Επιτυχής η ετήσια γενική συνέλευση του Μωβ στις 23/10

Παρουσίαση από απερχόμενο ΔΣ του Μωβ

Μακροσκελής παρουσίαση όλων των κειμένων της συνέλευσης, για ενημέρωση των μελών και φίλων του Μωβ αλλά και για την ιστορία.

Με δυνατή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Μωβ, που φέτος ήταν και εκλογική. Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει από την Εφορευτική Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω αναμονής για την άφιξη των επιστολικών ψήφων.

Και φέτος όπως και πέρυσι, είχαμε και κάποια παιδάκια μελών που τριγύριζαν χαρούμενα στις καρέκλες και στην πλατεία.

Μετά την ψήφιση της προέδρου της συνέλευσης Άντας Πολύζου και της γραμματέα Δέσποινα Δημητριάδου, το λόγο πήρε η πρόεδρος του σωματείου Αναστασία Γκολιομύτη που παρουσίασε τον απολογισμό της χρονιάς. Όλα τα κείμενα που ακολουθούν είναι αποφασισμένα από το Δ.Σ.

Απολογισμός ΔΣ ΜΩΒ 2020-2021

Πολλές ήταν οι προκλήσεις τη χρονιά που μας πέρασε για το φεμινιστικό κίνημα σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία, μια νέα και ιδιάζουσα κατάσταση είναι μια δοκιμασία για όλους, ιδιαίτερα όμως για τις γυναίκες. Ανέδειξε για άλλη μια φορά τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκειά της και το ζήτημα της θεραπείας και φροντίδας στις υγειονομικές δομές από τις γυναίκες. Η μεγάλη πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού είναι γυναίκες που συχνά εργάζονται με αντίξοες συνθήκες. Ήταν επίσης αφορμή η πανδημία, να πάρει σάρκα και οστά και το ελληνικό metoo, που ξεκίνησε με τις καταγγελίες της Μαρίας Μπεκατώρου και επεκτάθηκε και γιγαντώθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά προς το παρόν σταμάτησε εκεί.
Η ακροδεξιά καμπάνια και πρακτική, εδώ και χρόνια έχει κάνει τη δουλειά της. Τα γυναικεία δικαιώματα δέχονται επίθεση ακόμα και αυτά που είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα. Η περίπτωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, η Αμερική του Τραμπ, κινητοποίησαν το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία. Το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν που βγήκε από την εικοσάχρονη κατοχή των ΗΠΑ, δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό για τις γυναίκες της χώρας. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη άνοδο και απήχηση της ακροδεξιάς ρητορικής σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία που στοχοποιούν τα γυναικεία δικαιώματα, με το πρόσχημα ότι έχει επιτευχθεί πλέον η ισότητα ή ακόμα χειρότερα ότι οι άνδρες υπολείπονται δικαιωμάτων.
Στην Ελλάδα έχουμε μια αναβίωση της άρνησης στην έκτρωση, δικαίωμα κατοχυρωμένο από το 1986 με το νόμο 1609 και άνοδο της ακροδεξιάς ρητορικής του μίσους, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά τη μακρά διάρκεια διαβούλευσης για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.
Άλλη μια σημαντική πρόκληση ήταν η αλλαγή του ελληνικού Οικογενειακού Δικαίου που στηριζόταν στον πρωτοποριακό και προοδευτικό Ν.1329/83.
Στο Μωβ, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στις άλλες γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και σχηματίσαμε ένα αραγές μέτωπο απέναντι στο σκοταδισμό και στο επιτακτικό αίτημα κάποιων να επιστρέψουμε ολοταχώς στην πατριαρχία. 24 γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, συγκροτήσαμε την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια». Ήταν μια πρωτοφανής κινητοποίηση που κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να ενημερώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είχε άγνοια για το θέμα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η άγνοια και οι μισογυνικές αντιλήψεις που περιέτρεχαν μέρος του κόσμου, η μονομερής παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ και η χειραγώγηση των πολιτών αλλά και η προκλητική αδιαφορία του πολιτικού και νομικού κόσμου, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι ψύχραιμες και οι γυναικείες φωνές .

Η βασική μας επιδίωξη ήταν να μην κατέβει προς διαβούλευση και ψήφιση το αντιδραστικό νομοσχέδιο Τσιάρα και να μη γίνει νόμος του κράτους γιατί o 1329/83 πληρούσε τα κριτήρια της προστασίας των δικαιωμάτων των μητέρων και των παιδιών και της κοινωνικής ειρήνης, χρειαζόταν βεβαίως επικαιροποίηση (δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κλπ).

Γράψαμε επιστολές, οργανώσαμε κινητοποιήσεις, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις διαδικτυακές και δια ζώσης με βουλευτές, βουλεύτριες όλων των κομμάτων (μόνο 4 ανταποκρίθηκαν από τη ΝΔ), με κοινοβουλευτικές ομάδες, ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες, οργανώσαμε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με φορείς (Συνήγορο του Παιδιού κλπ) και πολιτικά κόμματα αλλά και ευρωπαίες φεμινίστριες, συνεπικουρούμενες πάντα από τις άοκνες προσπάθειες των μελών της συντακτικής μας επιτροπής, της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Συνεργαστήκαμε με τις νομικούς που ήταν μέλη των οργανώσεων, αλλά και νομικούς που ευαισθητοποιήθηκαν με αφορμή την ασύμφορη και αδόκητη αλλαγή με τραγικές πολλές φορές συνέπειες για τις μητέρες και τα παιδιά. Συνεργαστήκαμε με τις μητέρες που δοκιμάζονται σκληρά από ένα άδικο και οδυνηρά αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και δημιούργησαν τo σχετικό ψήφισμα στο Avaaz.

Μέλη του ΔΣ μας, πήραν μέρος σε εκπομπές για τη συνεπιμέλεια και το μέλος μας Πηνελόπη Πετροπούλου μας φιλοξένησε στην εκπομπή της Γυναικεία Παρέμβαση στην ΕΡΤ ΟΠΕΝ. Συνδιοργανώσαμε και μιλήσαμε στη διαδικτυακή ημερίδα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια στις 12 Ιανουαρίου 2021. Συμμετείχαμε σε πικετοφορία στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλλει μαζί με τις άλλες φεμινιστικές οργανώσεις της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια, στην Έκθεση για τον «Aντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά (2019/2166(INI))», που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις δύο Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα των Γυναικών (FEMM)  και Νομικών Θεμάτων (JURI), αλλά και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλήσαμε επίσης στην επίσημη συνεδρίαση της Βουλής, μετά από πρόσκληση στη διαβούλευση των φορέων.

