Ας μιλήσουμε για το πορνό – Είναι όσο ακίνδυνο λέει η κοινωνία;

Αλιεύει η Μάρη Βαφία

Μεταφράζει η Έλενα Μπάστα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτιμάται πως το 91,5% των ανδρών και το 60,2% των γυναικών καταναλώνουν πορνό, ας εξετάσουμε πώς το πορνό μπορεί να επηρεάζει τους καταναλωτές του, τις σχέσεις και την κοινωνία μας.

Γνωρίζατε ότι ο μέσος χρήστης του διαδικτύου περνάει πάνω από το 40% των ωρών που είναι ξύπνιος στο διαδίκτυο; (1) 40%! Αυτός είναι, ομολογουμένως, πολύς χρόνος στο διαδίκτυο.

Είτε παρακολουθούμε μια νέα σειρά στο Netflix είτε κάνουμε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στέλνουμε memes στους φίλους μας, οτιδήποτε καταναλώνουμε επικοινωνεί ένα μήνυμα. Συνεπώς, τα μέσα που καταναλώνουμε στο διαδίκτυο έχουν όντως επίδραση πάνω μας ή τα καταναλώνουμε παθητικά και μετά τα ξεχνάμε απευθείας;

Αμέτρητοι ερευνητές και ερευνήτριες έχουν θέσει παρόμοια ερωτήματα από την αυγή του διαδικτύου και σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η σύντομη απάντηση είναι «ναι», η διαδικτυακή μας κατανάλωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Από την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας(2) έως τη διαμόρφωσης μιας πιο αρνητικής εικόνας για το σώμα μας,(3) (4) οι μελέτες είναι ολοένα και πιο σαφείς ότι αυτό που καταναλώνουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να τους επηρεάσει, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Οπότε με αυτό κατά νου και λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτιμάται πως το 91,5% των ανδρών και το 60,2% των γυναικών καταναλώνουν πορνό, ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να εξετάσουμε πώς το πορνό μπορεί να επηρεάζει τους καταναλωτές και τις καταναλώτριές του(5).

Πώς το πορνό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

Δεκαετίες μελετών, από έγκυρα ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν διαπιστώσει πως το πορνό βλάπτει όσους το παρακολουθούν. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν σε μερικές νευρολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους των επιπτώσεων του πορνό στους καταναλωτές του.

Γιατί το πορνό μπορεί να είναι δύσκολο να το σταματήσει κανείς

Στο θέμα του πορνό ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι αν πράγματι μπορεί να είναι εθιστικό. Η σύντομη απάντηση είναι «ναι», σίγουρα μπορεί να είναι. Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές και καταναλώτριες πορνό, ακόμη και όσοι και όσες μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να το κόψουν, δεν χαρακτηρίζονται ως «εθισμένοι» με την κλινικά διαγνωσμένη έννοια,(6) ωστόσο πολλοί ειδικοί σε θέματα εθισμού αλλά και άλλους τομείς συμφωνούν ότι ο εθισμός στην πορνογραφία είναι στην πραγματικότητα ένα πέρα για πέρα υπαρκτό φαινόμενο.(7) (8) (9)

Επειδή πολύ μεγάλο μέρος του εθισμού συμβαίνει νευρολογικά, ορισμένοι ειδικοί έχουν καταλήξει σε τέσσερις κύριες εγκεφαλικές αλλαγές που είναι κοινές στους εγκεφάλους των εθισμένων: ευαισθητοποίηση, απευαισθητοποίηση, υπομετωπικότητα και δυσλειτουργία στο σύστημα που ελέγχει το άγχος.(10)

Spoiler alert: Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι καθεμία από αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές μπορεί να βρεθεί και σε καταναλωτές πορνογραφίας. Η ευαισθητοποίηση, ειδικότερα, μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διαδικασία διακοπής παρακολούθησης πορνό.

Δεκάδες μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της ευαισθητοποίησης στην προβληματική κατανάλωση πορνό.(11) (12) (13) Στην καθημερινότητά μας, μερικές φορές αναφερόμαστε στην ευαισθητοποίηση ως το αίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε «triggered». Για παράδειγμα, όταν ένας εθισμένος έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την εθιστική του συμπεριφορά όπως για παράδειγμα, η θέαση σχετικών εικόνων, η επίσκεψη συγκεκριμένων τοποθεσιών ή ακόμη και μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, μπορούν να του προκαλέσουν ξαφνικές παρορμήσεις στις οποίες είναι απίστευτα δύσκολο να αντισταθεί.

