Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού

Απόδοση από την αγγλική Πέννυ Παραλίκα

Οι δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο ενάντια στον πιο επιθετικό και επικίνδυνο τύπο καρκίνου του μαστού, τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού (Triple Negative Breast Cancer) είναι σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει γυναίκες που νίκησαν τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού στο πρώιμο στάδιο και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την επανεμφάνιση του.

Το εμβόλιο στοχεύει την πρωτεΐνη α-lactalbumin και ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου. Η πρωτεΐνη αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γάλακτος, και υπό κανονικές συνθήκες παράγεται από το σώμα μόνο στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, συναντάται υπερέκφραση της πρωτεΐνης αυτής κατά την εμφάνιση όγκων. Δίνοντας τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει την α-lactalbumin, το σώμα θα είναι ικανό πια να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη στο μέλλον, αφήνοντας παράλληλα τον υγιή ιστό του μαστού άθικτο, περιορίζοντας συνεπώς την βλάβη στο σώμα.

Ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού, μπορεί να προληφθεί με τα σημερινά δεδομένα μόνο με μαστεκτομή, σε γυναίκες και άτομα που έχουν υψηλά ποσοστά κινδύνου. Ιδανικά θα αποτελέσει ενίσχυση για τις γυναίκες και τα άτομα που έχουν ήδη επιβιώσει από αυτόν τον τύπο καρκίνου.  Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου ευθύνεται για το 10-15% του συνόλου των καρκίνων του μαστού, εξαπλώνεται ταχύτατα και θεραπεύεται συγκριτικά με άλλους δύσκολα, λόγω της μη ανταπόκρισης των ορμονικών φαρμάκων (π.χ. ταμοξιφαίνη), ή άλλων στοχευμένων θεραπειών με χρήση φαρμάκων όπως το Ibrance (παλμποσικλίμπη).

Όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, αυτές αρχικά θα περιλαμβάνουν από 18 έως 24 συμμετέχουσες. Όλες εξ αυτών έχουν λάβει θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου τα τελευταία τρία έτη. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ενώ οι επιστήμονες και επιστημόνισσες που διενεργούν τις δοκιμές θα παρακολουθούν με προσοχή όλα τα συμμετέχοντα άτομα για τυχόν παρενέργειες και ανοσολογική απόκριση. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/trials-begin-for-first-vaccine-candidate-to-prevent-triple-negative-breast-cancer?fbclid=IwAR0K8koOIxQmWOIb0yXjOJczw-lwqOGct4jerKRGcpAC4mA5bjbC0vCSH-U#A-new-way-to-control-breast-cancer