Πλήθη γυναικών στην Αυστραλία ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται για την σεξουαλική παρενόχληση.

Συντάσσει η Στέλλα Τσέρρι

(Διαμαρτυρόμενες στην Μελβούρνη, Πηγή: amp.theage.com.au)

Χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες #March4Justice σε ολόκληρη την Αυστραλία την Δευτέρα, με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες βιασμού μέσα στον πολιτικό χώρο και στο ίδιο το κοινοβούλιο.

March4Justice, Σύδνεϋ, πηγή: BBC

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα σε 43 πόλεις στην Αυστραλία, με τις σημαντικότερες στην Μελβούρνη, στο Σύδνεϋ και στη Καμπέρα όπου βρίσκεται και το κοινοβούλιο της xώρας.

Brittany Higgins, ομιλία στην διαδήλωση της Καμπέρας, πηγή: smh.com.au

Η δήλωση της πρώην πολιτικού συμβούλου του Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας, Brittany Higgins, σύμφωνα με την οποία έπεσε θύμα
βιασμού μέσα στο χώρο της Βουλής το 2019 αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τον εξοργισμό του γυναικείο πληθυσμού της Αυστραλίας. Ακόμα περισσότερο δε συνέβαλε η ανεπαρκής αντιμετώπιση του γεγονότος από τον πρωθυπουργό Scott Morrison και της κυβέρνησης.

Οι ισχυρισμοί της Higgins ώθησαν και άλλες γυναίκες να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο άντρα, αλλά και σε άλλους τομείς εργασίας με αποτέλεσμα ένα κύμα αποκάλυψης της πραγματικότητας, για μια ακόμη φορά, όπου οι πράξεις παρενόχλησης και κακοποίησης κατά της γυναίκας μένουν ατιμώρητες.

Η Higgins βρέθηκε στην συγκέντρωση στη Καμπέρα και δήλωσε: ” Υπάρχει μια φρικτή κοινωνική αποδοχή της σεξουαλικής βίας που βιώνουν οι γυναίκες στην Αυστραλία.” “Η ιστορία μου βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα με μοναδικό σκοπό να υπενθυμίσει στις γυναίκες ότι εφόσον κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο χώρο της Βουλής, μπορεί πραγματικά να συμβεί παντού.”

Δεξιά η Julie Copeland, δημοσιογράφος  μαζί με άλλες διαδηλώτριες στην συγκέντρωση της Μελβούρνης.

 Το άλλο γεγονός που ήταν καθοριστικό για το κολοσσιαίο ξέσπασμα των γυναικών της Αυστραλίας ήταν η αποκάλυψη της κατηγορίας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Christian Porter το 1988 βίασε μια 16χρονη κοπέλα όταν ακόμα ήταν και οι δύο μαθητές. Η υπόθεση όμως έκλεισε από την αστυνομία λόγω ‘ανεπαρκών στοιχείων’. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία και έχει ήδη καταγγείλει για συκοφαντική δυσφήμιση το ABC (κύριος εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας) όπου εξέδωσε πρώτα τον ισχυρισμό.

Σύδνεϋ, Woman’s March4Justice, πηγή: smh.com.au

Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας των γυναικών στον πολιτικό χώρο έγιναν πλέον γνωστές, επομένως πολλοί απαιτούν ανεξάρτητη έρευνα της υπόθεσης του Porter αλλά και άλλων υποθέσεων. Οι διαμαρτυρόμενες, επίσης, απαιτούν ριζική αλλαγή της αντιμετώπισης των κατηγοριών βιασμού και κακοποίησης κατά των γυναικών (η οποία μέχρι στιγμής είναι απαράδεκτη) καθώς και την αναγνώριση και την συστημική αλλαγή του βαθιά ριζωμένου σεξισμού και μισογυνισμού στην πολιτική αλλά και σε όλη την κοινωνία.

Γι’ αυτό και στην Καμπέρα, μια αναφορά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό θα παρουσιαστεί στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η αναφορά αυτή απαιτεί τέσσερις άμεσες δράσεις: 1. Ανεξάρτητες έρευνες σε όλες τις υποθέσεις έμφυλης βίας 2. Πλήρης εφαρμογή των 55 προτάσεων της έκθεσης Respect@Work της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας 3. Αύξηση δημόσιας χρηματοδότησης για την πρόληψη της έμφυλης βίας και 4. Θέσπιση ομοσπονδιακού νόμου φυλετικής ισότητας.

Οι διαμαρτυρόμενες ξετυλίγουν λίστα με 900 ονόματα γυναικών και παιδιών που έχουν σκοτωθεί από ανδρική βία από το 2008, Μελβούρνη. Πηγή: amp.smh.com.au

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να υποστηρίξει τα γυναικεία μέλη των κομμάτων, ιδίως μετά από το κύμα παραιτήσεων πολλών γυναικών πριν τις εκλογές του 2019, όπου δήλωσαν ως παράγοντα το bullying.

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν αρκετοί εκλεγμένοι βουλευτές και βουλεύτριες και  πολιτικά πρόσωπα, όπως η γερουσιαστής Jane Hume. Κανένας, όμως, ανώτερος κυβερνητικός υπουργός δεν συμμετείχε σε αυτές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συμμετάσχει και πρότεινε να συναντηθεί και να συζητήσει με μια αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων στο Κοινοβούλιο. Οι υπεύθυνες της συγκέντρωσης όμως αρνήθηκαν την πρόταση αυτή, καθώς υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ‘ασεβές’ ως προς τα θύματα, και πως ο ίδιος πρέπει να παρουσιαστεί στις διαμαρτυρίες και να ακούσει αυτά που έχουν να πουν οι γυναίκες. “Εμείς έχουμε ήδη έρθει στην πόρτα τους, τώρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να περάσει το κατώφλι και να έρθει σε εμάς. Δεν θα συναντηθούμε πίσω από κλειστές πόρτες.” “Νομίζω πως ο πρωθυπουργός, αν όντως νοιάζεται για τις γυναίκες, αν όντως νοιάζεται γι’ αυτά που έχουμε να πούμε, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα, να διασχίσει το προαύλιο και να έρθει να μας ακούσει” είπε η
διοργανώτρια Janine Hendry.

Ένας διαδηλωτής κρατάει ένα πλακάτ που παροτρύνει τον πρωθυπουργό να ακούσει τις αναφορές των γυναικών. Πηγή: BBC

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Scott Morrison δήλωσε για τις διαμαρτυρίες ότι “ήταν θρίαμβος το ότι οι διαμαρτυρόμενες έξω από το Κοινοβούλιο δεν συναντήθηκαν με σφαίρες”. “Όχι πολύ μακριά από εδώ, τέτοιες διαμαρτυρίες συναντώνται με σφαίρες, αλλά όχι σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι θρίαμβος για την δημοκρατία.” Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη κοινωνική κατακραυγή, καθώς υποβόσκει το αισχρό μήνυμα ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι ευγνώμων που δεν πυροβολήθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν και όλα αυτά σε μια πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα γυναικών πολιτικών δήλωσαν την Δευτέρα, πως θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν ένα “παραθυράκι” σε μια νομοθεσία,
όπου προστατεύει μέλη του κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος από κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Όπως είπε η ανεξάρτητη πολιτικός Zali Steggall: “Είναι τρελό το ότι, εν έτει  2021, πρέπει να παρουσιάσουμε μια τροπολογία της νομοθεσίας, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι χώροι εργασίας είναι ασφαλείς και αξιοπρεπείς προς όλους.”


ΠΗΓΕΣ:
https://www.dw.com/en/australia-women-protest-against-sexual-violence-and-inequality/a-56872497

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9362865/Australia-March4Justice-Tens-thousands-women-protest.html

https://www.abc.net.au/news/2021-03-16/bullets-women-march-4-justice-scott-morrison/13251804

https://amp.theage.com.au/national/victoria/women-s-march-4-justice-a-day-of-reckoning-and-a-day-for-men-to-listen-20210315-p57ayk.html