Πώς το πορνό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σαν ναρκωτικό

Μέσα στον εγκέφαλο, υπάρχει κάτι που ονομάζεται σύστημα επιβράβευσης. Δουλειά του είναι να απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας όταν αυτός αντιλαμβάνεται συμπεριφορές που θεωρεί θετικές, όπως η κατανάλωση νόστιμου φαγητού, μια καλή προπόνηση ή ένα φιλί. Ενώ το σύστημα επιβράβευσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις επιθυμίες μας, ο προμετωπιαίος φλοιός μας είναι αυτός που είναι υπεύθυνος να βάζει φρένο σε αυτές τις επιθυμίες, όταν αυτό χρειάζεται.
Υπό κανονικές συνθήκες, ο προμετωπιαίος φλοιός θα διέκοπτε τα ανθυγιεινά μοτίβα, όπως η χρήση ουσιών ή μια κλιμακούμενη ανάγκη για πορνό και σε πολλούς ανθρώπους όντως το κάνει. Αλλά στην περίπτωση εθισμού, η δυνατότητα «φρένου» του προμετωπιαίου φλοιού αρχίζει να φθείρεται, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο το να κρατήσει υπό έλεγχο τις εθιστικές συμπεριφορές.(14)

Αυτή η μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι γνωστή ως υπομετωπικότητα, άλλη μία από τις τέσσερις μεγάλες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τον εθισμό. Και όπως σωστά θα έχετε μαντέψει, οι έρευνες δείχνουν ότι η ίδια υπομετωπιαία λειτουργία που συναντάται σε ανθρώπους εθισμένους σε ουσίες, συναντάται και στους καταναλωτές πορνό.(15) (16)

Πώς το πορνό μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο

Γνωρίζατε ότι χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα, ο εγκέφαλός μας αλλάζει συνεχώς; Όταν ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα, ιδιαίτερα με μια ευχάριστη δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα, όταν αυτή απαιτεί επανάληψη και έντονη προσοχή, ο εγκέφαλός μας μεταβάλλεται έτσι ώστε να είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός στην εκτέλεση αυτής της δραστηριότητας την επόμενη φορά.

Αλλά αυτή η διαδικασία του εγκεφάλου μπορεί επίσης να υπερφορτωθεί από αυτό που λέμε υπερδιέγερση, μια υπερβολική εκδοχή ενός ερεθίσματος στο οποίο υπάρχει μια υπάρχουσα τάση απόκρισης. Η πορνογραφία, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει το φυσικό ερέθισμα του εγκεφάλου μας, την επιθυμία μας για οικειότητα και σύνδεση και να μας δώσει μεγαλύτερη ποσότητα, πιο υπερβολικές και πιο «υπερφυσικές» εκδοχές αυτής της επιθυμίας.(17) Μέσω της νευροπλαστικής διαδικασίας, το πορνό μπορεί να αλλάξει αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φυσιολογικό, να διαστρεβλώσει δηλαδή το τι βρίσκουμε συναρπαστικό και να κάνει την πραγματική οικειότητα να φαίνεται λιγότερο ενδιαφέρουσα συγκριτικά με αυτή που μας προκαλεί εκείνο.(18)

Αυτές οι αλλαγές στις προσδοκίες μας μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο πώς βλέπουμε τους άλλους και τις σχέσεις μας.

Πώς το πορνό μπορεί να προκαλέσει μια κλιμακούμενη συμπεριφορά

Μια τρίτη εγκεφαλική αλλαγή που εμφανίζεται σε περιπτώσεις εθισμού είναι η απευαισθητοποίηση, η οποία μεταφράζεται σε μια μουδιασμένη απόκριση κατά την ευχαρίστηση ή στην αδυναμία του εθισμένου ατόμου να επιτύχει το συνηθισμένο, για εκείνο, «φτιάξιμο». Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές πορνό μπορεί να απευαισθητοποιηθούν στο πορνό και συχνά χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερο από αυτό, πιο ακραίες μορφές του ή με μεγαλύτερη συχνότητα προκειμένου να έχουν την ίδια ανταπόκριση που είχαν κάποτε.(19) (20)

Μάλιστα σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 46,9% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να παρακολουθούν πορνογραφία που δεν τους είχε κινήσει το ενδιαφέρον ή ακόμα και τους αηδίαζε, μέχρι πρότινος.(21)