Ήταν μια περίοδος αυτομόρφωσης για μας και για όλες τις οργανώσεις και αντιστάσεις που συμμετείχαν στον αγώνα, μια περίοδος ζύμωσης, εξερεύνησης και σύσφιξης των σχέσεων που άφησε παρακαταθήκη τη συνέχιση της συνεργασίας μας και σε άλλα γυναικεία θέματα και τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για την εφαρμογή του νέου Ν. 4800/21, όπου συμμετέχει και το Μωβ.

Στις δράσεις της 25ης Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, έγινε προσαγωγή και στην συνέχεια σύλληψη μέλους μας, μαζί με συναγωνίστριες άλλων γυναικείων σωματείων αλλά και αλληλέγγυων στις οποίες επιδικάστηκε πρόστιμο 300 Ευρώ, το οποίο μετά τις διαμαρτυρίες ακυρώθηκε, εκκρεμούν όμως οι μηνύσεις της αστυνομίας.

Πήραμε μέρος μαζί με άλλες οργανώσεις στις συζητήσεις για την επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ζαπατίστας – όπου υπερτερούσαν αριθμητικά οι γυναίκες- στην Ευρώπη και στην χώρα μας και αποφασίστηκε να συμμετέχουμε και με κοινές εκδηλώσεις( πχ κοινοτισμός, οργάνωση της οικογένειας, περιβάλλον, εκτρώσεις κλπ) – φιλοξενία αλλά και οικονομική ενίσχυση, που δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί τους απαγόρευσαν την είσοδο στην Ευρώπη με δικαιολογία την πανδημία.

Στις 8 Μάρτη, αναδείξαμε το θέμα της στήριξης από το κράτος της δημόσιας περίθαλψης, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τον ρόλο των υγειονομικών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, και στις χρόνιες διεκδικήσεις τους ( βαρέα και ανθυιγεινά , προσλήψεις με βάση τις ανάγκες, παιδικοί σταθμοί στους χώρους εργασίας κλπ), το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, το ελληνικό metoo και τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας και την αστυνομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τέλος την υποβάθμιση – κατάργηση στην ουσία της ΓΓΙΦ. Βασική μας επιδίωξη είναι ένα ξεχωριστό υπουργείο Ισότητας.

Συμπαρασταθήκαμε σε περιστατικό βίας του πατέρα προς το παιδί του και τη μητέρα, που μας καταγγέλθηκε από την ίδια, το οποίο αρνείται την επαφή με τον πατέρα, ο οποίος έχει χάσει γονική μέριμνα και επιμέλεια. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου για επικοινωνία μαζί του. Συμμετείχαμε ως παρατηρήτριες στην επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα για ένα μήνα τρεις φορές την εβδομάδα και η παρέμβαση μας κινητοποίησε την αστυνομία η οποία “έπεισε” τον πατέρα να μην επιμείνει στην συνάντηση με το παιδί του. Δε γλυτώσαμε βέβαια το αυτόφωρο μετά από άδικη καταγγελία του πατέρα. Οργανώσαμε έρανο για τη μητέρα όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, γιατί ήταν άνεργη και ευάλωτη. Συνεργαζόμαστε με το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας του Αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας για παρόμοια ζητήματα μητέρων που απευθύνονται σε μας.
Συμμετείχαμε στην απεργία και την πορεία αντίθετα στα αντιδραστικά εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης, την κατάργηση του 8ωρου, οργάνωσης απεργιών και συλλαλητηρίων, επιθεώρησης εργασίας.

Συμμετείχαμε επίσης στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στις Παρασκευές για το μέλλον για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης.
Από τις 26 μέχρι τις 29/8 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεμινιστικό μας κάμπινγκ, στον πολύπαθο Σχίνο Κορινθίας, με συζητήσεις για την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, για τον οικοφεμινισμό και την περμακουλτούρα με συμμετοχή και από την Αργεντινή και το Βέλγιο που φρόντισε για αυτό η δραστήρια Άντα Πολύζου. Είχαμε επίσης διαδικτυακή συζήτηση με την ομάδα νέων Φύλις από τη Θεσσαλονίκη ως σύνδεση και με τις νεώτερες γενιές. Κολυμπήσαμε, διασκεδάσαμε, ξεκουραστήκαμε, αλληλεπιδράσαμε και περάσαμε όμορφα.

Δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό και τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Οργανώθηκε από 7 συνεργαζόμενες οργανώσεις που είχαν συνυπογράψει ψήφισμα το οποίο και επιδόθηκε στη Βουλή και στα κόμματα.

Πέρα από τις φεμινιστικές μας δράσεις, ζουν ανάμεσά μας και μέλη με καλλιτεχνικές προοπτικές και ευαισθησίες όπως η Αλεξία Τζούνη που πήρε μέρος στο Balkan Can Kino Film Festival 2021 και στο Artens Festival με το μικρού μήκους φιλμ, Corona Violence, πάντα και με φεμινιστικές αποχρώσεις. Επίσης στην εκδήλωση του Back to life Yoga for good μίλησε και παρουσίασε το φιλμ της Πίσω στη Ζωή.

Οι επισκέψεις μας στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα, όπου υπήρξαν καταγγελίες για απόπειρες αυτοκτονίας κάποιων από αυτές λόγω ανυπόφορων συνθηκών κράτησης, έχουν λόγω του covid-19 περιοριστεί. Θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.
Καταφέραμε ωστόσο να παραδώσουμε είδη που συλλέξαμε για τις μωρομάνες και τα παιδιά των γυναικείων φυλακών Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ανιδιοτελούς Δράσης.

Βασική μας επιδίωξη επίσης είναι η αναγνώριση της αυτοάμυνας σε περίπτωση βίαιης επίθεσης ώστε να μην τιμωρούνται οι γυναίκες που αμύνονται και έχουμε συμμετάσχει σε συναντήσεις με άλλες οργανώσεις για το θέμα. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε την αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας, με σχετική αρθρογραφία και συνεργασία και με τις άλλες οργανώσεις, αφού πλέον ξεπεράσαμε τη μία γυναικοκτονία το μήνα, τώρα που υπήρχε μια ευαισθητοποίηση στην κοινωνία για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Το νομικό και δικαστικό μας σύστημα συνεχίζει να κωφεύει με τραγικές συνέπειες για τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που μένουν στο τέλος απροστάτευτα.

Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις μας με τις Πολωνίδες συντρόφισσες για το θέμα της έκτρωσης.

Το 2021 ξεκινήσαμε με επιτυχία ανοιχτά ΔΣ για τα μέλη και τις φίλες του Μωβ, όπου συζητήσαμε θέματα όπως τις πρωτοβουλίες των νέων σε ηλικία μελών μας, podcast Ράδιο Τακούνι, κλπ, την παρένθετη μητρότητα, το οικογενειακό δίκαιο.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις συνεργασίες μας για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και την ισότητα, ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο οι πολύ χαμηλοί δείκτες ισότητας των Ελλήνων στην ΕΕ.

Δεσμευόμαστε επίσης να συντάξουμε επιτέλους φυλλάδιο για τη σεξουαλική αγωγή στο σχολείο με τη βοήθεια της φίλης Ευτυχίας Λεοντίδου, που έχει γίνει σαν το Γεφύρι της Άρτας, μετά και τις τελευταίες προσπάθειες σκοταδιστικών κύκλων να μην μπει το μάθημα στην εκπαίδευση.
Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη στήριξή και τη βοήθειά σας.

Η συνέλευση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού από την Εξελεγκτική Επιτροπή και την Άση Κλαυδιανού, και την θετική έκθεσή της. Η ταμίας Στέλλα Σάμου παρουσίασε τον προϋπολογισό για το ερχόμενο έτος.

Τα πεπραγμένα για ένα χρόνο, από 5/10/21 έως 28/10/20 – διανεμήθηκαν στα μέλη

Εξαιρετικά πλούσια η δράση μας και οι κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαμε ή τις οποίες διοργανώσαμε.

Η σειρά είναι από τα πιο πρόσφατα και ένα χρόνο πίσω.

6-10-21 Υπόμνημα της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, για τη διαβούλευση στο προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο

5/10/21 Τρίτη 5 Οκτώβρη, Διαμαρτυρία για το διεθνές επίσημο κυβερνητικό συνέδριο για τη μετανάστευση με πολλές ακόμα οργανώσεις. Με τίτλο Όχι στο Όνομά μας! Όχι στην πόλη μας! Είστε ανεπιθύμητοι! Το Μωβ

30/9/2021 Συγκέντρωση αλληλεγγύη στο λαό και τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Οργανώθηκε από 7 συνεργαζόμενες οργανώσεις που είχαν συνυπογράψει ψήφισμα το οποίο και επιδόθηκε στη Βουλή και στα κόμματα.

26/9 Έξι γυναικείες οργανώσεις συνυπογράφουν και δημοσιεύουν κείμενο για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

25/9/21 Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη γυναικοκτονία της Δώρας κάλεσε το Μωβ επειγόντως, αλλά συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις

25/9 Παρασκευές για το μέλλον στην Ευρώπη και τον κόσμο – κάλεσμα και συμμετοχή στη διαδήλωση

20/9/21 Γιορτη της Λορέτας Μακόλι για την ελληνικη της υπηκοότητα

11/9/21 Θεσσαλονικη συμμετοχή και καλεσμα για τη διαδήλωση της ΔΕΘ με φεμινιστικα αιτηματα

7/9 Συμμετοχή αλληλεγγύης σε δικαστήριο για γυναίκα που κακοποιήθηκε απο τον συζυγο της.

1-4/9 Φεμινιστικό κάμπινγκ, συζητήσεις για την εμπορευματοποίηση του γυνακείου σώματος, για τον οικοφεμινισμό και για την περμακουλτούρα

1/9/21 Συνυπογραφή με άλλες οργανώσεις κειμένου για την αλληλεγγύη στον αφγανικό λαό και τις αφγανές γυναίκες που επιδόθηκε στη Βουλή με την διαδήλωση της 30/9

21/8 Συνδιοργάνωση εκδήλωσης για τις Γυναικοκτονίες στο Σχίνο, με τον Σύλλογο ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ και την Ανοιχτή Φεμινιστική Συνέλευση

28/7/21 «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων: Σχόλια και προτάσεις 6 γυναικείων οργανώσεων μαζι και του Μωβ.

27/7/21 Όχι στο σεξισμό, όχι στις διώξεις – αλληλεγγύη γυναικείων οργανώσεων για διωκόμενη δημόσια υπάλληλο. Ανακοίνωση

20/7/21 Δικη μητέρας για το παιδί της. Παρουσία του Μωβ στα δικστήρια

16/7 Κάλεσμα για στήριξη της Μ.Β. Για δικαστήρια Ευρλπίδων στις 16/7/21

2/7 Tο Μωβ οργάνωσε το δρώμενο στο Σύνταγμα για τις γυναικοκτονίες με 4 κορίτσια που κανανε τα αγάλματα και την ανάγνωση των ονομάτων των δολοφονημένων

12/6 Κινητοποιηση στην Ηλιουπολη για μαστροπό αστυνομικό. Καλεσμα και συμμετοχή

2/7 Διαδήλωση στο συνταγμα για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς με κάλεσμα του Μωβ και άλλων οργανώσεων.

24/6 Δημοσίευση απόφασης του Μωβ για την Κ.Π., κακοποιμένη μητέρα στην δίκη στην Κέρκυρα

22/6 Καλεσμα για συγκέντρωση στα δικαστήρια για την Καρολάιν Κράουτς, όπου απολογείτο ο φονιάς της.

20/6 Συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή για Καρολάιν Κράουτς

19/6 ανακοίνωση ΔΣ τυ Μωβ για Καρολάιν Κράουτς

16/6 Συμμετοχή στη διαδήλωση εναντίον του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη

16/6 Δελτίο Τύπου γυναικείων οργανώσεων (μεταξύ αυτών τυ Μωβ) για το αντεργατικο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

13/6 Αντιδράσεις για το συνέδριο για την γεννητικότητα, το οποίο τελικά ακυρώθηκε

10/6 Συμμετοχή του Μωβ στη γενική απεργία εναντίον του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

9/6 Εμβολια, εναντίον των ευρεσιτεχνιών, συνυπογραφή διεθνούς ψηφίσματος

5/6 Κάλεσμα και συμμετοχή στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος

3/6 Κάλεσμα και συμμετοχή στην εκδήλωση για το βιβλίο Μια γυναίκα απολογείται, που βασίζεται στην υπόθεση της Π.Α. Την οποία στηρίζουμε εδώ και 5 χρόνια

29/5 Τρεις γυναικες συνελήφθησαν και πέρασαν αυτόφωρο, δυο μελη του Μωβ και μια υποστηρίκτρια, για την αλληλεγγύη σε μητέρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση δικαστηρίου για επικοινωνία του πατέρα με το παιδί, επειδή το παιδί αρνείται κατηγορηματικά

26/5 Δελτίο Τύπου της Επιτροπής για το οικογ. Δικαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, μετά την υπερψήφιση του αντιγυναικείου νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης (συμμετείχε το Μωβ)

18/5 Μαζικη συγκεντρωση διαμαρτυριας στο Σύνταγμα ενάντια στο ν/σ Τσιάρα

16/5 Έκκληση γυναικειων οργανώσεων προς Μητσοτάκη για απόσυρση του ν.σ. Συμμετέχει το Μωβ

20/5 Καταγγελία του Μωβ και μιας ακόμα οργάνωσης εναντίον του Τσιάρα, γιατί ποτέ δεν συζήτησε με τις γυν. Οργανώσεις για το ν.σ.

