Η σεξουαλική βία στην εποχή του #MeToo  

Γράφει η Joanna Bourke

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται μέσα στις φωνές που υψώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για να καταγγείλουν βιασμούς, κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις.

Με αυτή την αφορμή, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ενώνοντας τη φωνή του με το φεμινιστικό κίνημα και όσες/όσους σηματοδοτούν σε όλους τους τόνους προς τα θύματα της σεξουαλικής βίας ότι #ΔενΕίσαιΜόνη, δημοσιεύει το άρθρο της βραβευμένης Joanna Bourke, καθηγήτριας Ιστορίας στο κολλέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με τίτλο Η σεξουαλική βία στην εποχή του #MeToo.

Στο άρθρο που έγραψε ειδικά για το Ινστιτούτο, η Joanna Bourke εξηγεί τη σημασία του κινήματος του #ΜeToo για τα θύματα-επιζήσασες και επιζήσαντες σεξουαλικής βίας και την ανάγκη μετατόπισης της ντροπής από το θύμα στον δράστη. Παράλληλα περιγράφει τις στρεβλές αντιλήψεις, την φειδωλή απονομή δικαιοσύνης, την τάση αποποινικοποίησης του βιασμού και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες ως προς τις καταγγελίες. Η τοπική πολιτική δράση, υποστηρίζει η συγγραφέας, μπορεί να οδηγήσει στην σεξουαλική επανάσταση του μέλλοντος.

Η Joanna Bourke διαθέτει μεγάλο ερευνητικό έργο σε διαθεματικά ζητήματα φύλου και πολιτισμικής ιστορίας και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στη σεξουαλική βία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Rape: A History from the 1860s to the Present (Βιασμός: Μία ιστορία από τη δεκαετία του 1860 μέχρι σήμερα) και επικεφαλής ερευνήτρια του προγράμματος Σεξουαλική βία, Ιατρική και Ψυχιατρική. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλα το βιβλίο της Φόβος: Στιγµιότυπα από τον πολιτισµό του 19ου και του 20ού αιώνα.
(Περισσότερα: http://www.bbk.ac.uk/our-staff/profile/8008363/joanna-bourke)

Ολόκληρο το άρθρο της J. Bourke είναι διαθέσιμο εδώ : https://poulantzas.gr/yliko/joanna-bourke-i-sexoualiki-via-stin-epochi-tou-metoo/