Πώς το πορνό μπορεί να συμβάλει σε έναν ανθυγιεινό κύκλο άγχους

Ενώ το άγχος με μέτρο, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα υγιές κίνητρο, οι ειδικοί σε θέματα εθισμού θεωρούν ότι ένα δυσλειτουργικό σύστημα άγχους είναι μια ακόμη αλλαγή στον εγκέφαλο, κοινή σε όλους τους τύπους εθισμού.(22)

Εν ολίγοις, όταν ένα άτομο πάσχει από εθισμό, η αντίδραση του στο στρες και ο εθισμός του διαπλέκονται με ανθυγιεινό τρόπο. Αντί να τον οδηγεί να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις προκλήσεις της ζωής, το στρες θα σπρώξει το άτομο ακόμα πιο βαθιά στον εθισμό του.

Ομοίως, κάθε φορά που αποκόβεται από τον εθισμό του βιώνει έντονο στρες και αίσθημα άγχους (γνωστό και ως στερητικό σύνδρομο), δημιουργώντας έτσι έναν ανθυγιεινό κύκλο. Με άλλα λόγια, για όσους πάσχουν από εθισμό, το στρες και το άγχος δεν τους ωθούν στη βελτίωση ή στη θετική δράση, απλώς τροφοδοτούν έναν κύκλο εθισμού.

Ενώ αυτή η πτυχή του εθισμού στην πορνογραφία είναι που έχει μελετηθεί λιγότερο από τους ερευνητές, οι μελέτες παρουσιάζουν την ύπαρξη δυσλειτουργικών συστημάτων άγχους στους καταναλωτές πορνό(23) (24) (25) αποδεικνύοντας έτσι ότι και οι τέσσερις εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τον εθισμό έχουν βρεθεί και σε περιπτώσεις κατανάλωσης πορνό.

Πώς το πορνό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις

Δεκαετίες μελετών από έγκυρα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν επισημάνει τα προβλήματα που προκαλεί το πορνό στις σχέσεις, ρομαντικές και μη. Ας εμβαθύνουμε λίγο σε μερικές ψυχολογικές και σχεσιακές παραμέτρους των επιπτώσεων του πορνό στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους.

Πώς το πορνό μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική υγεία και να τροφοδοτήσει τη μοναξιά

Πολλοί καταναλωτές και καταναλώτριες πορνό, το χρησιμοποιούν ως μηχανισμό διαφυγής ή αυτοκαταπραϋντικά, στρέφονται σε αυτό όταν αισθάνονται μοναξιά ή κατάθλιψη. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα, όσοι παρακολουθούν πορνό για να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά συναισθηματικής και ψυχικής ευεξίας.(26)

Μάλιστα μια σειρά από μελέτες, που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές, έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πορνογραφίας και της ψυχικής υγείας με αποτελέσματα όπως η κατάθλιψη,(27) το άγχος,(28) η μοναξιά,(29) η χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή,(30) η χαμηλή αυτοεκτίμηση και γενικότερα η επιβαρυμένη ψυχική υγεία.(31)

Οι μελέτες αυτές διαπίστωσαν ότι αυτή η σύνδεση είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν η πορνογραφία καταναλώνεται με σκοπό να ξεφύγει κανείς από αρνητικά συναισθήματα, καθώς και όταν η κατανάλωση πορνογραφίας γίνεται επιτακτική και συστηματική.(32)

Πώς το πορνό κανονικοποιεί τη σεξουαλική αντικειμενοποίηση

Η σεξουαλική αντικειμενοποίηση συντελείται όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους άλλους ως σεξουαλικά αντικείμενα αντί για σύνθετα ανθρώπινα όντα, που αξίζουν αξιοπρέπεια και σεβασμό και θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι αυτό που συνδέει τις διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας.(33) Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έρευνες δείχνουν πως όταν κάποιος παρακολουθεί πορνό είναι πιθανό να αντικειμενοποιήσει σεξουαλικά άλλα άτομα.(34) (35)

Εάν οι καταναλωτές πορνό αναπτύξουν τη συνήθεια να αντικειμενοποιούν τους γύρω τους, αυτό μπορεί να βλάψει τους συντρόφους και τις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, η κατανάλωση πορνογραφικού υλικού από πρώην συντρόφους άφηνε στις γυναίκες έντονο το αίσθημα της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης, υψηλότερα επίπεδα ντροπής για το σώμα τους και οδηγούσε ακόμη και σε αυξημένη εκδήλωση συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής. Οι ερευνητές της μελέτης κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «… αυτές οι γυναίκες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πως ο σύντροφός τους μετέφερε και στις ίδιες τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην πορνογραφία» (36).

