Κύπρος: Σημαντικές αυξήσεις ποινών για βία κατά γυναικών

Συντάσσει η Εύη Κυπαρίσση

Σημαντική αύξηση των ποινών σε αδικήματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο οδηγείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην επόμενη της συνεδρία. Στο νομοσχέδιο προνοείται επίσης ποινή 14 χρόνων φυλάκισης σε περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας, αδίκημα που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις της μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία ύστερα από τέσσερις κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών, σημειώνοντας πως αυτό αφορά όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών ενώ έχουν προστεθεί δύο νέες μορφές βίας, η ψυχολογική και η οικονομική.

Η κ. Αριστείδου είπε πως αποφασίστηκε η αύξηση των ποινών για την ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση από 3 χρόνια σε 5 χρόνια φυλάκιση, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες ευρώ, ή και τις δύο ποινές μαζί. Επιπρόσθετα, ανέφερε, έχει προστεθεί η εκδικητική πορνογραφία που αφορά τη διάδοση πορνογραφικού ή σεξουαλικού υλικού με την ποινή να ανέρχεται στα 14 χρόνια φυλάκιση.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως το κόμμα της θεωρεί πως το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό καθώς εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου για την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, είπε πως ο στόχος της πρότασης είναι η θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς σε εργασιακούς χώρους με το ελάχιστο περιεχόμενο. Ο κώδικας, ανέφερε, θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών και ένα προστατευτικό πλέγμα για τον κάθε εργαζόμενο και την κάθε εργαζόμενη, οι οποίοι θα λαμβάνουν γνώση των δικαιωμάτων τους.

Αναφερόμενη στις ποινές που επιβάλλονται σε υποθέσεις παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, η κ. Αριστείδου είπε πως αυτές αυξάνονται από 4 χιλιάδες ευρώ ή 6 μήνες φυλάκιση σε πρόστιμο 10 χιλιάδες ευρώ ή φυλάκιση τριών χρόνων. Η αύξηση αυτή, πρόσθεσε, θα συμβάλει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, κάτι που αποτελεί τον κύριο στόχο αυτής της τροποποίησης.

Παράλληλα, ανέφερε, αυξάνονται ακόμα και οι ποινές για παρεμπόδιση του αρχιεπιθεωρητή ή επιθεωρητή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε φυλάκιση από 3 μήνες σε 6 μήνες ή με πρόστιμο από 3 χιλιάδες ευρώ σε 10 χιλιάδες ευρώ.

Σε ερώτηση αν κατά πόσον αυτή η πρόνοια αφορά και την εκδικητική πορνογραφία κατά των ανδρών, η κ. Αριστείδου είπε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά τις γυναίκες, ενώ για τη βία κατά των ανδρών υπάρχει συγκεκριμένη σχετική νομοθεσία που τους καλύπτει.

Πηγή: euronews.com