Κινητοποιήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – 25Ν 2021

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Σημαντικές κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με μικρότερα δρώμενα. Έχουμε φωτογραφικό υλικό από Κρήτη μέχρι Σαμοθράκη, τις δύο άκρες της χώρας. Στην Αθήνα μεγαλύτερη κινητοποίηση από κάθε άλλη χρονιά, η αντίσταση στη βία κατά των γυναικών κερδίζει έδαφος, και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της σημερινής ημέρας και της σημερινής εποχής.

Το βίντεο το αναπαράγουμε από το cnn.gr

Πλήθος φεμινιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, όπως φαίνεται σε όλη την ειδησεογραφία. Το Μωβ συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά επίσης συγκρότησε δρώμενο στο πλαίσιο του θεάτρου των γυναικών, για να καταγγείλει τις 13 γυναικοκτονίες αυτής της χρονιάς, που μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμα. Με βάση ιδέα της θεατρολόγου Ζωής Μίχα, και συντονισμό μαζί με την Αλεξία Τσούνη.

Συγκέντρωση στη πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Σε πολλούς δήμους της χώρας έγιναν επίσης εκδηλώσεις, κάποιες από αυτές τις έχουμε ανεβάσει στη στήλη των εκδηλώσεων του Μωβ, για να συμβάλουμε στην ορατότητά τους.

Το Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου έκανε την εκδήλωση με τα φορέματα

Το Δημαρχείο Χαλανδρίου φωταγώγησε το ΚΕΠ και το Δημοτικό κτίριο

Στον Πειραιά φωταγωγήθηκε το υπέροχο Δημοτικό Θέατρο, ενώ έγινε επίσης μικρή συγκέντρωση και πορεία

Πανό απ΄τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Χανιά

Χανιά

Ρέθυμνο, διαδήλωση 25 Νοέμβρη

Πάτρα, διαδήλωση με περισσότερο από 350 συμμετέχουσες/συμμετέχοντες

Σαμοθράκη, σε πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου

Αθήνα, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Αθήνα

Η ΕΡΤ-1 δεν ήξερε, δεν πρόσεξε, δεν είδε τις διαδηλώσεις και τον ξεσηκωμό των γυναικών, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν, κοιμήθηκε. Στο μακροσκελέστατο δελτίο ειδήσεων της 9, στις 25 του μηνός, έδειξε μεταξύ άλλων την μεγάλη διαδήλωση γυναικών στην Ιστανμπούλ στην ευρωπαϊκή και την ασιατική μεριά της πόλης, και την αστυνομική επίθεση που δέχθηκαν, αλλά μέχρι το κέντρο της Αθήνας δεν έφτασαν οι κάμερές της. Αυτό ασφαλώς θα το καταγγείλει το Μωβ στην Ένωση των Δημοσιογράφων και ακόμα σε διεθνείς Ενώσεις, γιατί θέλουμε να μάθουμε πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζει τις δηλώσεις της προέδρου της Δημοκρατίας, τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τις δηλώσεις της κυρίας Συρεγγέλα, έκθεση ρούχων δολοφονημένων γυναικών στο Ίδρυμα Κακογιάννη, και να παραλείπει τις γυναικείες κινητοποιήσεις την μια ημέρα το χρόνο που είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ξέχασε ότι είναι δημόσια τηλεόραση και οφείλει να μεταδίδει τις ειδήσεις της ημέρας.

Τα κόκκινα παπούτσια συμβολίζουν τις δολοφονημένες. Ήταν τοποθετημένα μπροστά στο θεατρικό δρώμενο

Το κάλεσμα του Μωβ που μοιράστηκε στην συγκέντρωση

25η Νοέμβρη 2021
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν φέρει στη δημόσια σφαίρα τον θεσμικό χαρακτήρα της βίας αυτής, που είναι εμπεδωμένη στην ιδεολογία της ανισότητας και της κυριαρχίας των ανδρών επί των γυναικών. Έρχεται από το παρελθόν και εμείς αγωνιζόμαστε να μην συνεχίσει στο παρόν και το μέλλον, γιατί υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Σήμερα οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε

Η καθημερινή βία εντάθηκε. Έχουμε αύξηση των καταγγελιών βιασμού, και σε περιπτώσεις προσφυγής στην αστυνομία συχνά η ανταπόκριση δεν είναι άμεση με αποτέλεσμα να γλυτώνουν το αυτόφωρο οι βιαστές.
Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες, που έχουμε ήδη 13 μέσα στο 2021, δηλαδή μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

• Ζητάμε να εισαχθεί στο νόμο ο όρος γυναικοκτονία, δηλαδή ο φόνος λόγω φύλου
• Ζητάμε την ακύρωση του νόμου Τσιάρα-Μητσοτάκη, καθώς εγγυάται τη συνέχιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών για πολλά χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και εγκλωβίζοντας τις γυναίκες σε κακοποιητικές σχέσεις,
• Ζητάμε την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας σε περιπτώσεις καταγγελιών βίας.
• Απαιτούμε την ενίσχυση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας.
• Απαιτούμε την ενίσχυση και τον πολλαπλασιασμό των δομών στήριξης των γυναικών για ψυχοκοινωνική, νομική υποστήριξη και για φιλοξενία.
• Απαιτούμε να ενισχυθεί η ιατροδικαστική υπηρεσία και να είναι διαθέσιμη για τους πολίτες αλλά και για θέματα βίας όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
• Ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ να ανακόψει την ορμή του σεξισμού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να εγκρίνει σχετικούς κώδικες δεοντολογίας.
• Απαιτούμε την απλοποίηση των διαδικασιών για θέματα καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, την θεσμοθέτηση οικογενειακών δικαστηρίων για σύντομη απονομή δικαιοσύνης, την παροχή νομικής στήριξης στα θύματα.
• Ζητάμε θεσμοθέτηση ειδικού επιδόματος για τα θύματα ενδοοιογενειακής βίας
• Ζητάμε επιτηρούμενη απαγόρευση προσέγγισης της γυναίκας-θύματος με την άσκηση ποινικής δίωξης και χρήση κινητής ηλεκτρονικής συσκευής (βραχιολάκι)
• Απαιτούμε να χορηγείται άσυλο σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία λόγω φύλου και βιασμούς είτε στις χώρες απ’ όπου έφυγαν είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
• Ζητάμε να δίνεται άσυλο στις Αφγανές αδελφές μας που ζουν κάτω από τις πλέον ακραίες μισογυνικές συνθήκες.
• Απαιτούμε την πλήρη αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, και την δημιουργία υπουργείου Ισότητας Φύλων.

Αγωνιζόμαστε για ένα δυνατό και μαζικό φεμινιστικό κίνημα για να αποτρέπουμε τα σχέδια κυβέρνησης και θεσμικών παραγόντων διαφόρων ειδών, αλλά και να αλλάξουμε τις νοοτροπίες στην κοινωνία και να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.

Το Μωβ – tomov.gr – info@tomov.gr

Παρουσίαση φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Το άρθρο αποτελεί φωτογραφικό άλμπουμ, με πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις κυρίως σε Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Οι φωτό είναι με πολύ κόσμο, με πολλά πανό και πολλά συνθήματα, όλα αφιερωμένα στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.