Άλλη μια κλασική συζυγοκτονία

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ναι, μια ακόμα γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της στο Πήλιο χθες, κλασικά, όπως γίνεται συνήθως με κάποιους κακοποιητές συζύγους. Ο συγκεκριμένος  ήταν και σε ασφαλιστικά μέτρα για να μην την πλησιάζει. Εκείνος όμως πήγε στο σπίτι όπου έμενε με τους γονείς της με ένα μαχαίρι, σκότωσε την 28χρονη γυναίκα, και όταν προσέτρεξε σε βοήθειά της ο αδελφός της, που ειδοποιήθηκε στο κοντινό χωριό όπου βρισκόταν, απλώς τον μαχαίρωσε και αυτόν με ένα χτύπημα στην καρδιά. Στο μεταξύ ο “ιδιοκτήτης” της γυναίκας είχε μαχαιρώσει, ευτυχώς ελαφρά, την μητέρα της και γιαγιά του 2,5χρονου παιδιού που βρισκόταν στον επάνω όροφο.

Τραγικό διπλό έγκλημα, είδαν κάποια κανάλια και κάποια μέσα ενημέρωσης, είπαν δύο νεκροί, χωρίς να διασαφηνίζουν ότι το “προνομιακό” θύμα ήταν η πρώην σύζυγος και η αιτία του φόνου της ήταν επειδή ήταν πρώην σύζυγος. Και ο Δημήτρης Κοτταρίδης, δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης στις 8.20  στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, όταν αναφέρθηκε το θέμα, είπε για τα ασφαλιστικά μέτρα: Δεν καλείς για ασφαλιστικά μέτρα επειδή έγινε ένας καυγάς, αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή σου. Προκλητική συγκάλυψη της ενδοοικογενειακής βίας, και απαράδεκτη άγνοια νόμου αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας την οποία γνωρίζουν και οι πέτρες. Όχι όμως ο δημοσιογράφος αυτός, που θεωρεί ότι το να γίνει “ένας καυγάς” δεν είναι δα και αιτία για να καλέσεις για ασφαλιστικά μέτρα. Αλήθεια, πώς αυτός και οι όμοιοί του γνωρίζουν πότε θα γίνει το τελικό κακό, και πώς μπορούν να περιγράφουν ως έναν καυγά μια κακοποίηση που δεν καταλήγει σε φόνο; Άραγε η δημόσια τηλεόραση καλύπτει αυτό τον απαράδεκτο σχολιασμό, ή θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων στην ενδοοικογενειακή βία; Πόσες νεκρές σύζυγοι χρειάζονται ακόμα για να γίνουν τέτοιες ενέργειες;

Βέβαια, αυτός ο σύζυγος ήταν σε ασφαλιστικά μέτρα, επειδή ακόμα δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο Τσιάρα για την παραμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Αν είχε ήδη ψηφιστεί, θα χρειαζόταν αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου για να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος συζυγοκτόνος από την πρώην σύζυγο, αλλά και από το μικρό παιδάκι που ασφαλώς θα είχε βρεθεί μπροστά σε σκηνές βίας κατά τη διάρκεια της συμβίωσης της άτυχης και αδικοχαμένης γυναίκας με έναν βίαιο σύζυγο. Και για να βγει η αμετάκληση αυτή απόφαση, χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια, κατά τα οποία η γυναίκα έπρεπε να συμβιώνει με έναν βίαιο σύζυγο, ή να είχε δολοφονηθεί πολύ νωρίτερα, αν δεν είχε απομακρυνθεί από αυτόν.

Όχι, ο κ. Τσιάρας δεν θα ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες που τις εκθέτει στην ενδοοικογενειακή βία με τις πρόνοιες του αντιγυναικείου νομοσχεδίου του, ούτε και έχει δεχθεί να συζητήσει με τις γυναικείες οργανώσεις που θέλαμε να του πούμε τις απόψεις μας. Προχωράει πρόσω ολοταχώς να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο στο πλαίσιο της συμβίωσης, ή και της διακοπής της, όπως στην προκειμένη τραγική υπόθεση.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΑΡΑ.