Βιρτζίνια Άπγκαρ επιστημόνησα και εφευρέτρια της κλίμακας (Apgar Score)

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Βιρτζίνια Άπγκαρ (Virginia Apgar) ήταν Αμερικανίδα μαιευτήρας-αναισθησιολόγος, ερευνήτρια, κυρίως γνωστή ως η εφευρέτρια της κλίμακας Apgar, μιας μεθόδου για την ταχεία αξιολόγηση της βρεφικής σωματικής και ψυχικής υγείας αμέσως μετά τον τοκετό και για την καταπολέμηση της βρεφικής θνησιμότητας. Ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της αναισθησιολογίας και της τερατογονίας και εισήγαγε μαιευτικές παραμέτρους στο πεδίο της νεογνολογίας.

Η Άπγκαρ ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας μουσικών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γουέστφιλντ (Westfield) της Νέας Υερσέης στις 7 Ιουνίου 1909. Ο πατέρας της ήταν ασφαλιστής αλλά και ερασιτέχνης εφευρέτης και αστρονόμος, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε το ενδιαφέρον της Άπγκαρ για την επιστήμη.

Αποφοιτώντας από το Westfield High School το 1925, ήδη ήθελε να γίνει γιατρός. Στο Mount Holyoke College απ’ όπου αποφοίτησε το 1929, σπούδασε ζωολογία, ιατρική και χημεία. Το 1933 αποφοίτησε τέταρτη στο έτος της από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Ο Dr. Allen Whipple, πρόεδρος του τμήματος χειρουργικής στο ιατρικό κέντρο Columbia-Presbyterian Medical Center, την αποθάρρυνε να συνεχίσει ως χειρούργος επειδή είχε δει πολλές γυναίκες να προσπαθούν και τελικά να αποτυγχάνουν στον τομέα αυτό. Την έστρεψε στην αναισθησιολογία επειδή πίστευε ότι χρειάζονταν να γίνουν πρόοδοι στον κλάδο, προκειμένου να προοδεύσει περαιτέρω η χειρουργική ιατρική και ότι η ίδια είχε τα προσόντα να συνεισφέρει σημαντικά.

Αποφασίζοντας να συνεχίσει την καριέρα της ως αναισθησιολόγος, εκπαιδεύτηκε για έξι μήνες υπό την επίβλεψη του Dr. Ralph Waters στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, όπου είχε ιδρυθεί το πρώτο τμήμα αναισθησιολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά εκπαιδεύτηκε υπό τον Dr. Ernest Rovenstine στην Νέα Υόρκη, στο Bellevue Hospital. Έλαβε πτυχίο αναισθησιολόγου το 1937 και το 1938 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Ουινσκόνσιν ως διευθύντρια του νεοϊδρυθέντος τμήματος αναισθησιολογίας. Παρόλα αυτά η εκπαίδευσή της δεν ολοκληρώθηκε έτσι αλλά συνέχισε με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιας υγείας στο Τμήμα Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από όπου αποφοίτησε το 1959. Διακρίθηκε για το ερευνητικό της έργο τόσο στην ειδικότητά της όσο και στην τερατογονία, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η Virginia Apgar εξετάζει ένα νεογέννητο μωρό το 1966

Μολονότι η ιατρική της απορροφούσε πολύ χρόνο, η Άπγκαρ έβρισκε τα περιθώρια να ασχοληθεί με τη μουσική που ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας και της οικογένειάς της. Έπαιζε βιολί και ο αδερφός της έπαιζε πιάνο. Ταξίδευε με το βιολί της, συχνά παίζοντας σε ερασιτεχνικά κουαρτέτα. Την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ένας φίλος την μύησε στην σύνθεση και μαζί έπαιζαν δυο βιολιά, μια βιόλα και ένα τσέλο. Ακόμη ασχολείτο με την κηπουρική το ψάρεμα, το γκολφ και την συλλογή γραμματοσήμων. Στην δεκαετία του πενήντα, η Άπγκαρ ξεκίνησε μαθήματα πτήσης, δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν να πετάξει μια μέρα στη George Washington Bridge της Νέας Υόρκης. Η Βιρτζίνια Άπγκαρ πέθανε στην Νέα Υόρκη, στις 7 Αυγούστου 1974, σε ηλικία 65 ετών.

Βραβεύσεις
Honorary doctorate, Women’s Medical College of Pennsylvania (1964)
Honorary doctorate, Mount Holyoke College (1965)
Distinguished Service Award from the American Society of Anesthesiologists (1966)
Elizabeth Blackwell Award, from the American Women’s Medical Association (1966)
Honorary doctorate, New Jersey College of Medicine and Dentistry (1967)
Alumni Gold Medal for Distinguished Achievement, Columbia University College of Physicians and Surgeons (1973)
Ralph M. Waters Award, American Society of Anesthesiologists (1973)
Woman of the Year in Science, Ladies Home Journal (1973)
Apgar was also a fellow of the New York Academy of Medicine, the American Public Health Association, and the New York Academy of Sciences.

Η Apgar συνέχισε να τιμάται μετά το θάνατό της για τη συνεισφορά και τα επιτεύγματά της. Το 1994 τιμήθηκε από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, με το σημαντικό γραμματόσημα 20σ. στη σειρά των Σημαντικών Αμερικανών. Το 1995 περιελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Διάσημων Γυναικών, στο Seneca Falls, στη Νέα Υόρκη. Το 1999 καταγράφηκε ως Τιμώμενη από θεσμό Women’s History Month Honoree από το Πρόγαμμα Εθνική Ιστορία των Γυναικών.

Σημαντικά έργα
Apgar, Virginia (1973). Is my baby all right? A guide to birth defects. New York: Pocket Books
Apgar, Virginia (1953). “A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant”. Current Researches in Anesthesia & Analgesia.

Πηγές: sansimera.gr, en.wikipedia.org

Αρχική φωτό: Βιρτζίνια Άγκγκαρ στην Προεδρία της Επιτροπής Απασχόλησης των ΑμεΑ (28 Νοεμβρίου 1973)