Εισήγηση από την πρώτη μας συζήτηση στο φεμινιστικό κάμπινγκ: Η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος

Από την πρώτη μας συζήτηση  στο 4ο Φεμινιστικό Κάμπινγκ του Μωβ, με θέμα: Η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία από την Κατερίνα Πράπα: Συνοπτική παρουσίαση των θέσεων του Μωβ για την πορνεία. Συντονίστρια της συζήτησης η Αλέκα Μακρή.

Παρακάτω η εισήγηση: 

“Θα αναφερθούμε στην εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, την σεξουαλική εκμετάλλευση με σκοπό την ικανοποίηση του πελάτη που αφορούν  μεταξύ άλλων, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία της γυναίκας και την ισοτιμία των δύο φύλων. Σκοπός είναι μέσα από τους βασικούς άξονες που υποστηρίζουμε ως Μωβ να αποδείξουμε το πρόβλημα που έγκειται στην αντίληψη ότι ο άντρας μπορεί να αγοράσει την γυναίκα και όχι στην επιλογή των εκδιδόμενων προσώπων.

Μέσα στους κόλπους των φεμινιστριών ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Πολλές ιερόδουλες έχουν δηλώσει φεμινίστριες στηρίζοντας το κίνημα καθώς και το κίνημα αναγνώριζε τον ρόλο τους. Εμείς ως Μωβ, μέσα από συζητήσεις των μελών θεωρούμε ότι η πορνεία είναι συνέπεια και σύμπτωμα της έμφυλης εκμετάλλευσης, είναι βία κατά των γυναικών και υποβαθμίζει την ισότητα των δύο φύλων. Τονίζουμε ότι πρόβλημα έγκειται στην σεξουαλική βιομηχανία και όχι στις εργαζόμενες. Αποτελεί ένα προαιώνιο δικαίωμα των ανδρών επί των σωμάτων των γυναικών σε άλλες φυσικά συνθήκες κατά το παρελθόν οπού δεν υπήρχε σεξουαλική απελευθέρωση.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η πορνεία και το τράφικινγκ είναι αλληλοτροφοδοτούμενα. Καθώς τόσο η πορνεία, όσο και η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, που στοχεύει στη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, συνιστούν μια σύγχρονη και συνάμα αποκρουστική μορφή δουλεμπορίου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την  σοκαριστική υπόθεση της 18χρονής κοπέλας από την Ηλιούπολη που την βίαζε και την εξέδιδε αστυνομικός.

Στις 28 Ιουλίου μαζί με άλλες έξι οργανώσεις στείλαμε επιστολή για το θέμα της πορνείας προς την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας ακρόαση, με σκοπό να ενημερώσουμε για τις απόψεις σχετικά με το θέμα της πορνείας, την οποία θεωρούμε βία και σεξουαλική εκμετάλλευση κατά των γυναικών.

Μερικούς από τους βασικούς άξονες της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι οι εξής:

  • Πρόληψη της πορνείας και της πρόσβασή της σε αύτη, κυρίως από νέες και νέους
  • Καταπολέμηση της διακίνησης, καθώς και της διακίνησης μέσω του Διαδικτύου
  • Αποποινικοποίηση των εκδιδόμενων προσώπων και υποστήριξη εκείνων που θέλουν να απομακρυνθούν από την πορνεία

Για την προστασία των θυμάτων  και την απαγόρευση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης προτείνουμε:

  • Την ποινικοποίηση όλων των μορφών προαγωγής και μαστροπείας
  • Ευθύνη των πελατών με καταβολή 1500 ευρώ
  • Προγράμματα πρόληψη και εκπαίδευσης που θα προωθούν την ισότητα των φύλων και την διαπαιδαγώγηση με στόχο την επιτροπή της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και όχι μόνο. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης των ανδρών χρηστών σεξουαλικών υπηρεσιών, καθώς και δημιουργία ειδικών δομών.
  • Άδεια παραμονής σε μετανάστριες εκδιδόμενες που εγγυώνται την έξοδο τους από την πορνεία.
  • Εκπαίδευση εργαζομένων του δημόσιου τομέα-όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την πορνεία (π.χ αστυνομία, υγειονομικές αρχές) χρειάζονται εκπαίδευση για να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των όρων διαβίωσης των προσώπων που δουλεύουν στην πορνεία και είναι θύματα τράφικινγκ και οι επιπτώσεις του τραύματος.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η πορνεία αποτελεί αντανάκλαση της  κοινωνίας μας, η αντίληψη ότι ο άντρας κυριαρχεί επί  της γυναίκας και έχει τον έλεγχο του σώματός της. Αν και φαινομενικά πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει στην πραγματικότητα η εκδιδόμενη γυναίκα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως σκεύος με χλεύη και βία.

Επισημαίνουμε ότι την αυξημένη εμπορευματοποίησης των πάντων, το σώμα της γυναίκας τείνει όλο και περισσότερο να θεωρείται εν δυνάμει εμπόρευμα και αντικείμενο οικονομικής ή άλλης συναλλαγής και από αυτό γίνεται φορέας άσκησης πατριαρχικής εξουσίας.

Η πολιτεία έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την διαιώνιση της πορνείας. Θα έπρεπε να βοηθά τις εκδιδόμενες γυναίκες, να τους δίνει προσφορές εργασίας και να συνδράμει με ειδικούς επιστήμονες και ψυχολόγους αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας από μικρή ηλικία. Οι γυναίκες αυτές αξίζουν και θα πρέπει να έχουν και να διεκδικούν μια δεύτερη ευκαιρία.”

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε εις βάθος το θέμα ακούγοντας και μαθαίνοντας νέα και σημαντικά πράγματα.