Το «σκοτεινό Διαδίκτυο» (dark web) πορνογραφίας ανηλίκων

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Μακραίνει ο κατάλογος των περιστατικών παιδικής πορνογραφίας που αποκαλύπτονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

20 Αυγούστου 21: Σύλληψη 42χρονου (Γερμανού), κατηγορούμενου για παιδική πορνογραφία

26 Ιουλίου 21: Ιωάννινα Συνέλαβαν καταζητούμενο για παιδική πορνογραφία

15 Ιουλίου 21: Συνελήφθη 17χρονος στη Μύκονο για πορνογραφία ανηλίκων

8 Ιουλίου 21: Νέα υπόθεση σκληρής πορνογραφίας ανηλίκων: Συνελήφθη και οδηγείται στον ανακριτή ένας από το κύκλωμα

29 Ιουνίου 21: Προφυλακιστέος ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμούς και πορνογραφία ανηλίκων

28 Ιουνίου 21: Αττική Πέντε συλλήψεις για διακίνηση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω Διαδικτύου

29 Μαΐου 21: Κως Συνελήφθη 26χρονος για παιδική πορνογραφία

22 Μαΐου 21: Δύο συλλήψεις για πορνογραφία ανηλίκων

15 Φεβρουαρίου 21:Τέσσερις δικογραφίες για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας μέσω διεθνών πληροφορίων

10 Οκτωβρίου 20: Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας με θύματα ανήλικα κορίτσια.

24 Ιανουαρίου 19: Κέρκυρα Παλαίμαχος αθλητής συνελήφθη για πορνογραφία ανηλίκων

15 Σεπτεμβρίου 19 Δικογραφία για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων με θύμα 13χρονο κορίτσι

Πόσες άλλες;

Η Πορνογραφία Ανηλίκων, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ειδεχθή εγκληματική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια λαμβάνει έντονη δραστηριότητα και στη χώρα μας ,εντείνοντας την προσπάθεια των διωκτικών αρχών για τον περιορισμό του φαινομένου.

«Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο της διακίνησης πορνογραφικού υλικού, γενικώς αλλά και ειδικώς , με αντικείμενο τους ανηλίκους που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις κατά την δεκαετία του 1990 αλλά και μέχρι σήμερα, λόγω της αλματώδης  αυξανόμενης χρήσης του διαδικτύου από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό συνέβη, διότι η χρήση του διαδικτύου: α) επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό όλων των ειδών (φωτογραφίες, ταινίες κ.ά.

α) από όλο τον κόσμο ανά πάσα στιγμή, καθώς και την άμεση ανταλλαγή και συλλογή του σε αρχεία οπουδήποτε στον κόσμο, με σχετικά χαμηλό κόστος και

β) εξασφαλίζει την εύκολη απόκρυψη της ταυτότητας του χρήστη και γι’ αυτό προάγει την ανωνυμία και την μυστικότητα. Μάλιστα οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν στους καταναλωτές τέτοιου πορνογραφικού υλικού αφενός την συμμετοχή σε «ζωντανές» συζητήσεις με παιδιά που πολλές φορές καταλήγουν σε συναντήσεις off-line, όπως επίσης και την παρακολούθηση on-line της σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού από ενήλικα κοκ.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν όχι μόνον την χρήση αλλά και την παραγωγή παιδικής πορνογραφίας, μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων. Τέλος, το διαδίκτυο παρέχει, μέσω συνδέσμων («links»), τη δυνατότητα χρήσης και για πολλές άλλες ιστοσελίδες με συναφές περιεχόμενο.

Τα νέα δεδομένα στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο επηρεάζουν-κατά νομική αναγκαιότητα- αποφασιστικά το εθνικό ποινικό δίκαιο και στο πεδίο των εγκλημάτων κατοχής ηλεκτρονικών δεδομένων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα  αυτών με χαρακτήρα παιδικής πορνογραφίας.Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις σχετικές ρυθμίσεις του δικαίου της ΕΕ, οι οποίες επηρέασαν πράγματι το εθνικό ποινικό δίκαιο προς την κατεύθυνση της τυποποίησης των σχετικών νέων εγκλημάτων ή της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής άλλων που υπήρχαν ήδη, με σκοπό την προσαρμογή της εσωτερικής μας νομοθεσίας στο κοινοτικό δίκαιο.

