί, να μοιραζόμαστε τις έγνοιες μας, τις ανασφάλειές μας, τις λύπες και τις χαρές μας. Γενέθλια παιδιών, χριστούγενα, φαγητά και τραγούδια ελληνικά, αλβανικά, σέρβικα, ουγγρικά, αφρικανικά…..δεν είχε καμία σημασία!

Μάνες και πατέρες καταθέταμε στο πάρκο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, χωρίς καμία διάκριση. Ενσαρκώθηκαν οι έννοιες της αυτοοργάνωσης,της αλληλεγγύης, το η μια για όλους και όλοι για μία. Πλησίαζε η 8η Μάρτη, οι απειλές και η βία έρχονταν από παντού, αλλά το πάρκο παρέμενε ζωντανό. Εκεί με ξεφωνητά και γέλια παιδιών φτιάξαμε τα πανό.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Μ.

Δεν είχε σημασία ποιανού πόρτα χτυπούσε η απειλή,τα παιδιά είναι παιδιά όλων μας! Δεν θα αφήσουμε κανένα να τα τσακίσει! Και να ΄μαστε όλες και όλοι μαζί στην διαδήλωση, μάνες, πατέρες και παιδιά. Κάποιες να τσουλάνε τα καροτσάκια με τα παιδιά τους ενώ κοιμούνται, κάποιοι να τα κουβαλούν στους ώμους τους και τα υπόλοιπα πίσω από το πρώτο πανό, να επαναλαμβάνουν συνθήματα, να ζητούν δημοκρατία, σεβασμό, δικαιοσύνη, λογική! Εκεί απέκτησε φωνή αυτό που ζυμωνότανε στα σπίτια μας και σερβίρονταν στο πάρκο, χωρίς ταυτότητα, εθνικότητα, μόνο μάνα, πατέρας, παιδί.

Και η φωνή φώναξε σε αυτήν την όμορφη επαρχιακή πόλη, όπως και σε πολλές άλλες: δεν θα δεχτούμε κανέναν παραλογισμό, καμία κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει εις βάρους των παιδιών μας!

Εδώ είναι πανό από τη Νάουσα – την ίδια ημέρα