Πώς το πορνό μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική μας ζωή

Όταν κάποιος παρακολουθεί τακτικά πορνό μπορεί να συνηθίσει να διεγείρεται από τις εικόνες και την ατελείωτη πρωτοτυπία που προσφέρει το πορνό.(37) (38) Πολύ σύντομα, οι φυσικοί τρόποι διέγερσης και οι πραγματικές σχέσεις μπορεί να μην φαίνονται «αρκετές» και πολλοί καταναλωτές πορνό σύντομα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να διεγερθούν πλήρως με τίποτα άλλο πέρα από το πορνό.

Εντελώς ειρωνικά, παρά την υπόσχεση της πορνοβιομηχανίας για βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι η κατανάλωση πορνό συνδέεται με μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η μανιώδης κατανάλωση πορνό σχετίζεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία, (39) τη σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, (40) τα προβλήματα διέγερσης και σεξουαλικής απόδοσης,(41) τη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού,(42) και τη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.(43)

Πώς το πορνό μπορεί να βλάψει τους/τις συντρόφους όσων παρακολουθούν πορνό

Για τους συντρόφους όσων παρακολουθούν πορνό τα αισθήματα απόρριψης, μοναξιάς, θυμού και ντροπής είναι δυστυχώς συνηθισμένα.(44) Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση πορνό μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις εισάγοντας ντροπή, απομόνωση και δυσπιστία σε αυτές.(45) Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το πορνό καλλιεργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες στους καταναλωτές του, κάνοντας έτσι τους συντρόφους τους να αισθάνονται ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταποκριθούν σε αυτές σε μια πραγματική σχέση.(46)

Η δυσφορία που προκαλούν όσοι βλέπουν πορνό στους συντρόφους τους, μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ μια κακή εμπειρία στο κρεβάτι. Καθώς πολλοί εσωτερικεύουν τη ντροπή και τη σύγχυσή τους, διερωτώμενοι γιατί δεν είναι «αρκετοί»(47). Μάλιστα, μια μελέτη ανακάλυψε ότι η συχνότητα κατανάλωσης πορνό ενός ατόμου σχετίζεται αρνητικά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του συντρόφου του, με το επίπεδο ποιότητας της σχέσης και τη σεξουαλική ικανοποίηση(48).

Πώς το πορνό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγάπη και την οικειότητα

Δεκάδες μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι οι καταναλωτές πορνό τείνουν να έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση στις σχέσεις τους και χαμηλότερης ποιότητας σχέσεις.(49) (50) (51) Οι καταναλωτές πορνό τείνουν να έχουν πιο κακή επικοινωνία με τους συντρόφους τους, να αισθάνονται λιγότερο αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους, να δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν προσαρμογές στις σχέσεις τους, να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι σεξουαλικά από αυτές και να απιστούν συχνότερα.(52)
Επίσης οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές πορνό έχουν την τάση να είναι λιγότερο αφοσιωμένοι στους συντρόφους τους,(53) (54) λιγότερο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους γενικά(55) και να αποδέχονται περισσότερο την απιστία.(56)

Μελέτες δείχνουν διαρκώς πως οι καταναλωτές πορνό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν αργότερα στη ζωή τους ένα διαζύγιο ή ένα χωρισμό, ακόμα και μετά τον έλεγχο μεταβλητής αναφορικά με τη συζυγική ευτυχία, τη σεξουαλική ικανοποίηση και άλλους σχετικούς παράγοντες..(57) (58) (59)

Για παράδειγμα, μια μελέτη παρακολουθούσε κάποια ζευγάρια επί 6 χρόνια για να δει ποιοι παράγοντες επηρέαζαν την ποιότητα του γάμου τους και τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από όλους τους παράγοντες που εξετάστηκαν, η κατανάλωση πορνό ήταν η δεύτερη ισχυρότερη ένδειξη ότι ένας γάμος θα υπέφερε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι γάμοι που είχαν τη μεγαλύτερη φθορά ήταν εκείνοι των ατόμων που έβλεπαν το περισσότερο πορνό.(60)

Πώς το πορνό επηρεάζει την κουλτούρα μας και τον κόσμο

Δεκαετίες μελετών από έγκυρα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν επισημάνει την αρνητική επίδραση που έχει το πορνό στην ευρύτερη κουλτούρα και κοινωνία μας. Ας εμβαθύνουμε λίγο σε μερικές κοινωνιολογικές παραμέτρους του πορνό και των επιπτώσεων της βιομηχανίας πορνό στον κόσμο μας.