Πρέπει μάλιστα να τονισθεί εδώ ότι με τη συνθήκη του Άμστερνταμ οι αρμοδιότητες της ΕΕ για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία στον τομέα των ποινικών υποθέσεων εντάχθηκαν στον Γ΄ πυλώνα, δηλ. σ΄ αυτόν της διακυβερνητικής συνεργασίας των κρατών μελών, όπου αναγνωρίσθηκε στην ΕΕ, εκτός από τη δυνατότητα που είχε ήδη να καταρτίζει συμβάσεις και να τις προτείνει στα κράτη-μέλη προς αποδοχή (άρ. 34 § 2δ ΣΕΕ), και η δυνατότητα να υιοθετεί αποφάσεις-πλαίσιο με σκοπό την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών-μελών σε ορισμένους τομείς εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο».( Κυβερνοέγκλημα και Κρίση ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΜΑΣ)

Σκοπός της ποινικής αντιμετώπισης της γενικότερης διακίνησης υλικού με χαρακτήρα παιδικής πορνογραφίας είναι αφενός η καταπολέμηση  της γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων, με σκοπό την παραγωγή του σχετικού πορνογραφικού υλικού, με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στη γενικότερη ψυχοσωματική και ηθική ανάπτυξή τους και τη διαμόρφωσή τους σε άρτιες προσωπικότητες, και κατ’ επέκταση τη διακοπή της αλυσίδας παραγωγής του πορνογραφικού προϊόντος της αγοράς παιδικής πορνογραφίας.

Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι εκτός από την εξέλιξη της τεχνολογίας και της διαδικτυακής διακίνησης, η παιδική πορνογραφία ευνοήθηκε και από την χαλάρωση των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με αυτήν με την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα το 2013.

«Οι ιθύνοντες της ελληνικής πολιτείας επιλέγουν αυτήν ακριβώς την εποχή που οι διωκτικές αρχές ανά τον κόσμο εντείνουν την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στον όγκο των κρουσμάτων(παιδικής πορνογραφίας), για να βάλουν εμπόδια στις ελληνικές υπηρεσίες εντοπισμού και σύλληψης όσων καταστρέφουν την παιδική αθωότητα. Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, οι ποινές που προβλέπονται για τους παιδόφιλους θα είναι μικρότερες από εκείνες που επιφυλάσσει ο νόμος για τους συκοφάντες!

Η αντίστοιχη ποινή που ορίζει ο ισχύων Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 348Α, όπως τροποποιήθηκε το 2007- 2008, προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 300.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή στο ισχύων  σήμερα πλαίσιο ο διακινητής, ο αγοραστής και ο κάτοχος προϊόντος παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου έχουν την ίδια αντιμετώπιση, μετά τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, ο προμηθευόμενος και κάτοχος τέτοιου υλικού αντιμετωπίζεται ευμενέστερα.

Η υποχώρηση της ποινής στο ένα έτος ισοδυναμεί πρακτικά με τη μη φυλάκιση του δράστη, αφού, όπως είναι γνωστό στους νομικούς και όχι μόνο κύκλους, στις συντριπτικά περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις η ποινή εξαγοράζεται.

Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές έχουν, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σημερινός κώδικας, τη δυνατότητα να παραπέμπουν όσους συλλαμβάνονται για τα συγκεκριμένα αδικήματα με την κατηγορία της καθ΄εξής  συμπεριφοράς, αφού σπάνια το υλικό που βρίσκεται στις έρευνες περιορίζεται σε μία μόνο φωτογραφία ή ένα μόνο video παιδικής πορνογραφίας. Ο λόγος είναι ότι οι παραβατικές πράξεις που τελούνται καθ΄εξιν τιμωρούνται αυστηρότερα.

Πράγματι, το ισχύον άρθρο του κώδικα ορίζει για τους παραβάτες την κάθειρξη μέχρι 10 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή. Η ειδικότερη διάταξη για την καθ΄ εξιν τέλεση του αδικήματος λείπει από τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση επιτρέποντας την ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου ασχέτως του αν αυτός παρενέβη το νόμο μία ή χίλιες φορές.

