Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Συντάσσει η Εύη Κυπαρίσση

Ενώ οι ανισότητες με τους άντρες εξασθενίζουν σταδιακά σε αρκετούς τομείς και ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών γίνεται πιο δυναμικός, με κινήσεις όπως το #MeToo, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος σε πολλά μέτωπα.

Από τη Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες απέκτησαν μόλις πρόσφατα βασικές ελευθερίες, και το Αφγανιστάν, όπου η επιστροφή των Ταλιμπάν απειλεί την εύθραυστη πρόοδο της εκπαίδευσης των κοριτσιών, ή σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επανεξετάζουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις, οι γυναίκες παραμένουν ευάλωτες.

Παρόλο που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 50% του δυνητικού εργατικού πληθυσμού παγκοσμίως, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες ομόλογούς τους και μόνο το 28% προάγεται σε διευθυντική θέση. Επιπλέον, το 2020 μόνο το 25% όλων των βουλευτών στον κόσμο ήταν γυναίκες.

Clarissa Horsfall holds a sign reading, ‘Equal Pay,’ as she joins with others during ‘A Day Without A Woman’ demonstration on March 8, 2017 in Miami. Some states and cities are barring employers from asking job candidates their prior salaries to promote pay equity between men and women.

Αναμφίβολα, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά τα κορίτσια και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αγωνίζονται όταν πρόκειται για ίσες ευκαιρίες και εκπαίδευση ή για το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους και την προσωπική τους ζωή.

Παρουσιάζουμε εδώ ένα επεισόδιο από τη σειρά A Women’s World I ARTE Documentary. Αυτό το επεισόδιο επιχειρεί να ανιχνεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο την κατάσταση των γυναικών σήμερα. Εκτός από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το γυναικείο ζήτημα με προβληματικό τρόπο παρουσιάζονται επίσης παραδείγματα χωρών που καλλιεργούν καλές πρακτικές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ: Arte Documentary

Στη Ρουάντα, για παράδειγμα, έχει κάνει την εμφάνισή της μια γυναικεία πολιτική τάξη, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους διόρθωσης των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Πηγή: lifo.gr