«Εξαναγκασμός σε αυτοκτονία εντός γάμου»: η πρώτη μήνυση στη Γαλλία

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η πρώτη μήνυση κατά άνδρα ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της αυτοκτονίας της συζύγου του, κατατέθηκε στη Γαλλία, την πρώτη χώρα η οποία με νόμο έχει αναγνωρίσει τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ηθικής και ψυχολογικής βίας.

Η υπόθεση αφορά την περίπτωση της Οντίλ, η οποία αυτοκτόνησε την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε παραλία της Τουλόν, έπειτα από χρόνια ψυχολογικής βίας που υφίσταντο από τον σύζυγό της. Η αδερφή της Φαντίλα και τα τρία αδέλφια της κατέθεσαν μήνυση εναντίον του με την κατηγορία του «εξαναγκασμού σε αυτοκτονία». Ο σχετικός νόμος τέθηκε σε πλήρη ισχύ πριν από ένα χρόνο

Στη μήνυση η αδερφή της περιγράφει δέκα χρόνια ζωής-κόλαση για την Οντίλ, η οποία ήταν «γεμάτη χιούμορ και πάθος για ζωή». Ο σύζυγός της κατηγορείται ότι έλεγχε τα πάντα: τους οικονομικούς πόρους της, τις επαφές της απομονώνοντάς της από το περιβάλλον της, ενώ την ταπείνωνε διαρκώς και την υποτιμούσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Βικτόρ Ζαγκουρί, ο «πόνος της ήταν ορατός σε όλους» όπως και η απομόνωσή της «εξαιτίας χειριστικής συμπεριφοράς» από τον σύζυγο. Όπως είπε, ελπίζει με τη μήνυση αυτή, «οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να τεθούν προ των ευθυνών τους», με τη βοήθεια του νόμου που «επιτρέπει να διεξαχθεί σοβαρή και ενδελεχής έρευνα».

Τι είναι ο «εξαναγκασμός σε αυτοκτονία»

Η πρώην ποινικολόγος, που ειδικεύεται στην ενδοοικογενειακή βία, και συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ενδοοικογενειακή Βία Outreach and Psychological Violence της Grenelle, εξήγησε τον όρο «εξαναγκασμός σε αυτοκτονία»:  «Είναι στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα της ψυχολογικής βίας (ταπείνωση, προσβολές, απομόνωση, εκβιασμός) που ασκείται στο θύμα. Το θύμα αυτοκτονεί ως απόλυτη πράξη απελευθέρωσης από όλα τα δεινά που υπέστη, αλλά και επειδή η ντροπή και η ενοχή γίνονται αφόρητα συναισθήματα».

Η αναγνώριση του φαινομένου αυτού είναι πολύ σημαντική, καθώς σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση «Osez le féminisme» ορίζει μια νέα επιβαρυντική περίσταση που έχει προστεθεί στο αδίκημα ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης προς ένα σύζυγο. Η εκπρόσωπος της ένωσης Ούρσουλα Λε Μεν σημειώνει ότι έως τώρα το φαινόμενο της ψυχολογικής και ηθικής παρενόχλησης συζύγου ή πρώην συζύγου που οδηγεί στον θάνατο δεν είχε ληφθεί υπόψη από τον νόμο. Ωστόσο, πλέον, αν η ψυχολογική βία οδηγήσει το θύμα στην αυτοκτονία ή στην απόπειρα αυτοκτονίας, η ποινή που προβλέπεται είναι 10 χρόνια φυλάκιση και αποζημίωση 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες γυναικών εξαιτίας ηθικής και ψυχολογικής βίας στη Γαλλία είναι συνταρακτικά: το 2018 οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία 217 γυναίκες εξαιτίας της βίας που υπέστησαν από τους συζύγους τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία αυτά «είναι ενδεικτικά. Υπολογίζεται ότι οι εξαναγκασμοί σε αυτοκτονία είναι διπλάσιοι από τις γυναικοκτονίες».

Επίσης, υπολογίζεται βάσει των στοιχείων για το 2014 ότι το 13% των αυτοκτονιών γυναικών οφείλονται στην ενδοοικογενειακή βία και ότι το 2019 έφτασαν τις 224.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ηθικής και ψυχολογικής βίας εντός του γάμου, και σύμφωνα με την Ούρσουλα Λε Μεν «έχουν υπάρξει ήδη καταδίκες για ηθική παρενόχληση που οδήγησε σε αυτοκτονίες στο χώρο εργασίας στη Γαλλία. Τώρα ίσως έχουμε την πρώτη υπόθεση που θα οδηγήσει σε καταδίκη λόγω ηθικής παρενόχλησης στο πλαίσιο του ζευγαριού».

Πηγή: efsyn.gr 

8 Ιουλίου 2021