Do the human right thing: Υψώνουμε τη φωνή μας για τα δικαιώματα των προσφύγων

Πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα και ευελπιστούμε να βοηθήσει πολλές προσφύγισσες και πρόσφυγες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Όμως, στο παρελθόν τέτοια προγράμματα δεν συμπεριελάμβαναν κρατούμενες προσφύγισσες, για τις οποίες δεν υπάρχει έλεος από το κράτος, θα έπρεπε όμως να υπάρχει από τις οργανώσεις. Σ.Β.

Το πρόγραμμα «Do the human right thing: Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων» με συντονιστή φορέα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και εταίρους το Κέντρο Διοτίμα, την International Rescue Committee Hellas (IRC) και την Popaganda,  υλοποιείται την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund*.

Σκοπός

Η συνηγορία για την ένταξη των προσφύγων/ισσών και αιτούντων/σών διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία, μέσα από ένα πλέγμα πολυεπίπεδων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης.

Μέσω του προγράμματος, οι εταίροι θα καταγράψουν την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την πρόσβασή στη στέγαση, την υγεία και την απασχόληση αλλά και τυχόν παραβιάσεις των τριών αυτών θεμελιωδών, για την αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση, δικαιωμάτων. Παράλληλα θα προταθούν προτάσεις πολιτικής σε φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Δράσεις

Αναφορές σχετικά με την πρόσβαση προσφύγων/ισσών και αιτούντων/σών διεθνούς προστασίας στην υγεία, στέγαση, απασχόληση
Ψηφιακή καμπάνια ευαισθητοποίησης
Άρθρα στην Popaganda αλλά και σε άλλα ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας
Ειδικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που θα απευθύνονται στους/τις πρόσφυγες/ισσες και αιτούντες/σες άσυλο
Επιμορφώσεις φοιτητριών/φοιτητών δημοσιογραφίας και δημόσιων λειτουργών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

Πηγή: https://diotima.org.gr/cases/do-the-human-right-thing-ypsonoyme-ti-foni-mas-gia-ta-dikaiomata-ton-prosfygon/?fbclid=IwAR1IzRtTgWFz0tRsHNIUK3urB0n40QvWboF0wOTk_9TMdL7t7SwGCpl3B9E