4/5 Κάλεσμα και συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη.

30/4 Μάνα και κόρη ευχατιστούν το Μωβ για έκκληση οικονομικής στήριξης που έκανε. Και η καμπάνια άρχισε στις 28/4

29/4 Παράσταση μελών του Μωβ σε εξαναγκαστική επικοινωνία 6χρονης με τον πατέρα της, και δημοσίευση οπτικού υλικού που το αποδεικνύει.

15/4 Δημσίευμα με τίτλο “Ράδιο Τακούνι” που ανέβηκε στο spotify και δημιουργήθηκε από από το Μωβ, με ομιλίες τριών γυναικών που αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα και μεγάλη απήχηση. Επίσης σχετικό βίντεο.

19/4 Διαδικτυακή εκδήλωση εναντίον του νόμου Τσιάρα, μιλά και μέλος του Μωβ

4/4 Ανακοίνωση του Μωβ για συμπαράσταση σε φεμινίστρια που δέχτηκε επιθέσεις από τους ραδιενεργούς μπαμπάδες.

27/3 Διαδήλωση κατά του ν.σ. υποχρεωτικής συνεπιμέλειας στην Αθήνα με συμμετοχή και του Μωβ

26/3 Διαδήλωση μπροστά στην τουρκική πρεσβεία για διαμαρτυρία εναντίον της απόσυρσης της Τουρκίας από τη ΣτΚ, 7 προσαγωγές μεταξύ των οποίων 4 μέλη του Μωβ

27/3 Πανελλαδική μέρα δράσης κατά του ν.σ. Τσιάρα

24/3 Ανακοίνωση του ΔΣ του Μωβ για τη διδβούλευση για το ν.σ. Τσιάρα, και πρόσκληση στις γυναίκες να συμμετέχουν στη διαβούλευση

23/3 Ανακοίνωση γυν. Οργανώσεων (μεταξύ αυτών τυ Μωβ) διαμαρτυρίας για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σ.τ.Κ

21/3 Επιστολή της επιτροπής για το οικογ. Δικαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια προς βουλευτές/βουλεύτριες

19/3 Πικετοφορία στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα

16/3 Καμπάνια οργανώσεων κατά της επαναπροώθησης πτοσφύγων/προσφυγισσών, συνυπογράφει το Μωβ.

15/3 Ανοιχτή επιστολή 7 γυναικείων οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό διαμαρτυρία για την αστυνομοκρατία.

15/3 Διαδικτυακή εκδήλωση Πανεπιστημίου Yale στις ΗΠΑ για το ελληνικό Me Too με ομιλήτρια μέλος του Μωβ – GREECE TOO: Persephone’s Rape and Sexual Violence in 21st c. Greece

8/3 2021 Διαδηλώσεις και απεργίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την παγκόσμια ημέρα γυναικείων δικαιωμάτων. Συμμετοχή του Μωβ.

4/3 Διακήρυξη Επιτροπής για το Οικογ. Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, συμμετέχει το Μωβ

24/2 Συμβολική διαμαρτυρία γυν. Οργανώσεων για την κατάθεση του νομοσχεδίου Τσιάρα, μας διέλυσε η αστυνομία.

23/2 Κινητοποιήσεις του ιατρικού προσωπικού υπέρ της δημόσιας υγείας Συμμετοχή του Μωβ.

16/2 Πρώτη τηλεοπτική προβολή της Φιλοθέης, Αγίας των Αθηνών (διαδικτυακή) στην συζήτηση που ακολουθεί συμμετέχει η Αλεξία Τσούνη από το Μωβ. Την εκδήλωση στήριξε το Μωβ

12/1 Διαδικτυακή εκδήλωση της επιτροπής με ομιλίες των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του Μωβ

26/1 Παράδοση ειδών που συλλέξαμε για τις μωρομάνες και τα παιδιά των γυν. Φυλακών Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ανιδιοτελούς Δράσης

24/1 Δημοσίευση πλήθους ανακοινώσεων γυναικείων οργανώσεων για την καταγγελία ης Σοφίας Μπεκατώρου

18/1 Καταγγελία του Μωβ προς το ΕΣΡ για την εκπομπή Στη Φωλιά του Κου Κου

Τα ντοκιμαντέρ της Αλεξίας Τσούνη – συνολικη προυσίαση:
Ντοκιμαντερ “Πίσω στη Ζωή” της FemArtAct με την υποστήριξη του ΜΩΒ, σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Τσούνη:
Επισημη επιλογη στο 8th Ierapetra International Documentary Festival & Awards 2021, πρεμιέρα 8/8/2021 και απονομή του Βραβείου Νίκος Κούνδρουρος 16/8/2021.
Επισημη επιλογη στο 3rd Film Olympiad Grand Prix, 29/08/2021.

Animation “CoronaViolence” της FemArtAct με την υποστήριξη του ΜΩΒ, σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Τσούνη:
Επισημη επιλογη στο 5th Chaniartoon International Comic & Animation Festival 2021, προβολή 19/9/2021.
Επισημη επιλογη στο Hilltop Film Festival of Diversity and Inclusion 2021, ΗΠΑ, 16-25/04/2021.
Επισημη επιλογη στο 16th ATHENS ANIMFEST 2021, 26-28/3/2021.
Επισημη επιλογη στο Balkan Can Kino Film Festival 2021, 12-14/3/2021.
Επισημη επιλογη στο ARTENS Festival 2020 “Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;” 16-20/12/2020.
Επισημη επιλογη στο Festival de Cinema de Alter do Chão 2020, Βραζιλία, 9-13/12/2020.
Επισημη επιλογη στο 4th WIFT GR FILM FESTIVAL 50/50 EQUALITY IN CINEMA για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πρεμιέρα 25/11/2020.