Μια ακόμη εξόφθαλμα στρεβλή αλλαγή, αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ανήλικος παρασύρθηκε ή εξωθήθηκε στην τέλεση πράξης σεξουαλικού χαρακτήρα που αποτελεί αντικείμενο πορνογραφικού υλικού και λόγω αυτού υπέστη βαριά σωματική βλάβη ή έχασε τη ζωή του. Ενώ στον ισχύοντα νόμο η ποινή που προβλεπόταν για τον δράστη ήταν ισόβια κάθειρξη, στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι διαζευκτικά της ισόβιας κάθειρξης μπορεί να επιβληθεί και πρόσκαιρη διάρκειας 15 έως 20 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα των γνωμοδοτήσεων που έχουν κατά το παρελθόν υποβάλει οι Εισαγγελείς κ. Σανιδάς και κ. Τέντες περί της άρσης απορρήτου σε σχετικές περιπτώσεις διαδικτυακών συμπεριφορών, ενώ ακυρώνουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού»(enikos.gr  Ιούλιος 2013).

Το υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, που διακινείται μέσω του Διαδικτύου, μπορεί να είναι σε μορφή φωτογραφιών, βίντεο ή και οποιασδήποτε άλλης μορφής πολυμέσων.

Ένα συχνό κόλπο είναι η εξαπάτηση για δήθεν δημιουργία φωτογραφικού ντοσιέ με στόχο το modeling,  δημιουργούν γυναικείο προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Εκεί προσποιειούνται την μάνατζερ μοντέλων και συνομιλούν διαδικτυακά με ανήλικα κορίτσια ηλικίας ζητώντας να φωτογραφίες και βίντεο, τόσο με ρούχα όσο και γυμνές», ενώ υπόσχονται αμοιβές με ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων.

Επίσης πολύ διαδεδομένη μέθοδος είναι εκβιασμός με φωτογραφίες και βίντεο από τον lover boy, ο οποίος μπορεί να αντιστοιχεί σε πραγματικό ή και απατηλό προφίλ.

Η επινοητικότητα των επιχειρηματιών είναι ατέρμονη και τα ανήλικα θύματα εντελώς συναισθηματικά ή κοινωνικά εκτεθειμένα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά επιστάμενα αλλά συχνά συμμετέχει σε κοινές επιχειρήσεις  με την Europol στα «σκοτεινά μονοπάτια» του Διαδικτύου, όπου οι επικοινωνίες γίνονται με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων, τα οποία κρυπτογραφούν τόσο την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη όσο και το περιεχόμενο των δεδομένων που ανταλλάσσονται. Εκεί και εντοπίζονται στη χώρα μας υποθέσεις παραγωγής παιδικού πορνογραφικού υλικού το οποίο έχει διακινηθεί έναντι αμοιβής σε παιδόφιλους.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένων «μηχανών αναζήτησης», διαπιστώνουν από ποια περιοχή προέρχεται  το ψηφιακό ίχνος και, αφού συγκεντρώσουν το απαιτούμενο αποδεικτικό υλικό ανακαλύπτουν την συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία είχαν σταλεί φωτογραφίες και  βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων. Μετά οι υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο τους προς τις εισαγγελικές αρχές και τη σύλληψη του αποστολέα.

Ποιος είναι σήμερα ο ισχύων  νόμος του Ποινικού Κώδικα;

Ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) Άρθρο 348Α  – Πορνογραφία ανηλίκων (όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019)

1. Όποιος με πρόθεση παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, επιδεικνύει, εισάγει στην Επικράτεια ή εξάγει από αυτήν, μεταφέρει, προσφέρει, πωλεί ή με άλλον τρόπο διαθέτει, αγοράζει, προμηθεύεται, αποκτά ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει ή μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

2. Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.

3. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, κατά την έννοια των προηγούμενων παραγράφων συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή η εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής γενετήσιας πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

4. Οι πράξεις των παραγράφων 1 και 2 τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή:

α. αν τελέσθηκαν κατ’ επάγγελμα,

β. αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την εκμετάλλευση της ανάγκης, της ψυχικής ή της διανοητικής ασθένειας ή της σωματικής δυσλειτουργίας, λόγω οργανικής νόσου ανηλίκου ή με την άσκηση ή απειλή χρήσης βίας ανηλίκου ή με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος ή αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας εξέθεσε τη ζωή του ανηλίκου σε σοβαρό κίνδυνο και

γ. αν δράστης της παραγωγής του υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι πρόσωπο στο οποίο έχουν εμπιστευθεί ανήλικο για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά.

5. Αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της προηγούμενης παραγράφου είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, αν δε αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή.

6. Όποιος εν γνώσει αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει στους πολίτες ότι αν έχουν πληροφορίες ή θέλουν να καταγγείλουν παράνομες ή επίμεμπτες δραστηριότητας μέσω διαδικτύου, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

ΠΗΓΕΣ: enikos.gr, efsyn.gr