Χαλέντα Ζία Μπαγκλαντές

Παρουσιάζει-Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Στις 10 Οκτωβρίου 2001 στο Μπαγκλαντές ορκίζεται νέα Πρωθυπουργός και ΥΠΕΘΑ η νικήτρια των εκλογών, Χαλέντα Ζία, 56 ετών.

Η Χαλέντα Ζία (খালেদা জিয়া, γεννήθηκε ως Χαλέντα Χανάμ Πουτούλ το 1945) είναι Μπαγκλαντεσιανή πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές. Υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό αξίωμα για δύο πενταετίες, από το 1991 έως το 1996 και από το 2001 έως το 2006. Ήταν η πρώτη γυναίκα στη χώρα της και δεύτερη γυναίκα στις μουσουλμανικές χώρες (μετά την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο) που ηγήθηκε μιας δημοκρατικής κυβέρνησης ως πρωθυπουργός. Ήταν η πρώτη κυρία του Μπαγκλαντές κατά την προεδρία του συζύγου της Ζιαούρ Ραχμάν. Είναι πρόεδρος και επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ραχμάν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Χουσέιν Μουχάμαντ Ερσάντ το 1982, η Ζία ηγήθηκε του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας μέχρι την πτώση του στρατιωτικού δικτάτορα Ερσάντ το 1990. Έγινε πρωθυπουργός μετά την νίκη του Εθνικιστικού Κόμματος το 1991. Επίσης υπηρέτησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην βραχύβια κυβέρνηση του 1996, καθώς τα άλλα κόμματα είχαν μποϊκοτάρει τις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1996. Στις εκλογές του Ιουνίου 1996, ο σύνδεσμος Αουάμι ανήλθε στην εξουσία. Η Ζία επανήλθε στο πρωθυπουργικό θώκο το 2001. Εξελέγη βουλευτίνα σε πέντε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες στις εκλογές του 1991, 1996 και 2001.

Μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησής της το 2006, οι προβλεπόμενες εκλογές του Ιανουαρίου 2007 αναβλήθηκαν λόγω πολιτικής βίας και διαμαχών, ενώ ακολούθησε μια αναίμακτη κατάληψη της προσωρινής κυβέρνησης από τον στρατό. Κατά την διάρκεια της εξουσίας της προσωρινής κυβέρνησης, η Ζία και οι δύο γιοι της κατηγορήθηκαν για διαφθορά.

Για το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών, ο κύριος αντίπαλος της Ζία είναι η επικεφαλής του συνδέσμου Αουάμι Σέιχ Χασίνα. Οι δύο γυναίκες εναλλάσσονταν μεταξύ τους στο πρωθυπουργικό αξίωμα από το 1991.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Ζία καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων για διαφθορά. Βρέθηκε ότι καταχραζόταν τις χρηματοδοτήσεις για ένα εμπίστευμα ορφανοτροφείου, που δημιουργήθηκε, όταν ήταν πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ:wikipedia.org