Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Σήμερα 19 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών Σήμερα φωτίζεται κόκκινη η Λότζια στον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το σωματείο «Ελίζα – ενάντια στην Κακοποίηση του παιδιού» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό το σημαντικό θέμα.

Ένα είδος παιδικής κακοποίησης είναι η σεξουαλική κακοποίηση, αυτή που πρόσφατα σαν κακό σπυρί έσπασε στην Ελλάδα κάνοντας την αρχή για το Ελληνικό #me too. Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού το οποίο ακόμη και σήμερα δεν θίγεται στα σχολεία. Δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό. Και τα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ.

Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών. Τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας. «Η μόνη λύση είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώση, ώστε να ξέρουν πότε ένα άγγιγμα είναι καλό ή κακό», υπογράμμισε ο Κώστας Γιαννόπουλος από το «Χαμόγελο του παιδιού».

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό της καμπάνιας «Μένει Μυστικό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι να μιλήσουν τα θύματα, να γίνουν καταγγελίες» και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο όταν καταδικάζονται παιδόφιλοι, παιδεραστές, να βγαίνουν έξω».

Είναι απαράδεκτο επίσης να ενθαρρύνονται κακοποιητικοί μπαμπάδες με τον νόμο Τσιάρα να έχουν την δυνατότητα να συνεχίζουν την κακοποίηση μέχρι να τελεσιδικήσει το δικαστήριο τρομοκρατώντας για γονική αποξένωση τις μανάδες και με στέρηση της επιμέλειας από αυτές. Αντί να βελτιώνονται οι συνθήκες, επιδεινώνονται καθώς τώρα πλέον οι κακοποιητικοί πατεράδες έχουν το δικαίωμα από το νόμο Τσιάρα να ανατρέψουν την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, απαιτώντας την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και επαυξάνοντας το δράμα.

(video) “Ποτέ δεν φταις εσύ” | 3 πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης Παιδιών από Το Χαμόγελο του Παιδιού: https://www.youtube.com/watch?v=lqPpP_fnSNM

Πηγή: cnn.gr