Γυναικεία πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση στη Νορβηγία

Αλιεύει η Πένυ Παραλίκα
Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας Εργατικών και Κεντρώων θα έχει για τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας γυναικεία πλειοψηφία, αφού οι γυναίκες ανάλαβαν 10 από τα 19 υπουργεία. Δύο από τους υπουργούς της συμπεριλαμβάνονται στους επιζήσαντες της σφαγής στο νησί Ουτόγια που είχε προκαλέσει ο νεοναζί  Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ενώ δύο από τους νέους που επέζησαν τις σφαγής θα αναλάβουν αντιστοίχως το υπουργείο Κοινωνικής Μόρφωσης και το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Δύο από τους υπουργούς της συμπεριλαμβάνονται στους επιζήσαντες της σφαγής στο νησί Ουτόγια που είχε προκαλέσει ο νεοναζί  Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, όταν στις 22 Ιουλίου 2011 είχε δολοφονήσει 69 άτομα σε κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Δύο από τους νέους που επέζησαν τις σφαγής, η 33χρονη Τόνιε Μπρένα και ο 35χρονος Γιαν Κρίστιαν Βέστρε, θα αναλάβουν αντιστοίχως το υπουργείο Κοινωνικής Μόρφωσης και το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το Εργατικό κόμμα είχε λάβει το 26,35%, η Δεξιά ξεπέρασε οριακά το 20%, το Κόμμα του Κέντρου, που εκπροσωπεί κυρίως τους αγροτικούς πληθυσμούς, παρέμεινε στάσιμο στο 13,58%, ενώ η Σοσιαλιστική Αριστερά πήρε απρόσμενα 7,48% και η ριζοσπαστική Αριστερά του Κόκκινου Κόμματος μπήκε πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.

Αναζήτηση ενεργειακής πολιτικής – Συνεχίζει με τους υδρογονάνθρακες

Η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αποφασίσει και την ενεργειακή πολιτική της χώρας, από την οποία εξαρτάται και το ισχυρό κοινωνικό κράτος της, χάρις στα υψηλά κέρδη του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor, που διαδέχθηκε τις Statoil και StatoilHydro, αποτελώντας την 169η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στον κόσμο, αφού το Δημόσιο ελέγχει το 67% της εταιρείας και το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο 3%.

Τo δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο της Νορβηγίας διατηρεί τον έλεγχο του 1,4% των εισηγμένων εταιρειών παγκοσμίως, με συμμετοχές σε 9.123 εταιρείες σε 73 χώρες, και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να καταβάλλει επίδομα 4.000 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον εκατό χρόνια σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Ο σύνδεσμος των εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, σε συνεργασία με τον σύλλογο βιομηχάνων, φαίνεται να έχουν κηρύξει ήδη σιωπηρά πόλεμο εναντίον της νέας κυβέρνησης διεκδικώντας την αμέριστη επέκταση των δραστηριοτήτων των εξορύξεων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι, εάν δοθούν νέες άδειες εξόρυξης, θα μπορέσει η χώρα να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τους βιομήχανους της Norvegian Oil and Gas.

Η νέα κυβέρνηση, μετά από οκταετή δεξιά διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

19.10.2021