Γιατί το σημερινό διαδικτυακό πορνό είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ ξανά

Το επιχείρημα ότι το πορνό δεν είναι κάτι καινούργιο, ότι υπάρχει από πάντα και ποτέ δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ζημιά, μοιάζει αρκετά αφελές αν σκεφτεί κανείς πόσο διαφορετικό είναι το σημερινό πορνό στο διαδίκτυο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει υπάρξει ποτέ.

Το πορνό είναι ασύγκριτα πιο προσιτό και ακραίο σε σχέση με το παρελθόν, ακόμη και από μια γενιά πίσω, μερικά παλιά περιοδικά που έπεφταν τυχαία στα χέρια κάποιου δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα σκληροπυρηνικά βίντεο υψηλής ευκρίνειας στα οποία έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι σήμερα(61).

Σήμερα τα πορνοσάιτ στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ό,τι το Twitter, το Instagram, το Netflix, το Pinterest και το LinkedIn μαζί. (62) Το Pornhub, ένα από τα δημοφιλέστερα πορνοσάιτ στον κόσμο, το 2019 είχε 42 δισεκατομμύρια επισκέπτες και πραγματοποιήθηκαν 39 δισεκατομμύρια αναζητήσεις σε αυτό. Αυτό σημαίνει 115 εκατομμύρια την ημέρα, σχεδόν 5 εκατομμύρια την ώρα και σχεδόν 80.000 το λεπτό και αυτό μόνο σε μία ιστοσελίδα. (63)

Μαζί στα πέντε μεγαλύτερα πορνοσάιτ στον κόσμο αντιστοιχούν περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα, σχεδόν μία το μήνα για κάθε άνθρωπο στη Γη. (64)

Πώς η πορνοβιομηχανία πλουτίζει από το μη συναινετικό περιεχόμενο και την κακοποίηση

Πώς μπορείς να ξέρεις αν το πορνό που παρακολουθείς είναι πραγματικά συναινετικό; Λοιπόν, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι στην πορνοβιομηχανία δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Λόγω των γενναίων επιζωσών που μοιράστηκαν δημόσια τις ιστορίες τους τα τελευταία χρόνια, ρίχνεται όλο και περισσότερο φως στις κακοποιητικές πρακτικές της πορνοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού που έχουν στο κέρδος από μη συναινετικό περιεχόμενο(65).

Η πλειονότητα των δημοφιλών πορνοσάιτ δεν επαληθεύουν την ηλικία ή τη συναίνεση όλων των συμμετεχόντων που εμπλέκονται στο περιεχόμενο που ανεβάζουν στις πλατφόρμες τους, καθιστώντας έτσι απίστευτα εύκολη τη δημοσιοποίηση υλικού που συνιστά σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας, δηλαδή το λεγόμενο «εκδικητικό πορνό» ή ακόμη και υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, γνωστό και ως «παιδική πορνογραφία»(66).

Δυστυχώς, ακόμη και πολλοί από τους ενήλικες που συναινούν να συμμετάσχουν σε πορνοταινίες, κακοποιούνται ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. (67) Στο τέλος της ημέρας, είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε αν οποιοδήποτε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου είναι πραγματικά συναινετικό, ηθικό ή ακόμη και νόμιμο.

Πώς το πορνό μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη των καταναλωτών του για το υγιές σεξ

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι νέοι εκτίθενται στο πορνό σε ηλικία 13 ετών. (68) Σύμφωνα με μία, σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπευτική έρευνα σε εφήβους των ΗΠΑ, το 84,4% των αγοριών ηλικίας 14 έως 18 ετών και το 57% των κοριτσιών ηλικίας 14 έως 18 ετών έχουν δει πορνογραφία. (69) Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι νέοι λαμβάνουν τουλάχιστον ένα μέρος της διαπαιδαγώγησής τους για το σεξ από το πορνό είτε το έχουν σκοπό είτε όχι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι περίπου το 45% των εφήβων που κατανάλωσαν πορνό το έκαναν εν μέρει και για να μάθουν για το σεξ. (70) Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι 1 στους 4 νέους ηλικίας 18-24 ετών (24,5%) θεωρεί το πορνό την πιο χρήσιμη πηγή για να μάθει πώς να κάνει σεξ. (71)

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν επίσης ότι πάνω από τα μισά αγόρια ηλικίας 11-16 ετών (53%) και πάνω από το ένα τρίτο των κοριτσιών ηλικίας 11- 16 ετών (39%) πιστεύουν ότι η πορνογραφία είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση του σεξ. (72)

Μάλιστα, το 44% των αγοριών που παρακολουθούσαν πορνό στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι τους έδινε ιδέες για το είδος του σεξ που ήθελαν να δοκιμάσουν(73).