11/12/20 Διαδικτυακή συζήτηση του Τμήματος Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου «Έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας: Ευρώπη-Ελλάδα-Κύπρος»  Μιλά από το Μωβ η Αλεξία Τσούνη

6/12/20 Ανακοίνωση του Μωβ – το Μωβ δεν πτοείται από τις αήθεις επιθέσεις

30/11 20 Διαδικτυακή συζήτηση-στρογγυλό τραπέζι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανωμένο από την WIFT μιλά και η Αλεξία Τσούνη από το Μωβ

30/11/20 Ειδικό τεύχος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο Γυναικοκτονίες, περιλαμβάνει άρθρο της Αλεξίας Τσούνη

27/11/20 Επιστολή του Μωβ προς ΓΓ Ισότητας απαίτηση να καταδικάσει τις συλλήψεις της 25/11

27/11 Ψήφισμα 16 γυναικείων οργανώσεων (και του Μωβ) Να πάψει κάθε επέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο

26/11 14 συλλήψεις φεμινιστριών σε μικρές λόγω καραντίνας διαδηλώσεις για την 25η Νοέμβρη. Ακολούθησαν ψηφίσματα συμπαράστασης και στις 12/12 ακυρώθηκαν τα πρόστιμα. Οι δίκες αναμένονται

24/11 Ανακοίνωση του ΔΣ του Μωβ για τη Βία κατά των Γυναικών ενόψη 25ης Νοέμβρη

21/11 Διαδικτυακή εκδήλωση του Μωβ για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα

17/11 Υπόμνημα γυνακείων οργανώσεων για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

13/11 Συγκινητική αλληλεγγύη μετά από έκκληση για ανάπηρο κοριτσάκι με καταγωγή της μητέρας από το Μαλί

12/11 Αποφυλάκιση από τη Θήβα γυναίκας που είχε σκοτώσει τον άντρα της και την στηρίξαμε για αρκετά χρόνια. Φιλοξενήθηκε σε σπίτι μέλους του Μωβ έως τον Οκτώβριο του 2021

24/11/20 Γενική συνέλευση του Μωβ

29/10/20 Επίσκεψη κρατουμένων αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα, και καταγγελίες για αποπειρες αυτοκτονίας κάποιων από αυτές λόγω ανυπόφορων συνθηκών κράτησης

28/10/20 Μηνυμα αλληλεγγύης του Μωβ πος τις γυναίκες της Πολωνίας

1 .δημιουργία ομάδας «θεάτρου για τη γυναίκα», θέατρο κοινωνικής παρέμβασης και συλλογικής καλλιτεχνικής δράσης με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών και δρώμενων σε δημόσιους χώρους (στις διαδηλώσεις κλπ)

2. Επεξεργασία προτάσεων και δράσεων στα πλαίσια της ΔΕΠΙΣ Δήμου Βύρωνα , όπου έχουμε επιλεγεί και συμμετέχουμε ως ΜΩβ με εκπρόσωπο μας.

Παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Μωβ, του Facebook και του Instagram – με επιμέλεια της συντακτικής επιτροπής

Την παρουσίαση έκαναν η Πέννυ Παραλίκα και η Αλεξία Τσούνη

Η συντακτική επιτροπή είναι 5μελής, ενώ πέρυσι ήταν 3μελής. Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής σήμερα είναι η Σίσσυ Βωβού, η Βέρα Σιατερλή, Αλεξία Τσούνη, η Κατερίνα Πράπα και η Πέννυ Παραλίκα. Η συντακτική επιτροπή βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, ακόμη και τις ημέρες των εορτών και τις αργίες, καθώς και εκείνες τις μέρες δημοσιεύονται άρθρα, ενώ συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες, οπότε γίνεται συνεχής αξιολόγηση της προόδου της.

Στη συντακτική ομάδα, πέρα από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής, βοηθούν και φοιτήτριες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους στο Μωβ, μέσω ΑΤΛΑΣ, λαμβάνοντας μια χαμηλή (δυστυχώς) αμοιβή συνήθως μέσω ΕΣΠΑ. Το Μωβ ξεκίνησε να προσφέρει θέσεις πρακτικής άσκησης το 2018, και συνολικά έχει απασχολήσει ως σήμερα 6 φοιτήτριες και δύο εθελόντριες. Φέτος στη συντακτική ομάδα συνέδραμαν 4 νέες φοιτήτριες που έκαναν την πρακτική τους στην ηλεκτρονική εφημερίδα, προσφέρωντας πολύτιμη βοήθεια. Δυο από αυτές (η Βάσια και η Φωτεινή) παραμένουν εθελοντικά και μετά την λήξη της σύμβασής τους, ενώ οι άλλες δύο δήλωσαν πρόθεση να επανέλθουν στο μέλλον. Την εκπαίδευση, η οποία είναι συνεχής και διαρκεί καθ’ ολη τη διάρκεια των συμβάσεων των πρακτικάριων, αναλαμβάνει η Σίσσυ Βωβού, ενώ την γραφειοκρατία αναλαμβάνουν από κοινού η Σίσσυ Βωβού και η Αλεξία Τσούνη (σύναψη συμβάσεων, αλληλογραφία με το Πανεπιστήμιο φοίτητησης των πρακτικάριων, αξιολόγησή τους κλπ). Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των φοιτητριών είναι είτε δίμηνες, είτε τρίμηνες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην συντακτική ομάδα, διότι ώσπου να προλάβουν τα κορίτσια να εγκλιματιστούν και να μάθουν τον χειρισμό της ιστοσελίδας και των social media, η σύμβαση τους λήγει. Θα επιδιώξουμε επομένως συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Επίσης, φέτος ξεκίνησε την πρακτική της εθελοντικά στην συντακτική ομάδα, μία μη φοιτήτρια (η Κατερίνα), η οποία συμμετείχε δυναμικά και στις δράσεις του Μωβ πέραν της ηλεκτρονικής εφημερίδας, και πλέον είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής.

