Γη της Ισότητας: μόνο στα όνειρά μας!

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Από  Ντάνι Βέργου (25-9-21)

Πριν από 25 χρόνια 193 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γυναίκες και υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα που εγγυώνται την ισότητα των φύλων, αλλά πολλές από τις υποσχέσεις δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.
Στη Γη της Ισότητας, την Equiterra, όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες ανεξάρτητα από το φύλο τους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια νιώθουν ασφάλεια όταν περπατούν τη νύχτα. Πληρώνονται εξίσου με τους άντρες για ισάξια εργασία. Αντρες και γυναίκες μοιράζονται τις δουλειές και τη φροντίδα στο σπίτι και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας σε προσιτές τιμές.

Κανείς δεν μιλά πλέον για ποσόστωση «τουλάχιστον 30%» για τις γυναίκες στην πολιτική – άντρες και γυναίκες εκπροσωπούνται εξίσου σε πολιτικά γραφεία, εταιρικά συμβούλια και εργοστάσια. Οι γυναίκες έχουν ίσο λόγο σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, το σώμα τους, τις πολιτικές και το περιβάλλον. Τα κορίτσια είναι όσο πολύτιμα είναι και τα αγόρια και οι άνθρωποι κάθε φύλου και σεξουαλικότητας αισθάνονται ασφαλείς και ίσοι.

Ετσι θα ήταν τα πράγματα σε μια χώρα όπου υπάρχει ισότητα των φύλων. Tέτοια χώρα δεν υπάρχει στη Γη. Η Equiterra είναι μια ουτοπία που δημιούργησαν τα Ηνωμένα Εθνη – Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women), καθώς μέχρι σήμερα καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πριν από 25 χρόνια 193 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γυναίκες και υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα που εγγυώνται την ισότητα των φύλων. Υπέγραψαν το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την ισότητα των φύλων, την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου (1995). Από τότε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά πολλές από τις υποσχέσεις δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Πολιτική

Το ποσοστό των γυναικών στην πολιτική έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Αλλά αυτό μεταφράζεται μόλις στο 26% των γυναικών στην πολιτική σήμερα.

Διαμάχη

To 2000 το πρωτοποριακό ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι ο πόλεμος επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο από το 1992 έως το 2019 μόνο το 13% των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων περιλάμβαναν γυναίκες.

Μισθοί

Περίπου το 63% των γυναικών σε ηλικία εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ενταγμένο στο εργατικό δυναμικό, σε σύγκριση με το περίπου 94% των αντρών σε ηλικία εργασίας. Ταυτόχρονα παγκοσμίως οι γυναίκες κερδίζουν 16% λιγότερα χρήματα από τους άντρες.

Βία κατά των γυναικών

Tο 1993 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με τη Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών παρείχε ένα πλαίσιο δράσης για την παγκόσμια κρίση της βίας με βάση το φύλο. Ωστόσο περισσότερα από 25 χρόνια αργότερα σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες εξακολουθεί να βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από τον σύντροφό της.

Dreamstime.com

Ανώτερη Διοίκηση

Σαράντα μία γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι ηγούνται σήμερα εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα του Fortune 500 σε σύγκριση με μόνο 1 το 1998. Αλλά αυτό είναι μόλις το 8% όλων των διευθύνοντων συμβούλων της γνωστής λίστας.

ΜΜΕ

Η παρουσία των γυναικών ως θέματα ειδήσεων στον έντυπο Τύπο, τo ραδιόφωνο και την τηλεόραση αυξήθηκε μόνο στο 25% το 2020 από 17% το 1995. Και μόνο το 7% των ειδήσεων εγείρουν ζητήματα (ανι)ισότητας των φύλων, ενώ μόλις το 3% αμφισβητεί τα στερεότυπα για το φύλο.

Μητρική θνησιμότητα

Καταγράφονται 35% λιγότεροι θάνατοι μητέρων παγκοσμίως σε σχέση με το 2000. Ωστόσο 810 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Το 94% αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Εκπαίδευση

Ολες οι αναπτυσσόμενες περιοχές έχουν επιτύχει ή έχουν σχεδόν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά η ανισότητα των φύλων διευρύνεται σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πολλές χώρες. Εβδομήντα εννιά νέες γυναίκες για κάθε 100 νέους άντρες ολοκληρώνουν το Γυμνάσιο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πρόοδος στην ισότητα των φύλων στην Ελλάδα

Με 52,2 στις 100 μονάδες η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της Ελλάδας είναι 15,7 μονάδες χαμηλότερη από τη βαθμολογία της Ε.Ε.. Την περίοδο 2010-2020, η βαθμολογία της αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες, με μικρή αύξηση 1,0 μονάδα το διάστημα 2017-2020. Η κατάταξη της χώρας παρέμεινε ίδια το 2020 σε σχέση με το 2010.

Η καλύτερη επίδοση

Οι υψηλότερες βαθμολογίες της Ελλάδας είναι στους τομείς της υγείας (84 μονάδες) και των μισθών (72,5 μονάδες). Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς η Ελλάδα έχει μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (21η και 22η αντίστοιχα).

Τα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι πιο έντονες στους τομείς της εξουσίας (27,0 μονάδες), του χρόνου (44,7 μονάδες) και της εργασίας (64,4 μονάδες). Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη (στην 27η θέση και στους τρεις τομείς).

Η μεγαλύτερη βελτίωση

Από το 2010 οι βαθμολογίες της Ελλάδας βελτιώθηκαν περισσότερο στους τομείς του χρόνου (+9,1 μονάδες) και της εξουσίας (+4,7 μονάδες). Η Ελλάδα έχει κερδίσει 2,7 μονάδες στον τομέα της εξουσίας από το 2017.

Ένα βήμα πίσω

Από το 2010 οι βαθμολογίες της Ελλάδας μειώθηκαν στους τομείς του χρήματος (-2,8 μονάδες) και της υγείας (-0,3 μονάδες). Η πρόοδος έχει σταματήσει στον τομέα της εργασίας (+0,8 μονάδες).

Πηγή : https://www.efsyn.gr/nisides/311904_gi-tis-isotitas-mono-sta-oneira-mas