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο υπερβολικά μη ρεαλιστικό και τοξικό μπορεί να είναι το πορνό. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, 1 στους 8 τίτλους πορνό που παρουσιάζονται σε άτομα που επισκέπτονται για πρώτη φορά πορνοσάιτ περιγράφουν πράξεις σεξουαλικής βίας. (74) Εκτός από τη σεξουαλική βία που παρουσιάζεται στο πορνό, προωθεί επίσης μισογυνικές και ρατσιστικές αφηγήσεις αλλά και άλλες επιβλαβείς ιδέες για το σεξ και τη συναίνεση. Τι είδους μήνυμα στέλνει αυτό στους νέους και στις νέες που στρέφονται στο πορνό για να μάθουν για το σεξ;

Πώς το πορνό τροφοδοτεί τη παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (sex trafficking)

Παρ’ όλο που η πορνογραφία και το trafficking αλληλεπικαλύπτονται, ίσως για πολλούς η πιο αναπάντεχη πληροφορία να είναι η εξής: ακόμη και κατά την παραγωγή mainstream πορνό με δημοφιλείς πορνοστάρ, το sex trafficking μπορεί να συμβεί και συμβαίνει πιο τακτικά από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.(75)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (TVPA), το sex trafficking ορίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία «η σεξουαλική πράξη προκαλείται με τη βία για εμπορικούς σκοπούς, την απάτη ή τον εξαναγκασμό ή κατά την οποία το άτομο που καλείται να την εκτελέσει δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του»(76). Αυτό σημαίνει ότι το sex trafficking δεν προϋποθέτει απαγωγή ή απειλές, αν υπάρχει το οποιοδήποτε επίπεδο βίας, απάτης ή εξαναγκασμού στην παραγωγή πορνό, νομικά λογίζεται ως sex trafficking.

Επιπλέον, η κατανάλωση πορνογραφίας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης του sex trafficking. Η προβολή πορνό σε θύματα είναι μια συνήθης τακτική προετοιμασίας που χρησιμοποιείται από τους κακοποιητές και τους σωματέμπορους με σκοπό την κανονικοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης. (77) (78) Στην πραγματικότητα, το πορνό μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό στην απευαισθητοποίηση των καταναλωτών του σε τοξικές αφηγήσεις που ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η απευαισθητοποίηση τους μπορεί να εκδηλωθεί και με μεγαλύτερη προθυμία για αγοραίο σεξ, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για άτομα που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση. (79) (80)

Όσο υπάρχει ζήτηση για πορνό, ειδικά για ακραίο, βίαιο ή εξευτελιστικό, η πορνοβιομηχανία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ευάλωτα άτομα για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση.

Πώς το πορνό προωθεί τη σεξουαλική βία

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που αναλύουν το περιεχόμενο δημοφιλών βίντεο πορνό, μόλις 1 στα 3 και έως και 9 στα 10 απεικονίζουν σεξουαλική βία ή επιθετικότητα. (81) (82) Και όπως συμφωνούν όλες αυτές οι μελέτες, οι γυναίκες είναι σχεδόν πάντα οι στόχοι, περίπου στο 97% των περιπτώσεων. (83)

Ενώ η ποσότητα της βίας που παρουσιάζεται στο πορνό είναι ανησυχητική, αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι οι απεικονιζόμενες αντιδράσεις σε αυτή τη βία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 95% των αποδεκτών/αποδεκτριών βίας ή επιθετικότητας στο πορνό παρουσιάζονται να αντιδρούν είτε ουδέτερα είτε με ευχαρίστηση. (84) Με άλλα λόγια, το πορνό στέλνει το μήνυμα ότι η σεξουαλική βία είναι μέρος της σεξουαλικής ευχαρίστησης.