Facebook

Στο facebook την σελίδα ακολουθούν 29.511 άτομα. Στο facebook αναρτάται το σύνολο των δημοσιευμένων στην ιστοσελίδα άρθρων, καθώς και καλέσματα σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας. Το κοινό μας είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες (85%), ηλικίας 25-34. To facebook μας αποτελεί το κεντρικό μέσο αλληλεπίδρασης με τις αναγνώστριες του Μωβ, όπου αυτές μπορούν να σχολιάζουν τα αναρτημένα δημοσιεύματα, να μας στέλνουν μηνύματα με άρθρα για αναδημοσίευση, αλλά και καταγγελίες και ανησυχίες τους σαν πρώτη επικοινωνία μαζί μας. Κάποιες δημοσιεύσεις μας φτάνουν κοντά στις 4.000 αντιδράσεις (like), τα 400 σχόλια, και τις 180 κοινοποιήσεις! Φυσικά, υπάρχουν και υβριστικά σχόλια, τα οποία σβήνονται, όπως και τα φασιστικά, σεξιστικά ή ομοφοβικά σχόλια. Τα σχόλια αυτά προέρχονται από υποστηρικτές του ν/σ Τσιάρα, οι οποίοι είτε από τα προσωπικά τους, είτε από ψεύτικα προφίλ σχολιάζουν αρνητικά πολλές μας αναρτήσεις. Το φαινόμενο αυτό ήταν περισσότερο έντονο την εποχή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ακόμη και τώρα δεν έχουν σταματήσει να εκφράζουν το μίσος τους.

Instagram

Στην περυσινή συνέλευση αποφασίστηκε η δημιουργία λογαριασμού Instagram του Μωβ, πράγμα που έγινε. Ο λογαριασμός μας στο Instagram δημιουργήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 από την Μελίνα Κασιανίδου, μέλος του Μωβ, ενώ τη διαχείρισή του έχουν οι Κατερίνα Πράπα και Πέννυ Παραλίκα. Σήμερα ακολουθείται από 2.689 άτομα, με κορυφαία ηλικιακή ομάδα ακολούθων αυτήν των 18-24, πράγμα που σημαίνει ότι το προφίλ αυτό συνδράμει σημαντικά στην προσέγγιση νεαρών ατόμων και στην ενημέρωση τους για τις δράσεις του Μωβ. Στο ίνσταγκραμ δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα και κυρίως πρωτότυπα άρθρα του Μωβ, καλέσματα σε δράσεις και δελτία τύπου, ενώ δεχόμαστε πολλές καταγγελίες και ανησυχίες από νεαρά κορίτσια που χρησιμοποιούν περισσότερο αυτό το μέσο. Επίσης, έχουμε κάνει δημοσκοπήσεις σχετικά με διάφορα θέματα επικαιρότητας που αφορούν το έμφυλο ζήτημα, όπως το ν/σ Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το κίνημα MeToo και η αστυνομική βία, στις οποίες τα άτομα που μας ακολουθούν καλούνται να απαντήσουν εφόσον επιθυμούν σε ερωτήσεις, δίνοντας την άποψη τους.

Ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα του Μωβ έχει δημοσιευμένα 4.940 άρθρα αυτή τη στιγμή (και στις 4 γλώσσες), τα οποία αποτελούν μία πολύ σημαντική βάση δεδομένων για διάφορες χρήσεις: δημοσιογραφική, ακαδημαϊκή, ακτιβιστική κτλ. Είναι στημένη σε μια εύχρηστη και λειτουργική πλατφόρμα. Κάθε άρθρο κατηγοριοποιείται ανάλογα με το είδος του, π.χ. αναλύσεις, διεθνή, δικαιώματα, καθημερινότητα, πολιτισμός, σεξουαλικότητα. Επιπλέον των άρθρων, στη μόνιμη στήλη δεξιά δημοσιεύουμε τις προσεχείς εκδηλώσεις, οι οποίες καταχωρούνται και σε ημερολόγιο, καθώς και τις τρέχουσες εκκλήσεις και τις καμπάνιες. Επίσης στην ιστοσελίδα παρέχουμε πληροφορίες για άμεση βοήθεια καθώς και σχετικούς συνδέσμους. Τέλος παρουσιάζουμε το Μωβ ως σωματείο, το Δ.Σ. και την συντακτική επιτροπή και δίνουμε στοιχεία επικοινωνίας, τρόπους οικονομικής υποστήριξης και συμμετοχής, έχοντας δημιουργήσει και αναρτήσει αίτηση εγγραφής σε doc & pdf.
* Eίναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε αποφασίσει την προσθήκη περιγραφών εικόνων σε όλες μας τις δημοσιεύσεις, προκειμένου να γίνει η σελίδα μας προσιτή σε άτομα με οπτική αναπηρία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2020-2021
Η πρόταση υποβλήθηκε στη συνέλευση από τη Σίσσυ Βωβού, εμπλουτίστηκε και ψηφίστηκε
Αναμένεται η υλοποίησή του για το σύνολο του έτους έως την επόμενη συνέλευση


Τη χρονιά που πέρασε εμποδίστηκε πολύ η δράση μας από την πανδημία και τα σχετικά μέτρα, αλλά ανταποκριθήκαμε αρκετά καλά στο δημόσιο χώρο. Αναμένουμε μεγάλες σχετικές δυσκολίες και για κάποιο διάστημα ακόμα.
►Συνεχίζουμε ενέργειες για την άδεια μητρότητας και την έκτρωση, γιατί μεγάλες ομάδες γυναικών (π.χ. φοιτήτριες, μεταπτυχιακές, ελεύθερες επαγγελματίες) εξαιρούνται ακόμα άδειας μητρότητας, ενώ και η έκτρωση γνωρίζει εμπόδια. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε όποιες επιθέσεις των φονταμενταλιστικών οργανώσεων αλλά και της διευκόλυνσής τους από τμήματα της κυβέρνησης, όπως έγινε πέρυσι ιδιαίτερα με το “συνέδριο για τη γονιμότητα” το οποίο καταφέραμε ως γυναικείο -φεμινιστικό κίνημα να ακυρώσουμε. Συνεχίζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη σε παρόμοιες επιθέσεις.
► Συμμετέχουμε στον αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως κάναμε και πέρυσι, βάζοντας την έμφαση στο μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού που είναι το μεσαίο και κατώτερο προσωπικό και είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες.

