Με 158 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για την παραμόρφωση του εργατικού δικαίου

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυστυχώς, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο που υπονομεύει σοβαρά την εργατική νομοθεσία που είχε ψηφιστεί στον βασικό κορμό της το 1982, και ήταν ο τότε νόμος 1264. Υπονομεύει βεβαίως και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόκειται για ριζικό πλήγμα στα δικαιώματα, που εξελίσσεται σταδιακά ως στρατηγική αποδόμησης της συλλογικής δύναμης των εργαζομένων ή εργοδοτούμενων, τα τελευταία 20 χρόνια, στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Πάντως μεγάλα τμήματα του λαού αντιπάλεψαν αυτό το έκτρωμα, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, στις οποίες κάλεσε και το Μωβ. Και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη τονίζουν ότι θα γίνει αγώνας για να μην εφαρμοστεί.

Από την πρωινή διαδήλωση

Τα μισά περίπου άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρονταν στην Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία λόγω φύλου στην εργασία και περί αυτήν, και άλλες πρόνοιες για την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και γονικές άδειες, ιδίως για τους πατέρες. Αυτή η Σύμβαση και αυτές οι πρόνοιες δεν έπρεπε ποτέ να είχαν συμψηφιστεί με τις αντεργατικές και ανισυνδικαλιστικές διατάξεις, αλλά όπως είχαν ζητήσει όλες οι γυναικείες οργανώσεις έπρεπε η κύρωση της 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας να είχε έρθει στη Βουλή σε αυτόνομο νομοσχέδιο. Πάντως όλα αυτά τα άρθρα πέρασαν με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο που δημιουργείται, δεν αναμένεται πραγματική προστασία των γυναικών από τη βία λόγω φύλου. Εμείς βέβαια πάντα θα παλεύουμε για αυτό το θέμα και στο χώρο της εργασίας.

Το Μωβ είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση για το σύνολο του νοοσχεδίου στις 9 Ιουνίου και είχε καλέσει για συμμετοχή στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τόσο της 10 Ιουνίου όσο και την σημερινή, της 16 Ιουνίου, απ’ όπου και η πρώτη φωτογραφία. Οι άλλες φωτογραφίες είναι από τις κινητοποιήσεις το πρωί και το απόγευμα, με αποτέλεσμα να ψηφίζουν οι κυβερνητικοί και κυβερνητικές μέσα στη Βουλή περικυκλωμένοι από τις εργατικές αντιδράσεις.