Παρακολουθώντας συνεχώς πορνό με εξευτελιστικό ή βίαιο περιεχόμενο, μπορεί αυτό να αρχίσει να φαίνεται φυσιολογικό. (85) Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές πορνό είναι πιο πιθανό να αντικειμενοποιήσουν σεξουαλικά τους άλλους/τις άλλες, (86)πιο πιθανό να εκφράσουν πρόθεση να βιάσουν. (87) Λιγότερο πιθανό να παρέμβουν κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επίθεσης, (88) (89) πιο πιθανό να κατηγορήσουν τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης,(90) (91) πιο πιθανό να υποστηρίξουν τη βία κατά των γυναικών,(92) (93) πιο πιθανό να προωθήσουν το βιασμό(94) και πιο πιθανό να διαπράξουν πράξεις σεξουαλικής βίας οι ίδιοι.(95) (96) (97) (98)

Συμπέρασμα

Το πορνό δεν είναι ακίνδυνο. Δεκαετίες ερευνών και εκατοντάδες μελέτες αποδεικνύουν ότι το πορνό μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τα άτομα, τις σχέσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.
Ενώ η πορνοβιομηχανία, μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσπαθεί να πουλήσει το πορνό ως ακίνδυνη ψυχαγωγία, τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο υπερισχύουν. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή κόσμο απορρίπτοντας το πορνό και τις τοξικές του αφηγήσεις.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. DataReportal. (2020). Digital 2020 global digital overview. ( No. 1). Retrieved from https://www.slideshare.net/DataReportal/digital-2020-global-digital-overview-january-2020-v01-226017535
2. Hökby, S., Hadlaczky, G., Westerlund, J., Wasserman, D., Balazs, J., Germanavicius, A., Machín, N., Meszaros, G., Sarchiapone, M., Värnik, A., Varnik, P., Westerlund, M., & Carli, V. (2016). Are Mental Health Effects of Internet Use Attributable to the Web-Based Content or Perceived Consequences of Usage? A Longitudinal Study of European Adolescents. JMIR mental health, 3(3), e31. https://doi.org/10.2196/mental.5925
3. Fardouly, J., & Vartanian, L. R. (2016). Social media and body image concerns: Current research and future directions. Current Opinion in Psychology, 9, 1-5. doi: https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2015.09.005
4. Aparicio-Martinez, P., Perea-Moreno, A. J., Martinez-Jimenez, M. P., Redel-Macías, M. D., Pagliari, C., & Vaquero-Abellan, M. (2019). Social Media, Thin-Ideal, Body Dissatisfaction and Disordered Eating Attitudes: An Exploratory Analysis. International journal of environmental research and public health, 16(21), 4177. https://doi.org/10.3390/ijerph16214177
5. Solano, I., Eaton, N. R., & O’Leary, K. D. (2020). Pornography Consumption, Modality and Function in a Large Internet Sample. Journal of sex research, 57(1), 92–103. https://doi.org/10.1080/00224499.2018.1532488
6. Willoughby, B. J., Young-Petersen, B., & Leonhardt, N. D. (2018). Exploring Trajectories of Pornography Use Through Adolescence and Emerging Adulthood. Journal of sex research, 55(3), 297–309. https://doi.org/10.1080/00224499.2017.1368977
7. Love, T., Laier, C., Brand, M., Hatch, L., & Hajela, R. (2015). Neuroscience of Internet Pornography Addiction: A Review and Update. Behavioral sciences (Basel, Switzerland), 5(3), 388–433. https://doi.org/10.3390/bs5030388
8. Stark R., Klucken T. (2017) Neuroscientific Approaches to (Online) Pornography Addiction. In: Montag C., Reuter M. (eds) Internet Addiction. Studies in Neuroscience, Psychology and Behavioral Economics. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-46276-9_7
9. De Sousa, A., & Lodha, P. (2017). Neurobiology of Pornography Addiction – A clinical review. Telangana Journal of Psychiatry, 3(2), 66-70. doi:10.18231/2455-8559.2017.0016
10. Volkow, N. D., Koob, G. F., & McLellan, A. T. (2016). Neurobiologic advances from the brain disease model of addiction. N Engl J Med, 374(4), 363-371. doi:10.1056/NEJMra1511480
11. Voon, V., Mole, T. B., Banca, P., Porter, L., Morris, L., Mitchell, S., Lapa, T. R., Karr, J., Harrison, N. A., Potenza, M. N., & Irvine, M. (2014). Neural correlates of sexual cue reactivity in individuals with and without compulsive sexual behaviours. PloS one, 9(7), e102419. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0102419
