Ωρίμασε για την κα υφυπουργό Εργασίας-η κανονικοποίηση των γυναικοκτονιών

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Την άμεση αποπομπή της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδια μάλιστα και για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις της στις 2/8 ότι οι έξι γυναικοκτονίες σε επτά μήνες δεν συνιστούν έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση.

Έφτασε στο σημείο να συγκρίνει επί τα χείρω την Ελλάδα η οποία όπως είπε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Βενεζουέλα ή το Μεξικό, γιατί εκεί οι γυναικοκτονίες είναι πολύ πιο αυξημένες. Ιδίως δε όταν ο κομματικός της στόχος είναι η αριστεία η υφυπουργός ανακάλυψε την καλύτερη μέθοδο στοχοθεσίας!

Υπενθυμίζω ότι το πρωί της Δευτέρας, η υφυπουργός Εργασίας μιλώντας σε εκπομπή του Open όπου είχε κληθεί για  να μιλήσει για την έμφυλη βία με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Δάφνη δήλωσε ότι «δεν υπάρχει έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση», αλλά στις καταγγελίες βίας γενικότερα. Στη συνέχεια της τηλεοπτικής συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ δημοσιογράφου και της κας  Συρεγγέλλα όπου η υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «αύξηση έχουμε στις καταγγελίες, όχι στις δολοφονίες», και γι αυτό ότι φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση του φαινόμενου, υποβαθμίζοντας τα γεγονότα για την ανικανότητα των αστυνομικών αρχών.

«Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι των καιρών μας, υπάρχουν από δεκαετίες, απλώς στο παρελθόν δεν δίναμε ενδεχομένως την πρέπουσα σημασία. Οι δολοφονίες με έμφυλη διάσταση, οι λεγόμενες γυναικοκτονίες γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια» ανέφερε η κα Συρεγγέλα τονίζοντας ότι από το 2009 και μετά κρατιούνται στοιχεία ώστε να μελετάται το φαινόμενο και να δρομολογούνται δράσεις καταπολέμησής του.

«Σαφώς έχουμε δει ότι υπάρχει μια ένταση λόγω του εγκλεισμού, αλλά προϋπήρχαν. Δεν γίναμε ξαφνικά οι άνθρωποι βίαιοι» συνέχισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η κα Συρεγγέλα, προσθέτοντας ότι «αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο καλό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες. Δεν είναι ότι έχει αυξηθεί η βία, απλώς έχουν αρχίσει και μιλάνε οι γυναίκες».

Η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πρώτο lockdown τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για έμφυλη βία «αλλά όπως μας είπαν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν τετραπλασιάστηκαν (σ.σ. οι καταγγελίες) επειδή τετραπλασιάστηκαν τα φαινόμενα βίας. Η βία προϋπήρχε και σε περιόδους περιορισμού η βία εντάθηκε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του ζητά μετ’ επιτάσεως: «Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για την τεράστια αυτή προσβολή στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών και στις οικογένειες που θρηνούν, είναι να απομακρύνει άμεσα την κα. Συρεγγέλα από την θέση της». «Λίγο έλειπε να πανηγυρίσει για να υποτιμήσει το πρόβλημα» σχολιάζει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά και επί των ημερών του δεν είδαμε και τόση ζέση όπως η μεγάλη καθυστέρηση της ανέξοδης υπογραφής την Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Από την μιά η κα Συρεγγέλα έλεγε ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί και από την άλλη την ίδια στιγμή επεδίωκε να το κρύψει και εκείνη, υποβαθμίζοντας την σχετική έξαρση των γυναικοκτονιών  από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Από το καλοκαίρι του 2019 επιτροπή του ΜΩΒ συνάντησε τους υπεύθυνους του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ όπου ενώ ακούσαμε πολλές υποσχέσεις σχέδια δράσης και ενημέρωσης της ΕΛΑΣ και στρατηγικές αντιμετώπισης δεν υπήρχε ούτε ένα γραπτό ντοκουμέντο με οδηγίες αναφορικά  με τον τρόπο υποδοχής στα Αστυνομικά Τμήματα για να παραδεχθούν εντέλει ότι σε κάθε τοπικό Τμήμα οι αντιδράσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με τις πεποιθήσεις του αστυνομικού υπηρεσίας. Σ’ αυτή την παραδοχή εξαναγκάστηκαν όταν από το ΜΩΒ αναφέραμε ότι γυναίκες που έδιωξαν σε κάποια αστυνομικά τμήματα απευθύνθηκαν σε εμάς  για να βρούνε βοήθεια! Τι έχει γίνει από τότε; Τίποτα. Μόνο κινήσεις βιτρίνας και υποβάθμιση των προβλημάτων έμφυλης βίας αλλά και της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων!

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά τόση χαλαρότητα και ανευθυνότητα επικαλείται την προχθεσινή αιφνίδια δράση –αφύπνιση, σαν να πρόκειται για συστηματική δραστηριότητά   της ΕΛΑΣ με τις 14 συλλήψεις!

ΠΗΓΕΣ: avgi.gr, tovima.gr, ethnos.gr