Ένα διαφορετικό πένθιμο οδοιπορικό στα καμένα

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

 

Γυναίκα προσπαθεί με λάστιχο ποτίσματος να σώσει ότι μπορεί.

 

Η εθελόντρια πυροσβέστης Κατερίνα Ιωαννίδου στις Αφίδνες;

«Ξαπλώναμε στους δρόμους να κοιμηθούμε. Ρίχναμε παγωμένο νερό κάτω για να κοιμηθούμε, ήταν λάβα. Είναι προτεραιότητα να σώσεις ζωές και τον φυσικό πλούτο και μετά οι περιουσίες. Με όλη αυτή την καταστροφή τι θα γίνει στην πρώτη νεροποντή και του χρόνου το καλοκαίρι», είπε ακόμη η Κατερίνα Ιωαννίδου.

Τουλάχιστον 300 γυναίκες υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα σήμερα. Σε ένα κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Η πυρονόμος Έφη Μπίζιου είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε μάχιμο πόστο στη Θεσσαλονίκη.

Πυρόσβεση γένους θηλυκού – Οι γυναίκες που μάχονται με τις φλόγες

«Οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και το νομικό οπλοστάσιο των οικοπεδοφάγων

  • Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές αποδίδονται στην έλλειψη συντονισμού, στην ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, στην καθυστερημένη επέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Οι αληθινές αιτίες ωστόσο κρύβονται στην άναρχη δόμηση, στα φιλέτα του real estate, στις καταπατήσεις δασών, στη σκόπιμη ανυπαρξία Εθνικού Κτηματολογίου και στους ειδικούς νόμους που «ρυθμίζουν», συνήθως προεκλογικά, το καθεστώς των αυθαιρέτων. efsyn.gr»

‘Ελλειψη σχεδιασμού και «τυφλές» εκκενώσεις.

Η απόγνωση και ένα τεράστιο ερωτηματικό: ΓΙΑΤΙ

Παναγιώτα Ριτσόπη Γούβες Ευβοίας.

«81 χρονών και χάνει τη σκεπή της.

Την αυλή, τα δέντρα, τη μυρωδιά απ’ το βρεγμένο χώμα όταν τα πότιζε.

81 χρονών και της λένε ότι η στάχτη γίνεται ασβέστης κι όλα ξαναχτίζονται.

Εκείνοι που πήγαν να σβήσουν τη φωτιά με γκλοπ και ζήτησαν εισιτήριο στην προσφυγιά που προκάλεσαν. Δεν την κοροϊδεύουν.Τη γεμίζουν όμως απόγνωση ως τα βάθη της ρίζας των γκρίζων μαλλιών της.»

Και τώρα ΤΙ;

Τι μπορείς να φτιάξεις στο τέλος της ζωής σου;

Τι μπορείς να φτιάξεις στο τέλος της ζωής;

Κάηκε και η υπεραιωνόβια ελιά «Νύμφη», ηλικίας 2.500 χρόνων που είχε περιγράψει στην αρχαιότητα ο γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβωνας (1ος αιώνας 1ο μ.Χ), στον αρχαίο Ελαιώνα των Ροβιών. Το υπερήλικο δέντρο (Olea europaea) είχε κορμό που χρειάζονταν δέκα άτομα για να το αγκαλιάσουν και έως την καταστροφή ήταν ακόμη παραγωγικό.

Ο ελαιώνας των Ροβιών, που καταστράφηκε από τη φωτιά, αποτελούσε Μνημείο της Φύσης αφού τα δέντρα του ξεπερνούσαν την ηλικία των 2000 ετών!

ΠΗΓΕΣ: enikos.gr, firefightingreece.gr, efsyn.gr