Μια ρηξικέλευθη στιγμή: Το Σύνταγμα της Χιλής μπορεί να θέσει νέο πρότυπο ισότητας φύλων

Μεταφράζει η Στέλλα Τσέρρι

Οι ακτιβίστριες και ακτιβιστές των γυναικείων δικαιωμάτων στη Χιλή υποστηρίζουν πως το νέο σύνταγμα της χώρας θα είναι καταλύτης στην πρόοδο για τις γυναίκες στη χώρα, και θα μπορούσε να θέσει ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για την ισότητα των φύλων στην πολιτική.

Σε μια διήμερη ψηφοφορία αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Χιλιανοί θα εκλέξουν ολομέλεια της Βουλής 155 ατόμων για να συντάξουν το καινούριο Σύνταγμα της χώρας, το πρώτο σε όλο τον κόσμο που θα γράφεται από ισότιμο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Το νέο Σύνταγμα για την Χιλή προέκυψε ως αποτέλεσμα των αντικυβερνητικών εξεγέρσεων τον Οκτώβρη του 2019, όταν οι εκκλήσεις για ισότητα και δίκαιη πρόσβαση στην υγεία, τις συντάξεις και την εκπαίδευση εξελίχθηκαν σε αίτημα για αναθεώρηση ολόκληρου του πολιτικού πλαισίου.

Το ισχύον Σύνταγμα – το οποίο εκπονήθηκε το 1980 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ και συντάχθηκε κυρίως από έναν συντηρητικό, καθολικό δικηγόρο, τον Jamie Guzmán- δίνει προτεραιότητα σε μια οικονομία με κέντρο την αγορά, αλλά έχει επικριθεί ευρέως για το ότι απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκώς υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και συντάξεις.

Παρόλο που το υπάρχον Σύνταγμα της Χιλής εξασφαλίζει ισότητα και την μη διάκριση με βάση το φύλο, δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γυναικών στην ισότητα στο γάμο και καθορίζει την προστασία της “ζωής που θα γεννηθεί”, μια ρήτρα που έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε  νόμιμες, ασφαλείς αμβλώσεις στη χώρα.

Το νέο αυτό Σύνταγμα θα είναι το πρώτο που θα γραφτεί μετά από τα παγκόσμια κινήματα #MeToo και το κύμα φεμινστικού ακτιβισμού ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, το  οποίο οδήγησε σε εξεγέρσεις εναντίον των γυναικοκτονιών και υπέρ της νόμιμης έκτρωσης σε όλη την χώρα.

Στην Χιλή, οι φεμινιστές συνταγματικοί υποψήφιοι τονίζουν ότι η ισότητα στο νέο Σύνταγμα δεν ωφελεί μόνο τις γυναίκες, αλλά όλες τις μειονοτικές ομάδες που έχουν αποκλειστεί από τους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων κοινοτήτων της χώρας, των ομάδων ΛΟΑΤΚΙ και των μη συμμορφούμενων με το φύλο ατόμων.