Γαλλία: Ελεύθερη η Βαλερί Μπακό

Γράφει η Κατερίνα Πράπα

Ελεύθερη η Βαλερί Μπακό, η 40χρονη γυναίκα που δικαζόταν στη Γαλλία για το φόνο του συζύγου της. Η γυναίκα κατηγορείτο ότι σκότωσε τον πρώην πατριό της, που τη βίαζε από την ηλικία των 12 ετών, και εν συνεχεία σύζυγό της, που την κακοποιούσε διαρκώς και την εξέδιδε. Καταδικάστηκε σε «συμβολική» ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή. Δεδομένου ότι έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένη για έναν χρόνο, η Μπακό θα φύγει ελεύθερη από το δικαστήριο.

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούν την αθώωση της Βαλερί Μπακό, η οποία αφηγήθηκε την κόλαση που βίωνε στο βιβλίο “Tout le monde savait” (Όλος ο κόσμος γνώριζε).

Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι θα έπρεπε να να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς όμως να οδηγηθεί εκ νέου η γυναίκα στη φυλακή λαμβάνοντας υπόψιν τα τέσσερα παιδία της. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη Γαλλική δικαιοσύνη.

Η Βαλερί Μπάκο πλέον θα ζήσει ελεύθερή χωρίς φόβο και πόνο. Η Βαλερι ίσως να μην μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τις φρικιαστικές στιγμές και τραύματα που της προκάλεσε ο βασανιστής της, μπορεί όμως να αναπνεύσει ελεύθερα. Προηγούμενο δημοσίευμα του Μωβ εδώ.

Εμείς στεκόμαστε δίπλα στη Βάλερι και σε κάθε γυναίκα που βρίσκει την δύναμη και αντίσκεκεται απέναντι στο βασανιστή της. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Δικαιοσύνης και των Γυναικών, μια αχτίδα φωτός που όλες έχουμε ανάγκη.

Πολύ αξιόλογο βίντεο του Euronews στην αγγλική γλώσσα: