Τι τρέχει με τις Αμβλώσεις;

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Σαν εχθές (29/ 6) γεννήθηκε η Οριάνα Φαλάτσι Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας. Τo 1975 ως συγγραφέας , εξέδωσε ένα έργο σταθμό στην καριέρα της και στις βιβλιοθήκες γυναικών από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για το “Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ”, το πιο συγκινητικό κείμενο για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, το οποίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικά ανατριχιαστικό. Το βιβλίο σημείωσε χιλιάδες πωλήσεις και δεκάδες μεταφράσεις παγκοσμίως. Φημολογείται πως το βιβλίο αυτό είναι αυτοβιογραφικό καθώς, είναι ο άτυπος διάλογος μιας νέας, εργαζόμενης, επιτυχημένης και ανεξάρτητης γυναίκας, η οποία μένει έγκυος και αναμετράται με τις δυνάμεις της σχετικά με το αν είναι άξια να γίνει μητέρα ή όχι.
Πόσο όμως σήμερα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, είναι αναγνωρισμένο και αδιαμφισβήτητο;

Στην Ευρώπη από μεσούσης της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση Ραχόι, το 2014, αποφάσισε να μειώσει δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση αλλά η ευρεία αντίδραση του γυναικείου ευρωπαϊκού κινήματος, τον ανάγκασε να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το 2016 σχεδόν 100.000 γυναίκες ντυμένες στα μαύρα είχαν διαδηλώσει ενάντια στα σχέδια της συντηρητικής δεξιάς κυβέρνησης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» με την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο να παίρνει εν τέλει αποστάσεις και τον αντιπρόεδρο Γιάροσλαβ Γκόβιν να ανακοινώνει πως δεν θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Το 2014, όπως και το 2016, πολλές φεμινιστικές οργανώσεις στο Παρίσι δείχνουν την αλληλεγγύη τους, διαδηλώνοντας μαζί με ομάδες από την Ισπανία, Πολωνία (Nous d’Abord, ADDP).

Η εκλογή του Donald Trump 2017 και τα πρώτα μέτρα του κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι απειλούνται τα δικαιώματα αυτά σε όλο τον κόσμο. Το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους φαίνεται να είναι εύθραυστο. Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και η πληθώρα πια άκρως επικίνδυνων αντιδραστικών κυβερνήσεων, αμφισβητούν το δικαίωμα στην άμβλωση και η ποινικοποίησή της συνεχίζεται σε ορισμένες χώρες όπως στην Πολωνία, Ιρλανδία, Μάλτα. Σ’ αυτό το κλίμα το ΜΩΒ με ενωτικό πνεύμα επιχειρεί το 2017 εκδήλωση για μια «Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για την Έκτρωση» η οποία καταλήγει σε φιάσκο καθώς καταγγέλλεται από μέρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το δικαίωμα στις γυναίκες να ελέγχουν το σώμα τους και αυτές να αποφασίζουν όπου και διαλύεται η εκδήλωση. Πρόκειται για μια μελανή ρωγμή του γυναικείου κινήματος την οποία με πολύ ευκολία μπορούν να αξιοποιούν οι σκληροπυρηνικοί νεοφιλελεύθεροι αντίπαλοι των γυναικείων δικαιωμάτων.

Για την ιστορία το 1971 στη Γαλλία η Σιμόν ντε Μποβουάρ έγραψε το μανιφέστο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης ξεκινώντας τον αγώνα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι αγώνες αρχίζουν το 1983 από την Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών. . Στην Ελλάδα οι αγώνες αρχίζουν το 1983 από την Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών. Το 1984-85 με σύνθημα “Δικαίωμα στην έκτρωση-αντισύλληψη-σεξουαλικότητα”. Τσουδερού κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 500 γυναίκες, που δήλωναν ότι είχαν κάνει έκτρωση. Που φυσικά μέχρι τότε ήταν παράνομη. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από κάποιες οργανωμένες και συνειδητοποιημένες γυναικείες κινήσεις αλλά συντάχθηκαν με τις ελεύθερες αμβλώσεις χιλιάδες γυναίκες, ακόμα και αστές όπως η βουλεύτρια Βιργινία Τσουδερού, η οποία υπέγραψε την επιστολή των γυναικών που δήλωναν ότι είχαν κάνει έκτρωση και αντιμετωπίστηκε με φοβερό χλευασμό. Το αίτημα, όμως, ήταν ώριμο. Ένα μικρό κομμάτι διαφωνούσε με σφοδρότητα. Τον Ιανουάριο του 1985 κλήθηκαν από τον εισαγγελέα 7 από τις υπογράφουσες το κείμενο. Υπήρξε άμεση αντίδραση πολλών φεμινιστικών ομάδων της εποχής, πολιόρκησαν το ανακριτικό γραφείο και απαίτησαν άμεση νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Οργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα “Είμαστε όλες παράνομες”. Το νομοσχέδιο υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση κατατέθηκε τελικά τον Μάιο του 1986 στη Βουλή και σύντομα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, τότε, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νόμος που ισχύει μέχρι και σήμερα, προβλέπει τη δυνατότητα διακοπής της κύησης μέχρι τη 12η εβδομάδα κατόπιν αιτήματος της γυναίκας, μέχρι τη 19η σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, μέχρι την 24η σε περιπτώσεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου και μέχρι το τέλος της κύησης σε περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της εγκύου. Στο πρώτο του άρθρο αναφέρεται μάλιστα ότι: «Η μέριμνα για την προστασία της υγείας της γυναίκας και την εξασφάλιση περίθαλψης σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες κατά την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της πολιτείας».
Όμως ο σκοταδισμός έχει υπομονή και επιμονή. Με το που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως εκδηλώθηκαν οι ενάντιες προς τις αμβλώσεις πεποιθήσεις. Έτσι η Εκκλησία καθιερώνει Ημέρα «αγέννητου παιδιού» και κατά των αμβλώσεων την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
Επόμενο επεισόδιο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος που τάχθηκε κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ψηφίζοντας υπέρ που της τροπολογίας που υποστηρίζει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το εγγενές δικαίωμα στη ζωή και ότι η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης». Μετά τις έντονες αντιδράσεις η Νέα Δημοκρατία πήρε σαφείς αποστάσεις από τον ευρωβουλευτή.

Τέλος σε συνέχεια από το μισογύνικο δήθεν επιστημονικό Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, που ξεσήκωσε όλους και όλες να πάρουν θέση ενάντια σε αυτή την χυδαία και αναχρονιστική κυβερνητική πολιτική, η οποία ήταν συγκαλυμμένη κάτω από μια δήθεν επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος της αναπαραγωγής, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του Λαικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, υπερψήφισε την πρόταση των ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών να μην συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο έκθεση της επιτροπής που υπερασπίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, ισχυριζόμενη ότι προσβάλλει την επικουρικότητα και είναι άλλο θέμα το διαδικαστικό κι άλλο το επί της ουσίας. Όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής: «Η πρόταση να μη συζητηθεί το θέμα ήρθε από την υπέρ δεξιά πολιτική ομάδα, την οποία στήριξαν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος βασιζόμενοι σε διάταξη του κανονισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που λέει να μην έρχονται είτε ως ψήφισμα είτε ως οδηγία είτε ως κανονισμός, ζητήματα που άπτονται επικουρικότητας, δηλαδή που ρυθμίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Εμείς είπαμε όχι αλλά όταν υπερψηφίστηκε, (από τους άλλους, Σημ. της Β.Σ.) η πρόταση και ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο προς συζήτηση, εκεί μπήκαμε στην ουσία ρύθμισης των ζητημάτων των δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, όπου εμείς, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι υπερψηφίσαμε το δικαίωμα των γυναικών. Στο ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μαζί με τους Πολωνούς υπερσυντηρητικούς, καταγγέλλοντας ως «απαράδεκτη» Έκθεση του ΕΚ που χαρακτηρίζει «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Τι θα γινόταν αν δεν είχε υπερψηφιστεί η έκθεση της επιτροπής που υπερασπίζει το δικαίωμα στην άμβλωση κα Βόζεμπεργκ; Αρχικά στο ευρωκοινοβούλιο θα ερχόταν προς ψήφιση, η έκθεση της Επιτροπής Γυναικών (FEMM) του ΕΚ που χαρακτηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ως “ανθρώπινο δικαίωμα” και υποστηρίζει την σεξουαλική & αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Την έκθεση αυτή «πολέμησαν» με νέο ψήφισμα οι πολωνοί υπερσυντηρητικοί ευρωβουλευτές σε συνεργασία με τους νεοδημοκράτες, (οι ψήφοι ήταν 280 υπέρ, 391 κατά, ενώ 10 ευρωβουλευτές απείχαν).

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ που είχε αρχικά υπερψηφίσει την έκθεση την επόμενη μέρα παραδόξως μετά την κατακραυγή την καταψήφισε!
Οι καιροί είναι δύσκολοι και ύπουλες οι βουλές της πατριαρχικής εξουσίας. Γι αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα επειδή τα δικαιώματα μας βάλλονται από πολλές πλευρές, κι ας μην ξεχνάμε όχι μόνο συντηρητικές αλλά και από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Αυτό σαν κριτική δεν είναι συντηρητισμός αλλά πικρή διαπίστωση για όποια θέλει πραγματικά και χωρίς φίλτρα «politically correct» να δει τα αποτελέσματα και τις συνέπιες.

Πηγές :avgi.gr, slpress.gr, ethnos.gr, tomov