► Συνεχίζουμε τη συνεργασία με αρκετές οργανώσεις για το θέμα της πορνείας, η οποία ξεκίνησε εδώ και ενάμισυ χρόνο. Στόχος μας είναι η εξάλειψη της πορνείας με ποινικοποίηση των πελατών αφού αναγνωριστεί ότι η πορνεία είναι βία κατά των γυνακών και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. Και η τυχόν νέα νομοθέτηση να εμφορείται από αυτό το σκεπτικό. Το σημαντικότερο θέμα που αντιπαλεύουμε είναι η έννοια της πορνείας επάγγελμα, το οποίο θεωρούμε πλήγμα κατά του αγώνα για την εξάλειψη της βίας.
►Συνεχίζουμε την υποστήριξη φυλακισμένων γυναικών και θα ενδιαφερθούμε για την επόμενη μέρα της μιας που παραμένει αδικαιολότητα μέσα, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Δικτύωση για την Αυτοάμυνα. Τη χρονιά που πέρασε οι επισκέψεις περιορίστηκαν λόγω του Κόβιντ-19 γιατί δεν δίνονταν άδειες.
► Συνεχίζουμε επισκέψεις για αλλοδαπές κρατούμενες στην Αμυγδαλέζα πλέον, όπου έχουν μεταφερθεί εδώ και ενάμισυ χρόνο. Με παροχή νομικής συμβουλευτικής και ειδών πρώτης ανάγκης.
► Απαιτείται ενασχόληση με το θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών, η οποία δεν προχώρησε το χρόνο που πέρασε.
► Διοργάνωση καλοκαιρινής κατασκήνωσης
► Συνεχίζουμε συνεργασία με οργανώσεις για να αναδείξουμε την ανάγκη νόμου για να μην τιμωρείται η αυτοάμυνα σε έμφυλη βία, αλλά και για τις αρνητικές τροποποιήσεις που έγιναν κατά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το 2019, π.χ. αποποινικοποίηση εκμετάλλευση πόρνης.
► Ανακινούμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης για θύματα έμφυλης βίας ζητάμε νομοθετική ρύθμιση αυτά τα θέματα να προηγούνται στην εξέταση τους ώστε να εκδικάζονται πριν φτάσουν στη γυναικοκτονία και μάλιστα συγκεντρωτικά όλες οι καταγγελίες που αφορούν τον ίδιο δράστη, όπως επίσης βραχιολάκη με την άσκηση της ποινικής δίωξης καθώς και όλα τα άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Επίσης παρακολουθούμε την αντιμετώπιση των γυναικών στα αστυνομικά τμήματα όπου προσφεύγουν, και παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί.
►25 Νοέμβρη ετοιμάζουμε εκδηλώσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Εμβαθύνοντας στις αιτίες αλλά και τα μέσα αναπαραγωγής της κουλτούρας της βίας και των βιασμών. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα θέματα βίας και βιασμών, κάθε μέρα του χρόνου.

► Πίττα-γιορτή του Μωβ για κρατούμενες αλλοδαπές στην Αμυγδαλέζα, με προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όπως κάθε χρόνο.

► 8 Μάρτη εκδηλώσεις διάφορες σε ανοιχτούς χώρους και συνέχιση της δράσης για γυναικείας απεργίες, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές. Σε συνεργασία, όπου είναι δυνατόν, με άλλες οργανώσεις.
► Διοργάνωση ομιλιών για αναλύσεις πάνω σε σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών η πορνεία, η συνεπιμέλεια, η παρένθετη μητρότητα, η βιοηθική και αντιμετώπιση του θέματος τι είναι γυναίκα. Γενικότερη αναβάθμιση της ιδεολογικής μας δουλειάς. Αυτομόρφωση για θέματα περιβάλλοντος. Συζητήσεις για μαιευτικη βια και γυναικολογική βία. Επίσης παρουσιάσεις βιβλίων φεμινιστικού περιεχομένου.
► Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις για τα θέματα της συνεπιμέλειας, και προτείνουμε τη δημιουργία ομάδας νομικών για παρακολούθηση των δικαστικών αποφάσεων και ανάδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα του νόμου που ψηφίστηκε, καθώς και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
► Επισκέψεις σε γυναίκες-πρόσφυγες με διοργάνωση συζητήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα.
► Προβολή ταινιών με διάφορα θέματα φεμινιστικού ενδιαφέροντος, από Ελλάδα και διεθνώς.
► Συνεχίζουμε το ενδιαφέρον και τις εκδηλώσεις με θέμα τον οικοφεμινισμό. Συμμετέχουμε με φεμινιστικά αιτήματα σε όλες τις εκδηλώσεις για το περιβάλλον
► Συμμετοχή σε όποιες εκδηλώσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και αναδεικνύουμε τις εμβληματικές δράσεις γυναικών διεθνώς σ’ αυτό το θέμα.
► Συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλοκαίρι και φθινόπωρο με ομιλίες αλλά και αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις όπου μπορούμε. Αυτά τα φεστιβάλ δεν προχώρησαν λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά πιθανώς φέτος θα προχωρήσουν.
► Προτάθηκε στο μωβ  από καλλιτέχνες να συμμετέχει σε πάνελ με ομιλήτριες για την βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες κατά την διάρκεια εικαστικής έκθεσης. Το θέμα πρόκειται να διαμορφωθεί διεξοδικότερα και γενικά οι συνθήκες καθώς πρόκειται ακόμη για μια αρχική πρόταση.
► Δημιουργία ομάδας «θεάτρου για τη γυναίκα», θέατρο κοινωνικής παρέμβασης και συλλογικής καλλιτεχνικής δράσης με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών και δρώμενων σε δημόσιους χώρους (στις διαδηλώσεις κλπ). Επίσης ομάδα για καλλιτεχνικές δραστηριότητες γενικότερης εμβέλειας.
► Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για εθελόντριες στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, που προχώρησαν πολύ θετικά, ιδιαίτερα με φοιτήτριες που έκαναν την πρακτική τους.
►Συνεχίζουμε ομάδες εργασίας για διάφορα θέματα, που δεν λειτούργησαν λόγω κυρίως των συνθηκών. Υπάρχει μια για τις γυναικοκτονίες και χρειάζεται μια για νομική συμβουλευτική όσων γυναικών απευθύνονται σε εμάς, είτε για θέματα επικοινωνίας με τα παιδιά, είτε για θέματα εργασιακα και άλλα. Επίσης ομάδες για μαμάδες σε σχέση με το νόμο Τσιάρα, με δικτύωσή τους σε όλες τις πόλεις. Ομάδες γυναικών για την αναπηρία.
►Να συγκροτηθεί δίκτυο αλληλεγγύης για γυναίκες που ζητούν και κάνουν καταγγελίες, και να έχουμε ετοιμότητα να παρεμβαίνουμε υπέρ αυτών.
► Έχουμε δημιουργήσει ομάδα προετοιμασίας ιστορικών περιπάτων φεμινιστικού ενδιαφέροντος. Αναμένεται η πραγματοποίηση των περιπάτων, που δεν προχώρησε και υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει .
► Συνεργαζόμαστε με Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και άλλες γυναικείες μεταναστευτικές ομάδες, για τα θέματά τους (χαρτιά, νομιμοποίηση, ένσημα, υπηκοότητα). Επίσης δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Αφγανές γυναίκες.
► Συνεργαζόμαστε με άλλες μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις για αντίσταση στις απελάσεις
► Για όλα τα θέματα νομοθεσίας, ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των θεσμών και υποβάλουμε κατά το δυνατόν τις προτάσεις μας σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εγρήγορση στις διαβουλεύσεις για νόμους και θα υποβάλουμε τα δικά μας αιτήματα όποτε υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επεξεργασία προτάσεων και δράσεων στα πλαίσια της ΔΕΠΙΣ Δήμου Βύρωνα , όπου έχουμε επιλεγεί και συμμετέχουμε ως ΜΩβ με εκπρόσωπο μας.
► Θα ζητήσουμε συνάντηση με την Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα της Παρένθετης Μητρότητας. Αυτό παραμένει αναγκαίο, παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Θα κάνουμε προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ για την παρένθετη μητρότητα με συζήτηση μετά το τέλος.
► Να δούμε το θέμα του δημόσιου χώρου και της σεξιστικής παρενόχλησης σε αυτόν και να κάνουμε κάποιες ενέργειες
► Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες, δημόσιες, με πανό ή με συλλογή υπογραφών, για εκπομπές που εξευτελίζουν τις γυναίκες στην τηλεόραση, όπως το Next Top Model και My style Rocks και το καινούριο και πανάθλιο Bachelor. Eπίσης για διαφημίσεις σεξιστικές. Συνεχίζουμε προσπάθειες για δημιουργία εκπομπής γυναικείων δικαιωμάτων στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Οι προσπάθειές μας με την ΕΡΤ σταμάτησαν λόγω των εξελίξεων, αλλά θα τις ξαναρχίσουμε.
► Έχει δρομολογηθεί το θέμα τροποποίησης του καταστατικού για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της οργάνωσης, λόγω αρνητικών συνθηκών κατά το 2019. Δυστυχώς χρειάζονται χρήματα, αλλά το θέμα είναι σε προτεραιότητα και όταν ετοιμαστούμε θα γίνει ειδική συνέλευση καταστατικού.

► Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα : Συνεχίζουμε συμμετοχή μας στον αντιφασιστικό συντονισμό, αφού η καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι το τέρμα αλλά ένας σημαντικός σταθμός στο κίνημα. Αντιπαλεύουμε το φασισμό σε κάθε ευκαιρία.
► Οργάνωση εκδήλωσης με θέμα Ο φασισμός βλάπτει σοβαρά τις γυναίκες

► Συνεχίζουμε συμμετοχή στην καμπάνια για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία προχωρά, με τις γνωστές δυσκολίες.
► Προβουλία για ανακοίνωση υπέρ της ειρήνης στη Μεσόγειο, κατά της αύξησης των εξοπλισμών, κατά των γεωτρήσεων για ανεύρεση πετρελαίου, και υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με γυναίκες από Ελλάδα, Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.
► Προσπαθούμε για εγγραφή νέων μελών, ιδίως νέων γυναικών, και οργάνωση εκδηλώσεων σε Πανεπιστήμια. Επίσης, κάνουμε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, είτε από δωρεές είτε από εκδηλώσεις-δραστηριότητες.
► Εγκαινιάζουμε την ανοιχτή λειτουργία του ΔΣ το οποίο συνεδριάζει οπωσδήποτε μια φορά το μήνα, αλλά συχνά και συντομότερα. Μόνο για μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου. Οι συναντήσεις αυτές θα ανακοινώνονται μόνο στα μέλη, καθώς και η θεματολογία.
► Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία βίντεο φεμινιστικού περιεχομένου όπως έγινε και την περσινή χρονιά με την επιμέλεια της Αλεξίας Τσούνη. Επίσης να φτιάξουμε βιντεάκια παιδαγωγικά, που θα υποψιάζουν τις γυναίκες για τους τρόπους της βίας και θα τις βοηθούν στην αναγνώρισή της.
► Να συντάξουμε φυλλάδιο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ως Μωβ, και επίσης να απαιτήσουμε την ένταξη μαθήματος για την ισότητα των φύλων και τη σεξ. Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από το νήπιο και σε όλες τις βαθμίδες.

To νέο Δ.Σ. του Μωβ ανακοινώθηκε στα μέλη και δημοσιεύθηκε στο σάιτ στις 16/11/21, και το προσθέτουμε εδώ για να ολοκληρωθεί η εικόνα της γενικής συνέλευσης με τις αποφάσεις της:

Vector illustration of Women Protest Feminism symbol on outer space watercolor stain background.

Συγκροτηση Δ.Σ. Του Μωβ

12-11-21

Μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Μωβ της 23 Οκτωβρίου, η Εφορευτική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε καταμέτρησε τις ψήφους και στη συνέχεια τους φακέλους της επιστολικής ψήφου, αλλά λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου και επίσης της επιστολικής ψήφου που προβλέπεται στο καταστατικό, υπέβαλε το πρακτικό της στις 2 Νοεμβρίου.

Η Εφορευτική Επιτροπή αποτελείτο από την Δέσποινα Δημητριάδου, πρόεδρο, την Άντα Πολύζου και την Γεωργία Πετράκη μέλη.

 Σύμφωνα με την έκθεση εκλέχθηκαν στο 7μελές Διοικητικό συμβούλιο κατά σειρά:

1) Βωβού Διονυσία

2) Σιατερλή Βαρβάρα

3) Παλαμπουίκη Σοφία

4) Μακρή Αλεξάνδρα

5) Σπύρου Αικατερίνη

6) Παραλίκα Παναγιώτα

7) Ταμιωλάκη Μαρία

Κατά την διάσκεψη των εκλεγμένων μελών της 12/11/21, στην οποία συμμετείχαν όλα τα εκλεγμένα μέλη, συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ ως εξής:

Πρόεδρος: Μακρή Αλεξάνδρα

Αντιπρόεδρος Βωβού Σίσσυ (Διονυσία)

Ταμίας Σιατερλή Βέρα (Βαρβάρα)

Γραμματέας Παραλίκα Πέννυ (Παναγιώτα)

Υπεύθυνη για την συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου μητέρων: Παλαμπουίκη Σοφία

Υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων: Σπύρου Κατερίνα

Η Μαρία Ταμιωλάκη δήλωσε την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους, και μετά από λίγες ημέρες συζητήσεων κλήθηκε να την αναπληρώσει η αναπληρωματική Αναστασία Γκολιομύτη.

Παρουσίαση των 4 φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Φωτογραφίες στιγμιότυπα από τη συνέλευση, που δείχνουν πολλές καθισμένες γυναίκες και τα πανό που διακοσμούν το χώρο με φεμινιστικά συνθήματα.