12. Snagowski, J., Wegmann, E., Pekal, J., Laier, C., & Brand, M. (2015). Implicit associations in cybersex addiction: Adaption of an Implicit Association Test with pornographic pictures. Addictive behaviors, 49, 7–12. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2015.05.009
13. Gola, M., Wordecha, M., Sescousse, G., Lew-Starowicz, M., Kossowski, B., Wypych, M., Makeig, S., Potenza, M. N., & Marchewka, A. (2017). Can Pornography be Addictive? An fMRI Study of Men Seeking Treatment for Problematic Pornography Use. Neuropsychopharmacology: official publication of the American College of Neuropsychopharmacology, 42(10), 2021–2031. https://doi.org/10.1038/npp.2017.78
14. Hilton, D. L., & Watts, C. (2011). Pornography addiction: A neuroscience perspective. Surgical neurology international, 2, 19. https://doi.org/10.4103/2152-7806.76977
15. Kühn, S., & Gallinat, J. (2014). Brain structure and functional connectivity associated with pornography consumption: The brain on porn. JAMA psychiatry, 71(7), 827–834. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2014.93
16. Negash, S., Sheppard, N. V., Lambert, N. M., & Fincham, F. D. (2016). Trading Later Rewards for Current Pleasure: Pornography Consumption and Delay Discounting. Journal of sex research, 53(6), 689–700. https://doi.org/10.1080/00224499.2015.1025123
17. Hilton D. L., Jr (2013). Pornography addiction – a supranormal stimulus considered in the context of neuroplasticity. Socioaffective neuroscience & psychology, 3, 20767. https://doi.org/10.3402/snp.v3i0.20767
18. Voon, V., et al. (2014). Neural Correlates of Sexual Cue Reactivity in Individuals with and without Compulsive Sexual Behaviors, PLoS ONE, 9(7), e102419. doi:10.1371/journal.pone.0102419
19. Albery, I. P., Lowry, J., Frings, D., Johnson, H. L., Hogan, C., & Moss, A. C. (2017). Exploring the Relationship between Sexual Compulsivity and Attentional Bias to Sex-Related Words in a Cohort of Sexually Active Individuals. European addiction research, 23(1), 1–6. https://doi.org/10.1159/000448732
20. Banca, P., Morris, L. S., Mitchell, S., Harrison, N. A., Potenza, M. N., & Voon, V. (2016). Novelty, conditioning and attentional bias to sexual rewards. Journal of psychiatric research, 72, 91–101. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.10.017
21. Wéry, A., & Billieux, J. (2016). Online sexual activities: An exploratory study of problematic and non-problematic usage patterns in a sample of men. Computers in Human Behavior, 56, 257-266. doi: https://doi.org/10.1016/j.chb.2015.11.046
22Volkow, N. D., Koob, G. F., & McLellan, A. T. (2016). Neurobiologic advances from the brain disease model of addiction. N Engl J Med, 374(4), 363-371. doi:10.1056/NEJMra1511480
23. Jokinen, J., Chatzittofis, A., Nordström, P., & Arver, S. (2016). The role of neuroinflammation in the pathophysiology of hypersexual disorder. Psychoneuroendocrinology, 71, 55. doi:https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.07.144
24. Jokinen, J., Flanagan, J., Chatzittofis, A., Öberg, K., & Arver, S. (2019). High Plasma Oxytocin Levels in Men With Hypersexual Disorder. Neuropsychopharmacology, 44, 114–114. Retrieved from http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-168967
25. Chatzittofis, A., Arver, S., Öberg, K., Hallberg, J., Nordström, P., & Jokinen, J. (2016). HPA axis dysregulation in men with hypersexual disorder. Psychoneuroendocrinology, 63, 247–253. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2015.10.002
26. Brown, C. C., Durtschi, J. A., Carroll, J. S., & Willoughby, B. J. (2017). Understanding and predicting classes of college students who use pornography. Computers in Human Behavior, 66, 114-121.
27. Harper, C., & Hodgins, D. C. (2016). Examining Correlates of Problematic Internet Pornography Use Among University Students. Journal of behavioral addictions, 5(2), 179–191. https://doi.org/10.1556/2006.5.2016.022
28. Wordecha, M., Wilk, M., Kowalewska, E., Skorko, M., Łapiński, A., & Gola, M. (2018). ‘Pornographic binges’ as a key characteristic of males seeking treatment for compulsive sexual behaviors: Qualitative and quantitative 10-week-long diary assessment. Journal of behavioral addictions, 7(2), 433–444. https://doi.org/10.1556/2006.7.2018.33
29. Butler, M. H., Pereyra, S. A., Draper, T. W., Leonhardt, N. D., & Skinner, K. B. (2018). Pornography Use and Loneliness: A Bidirectional Recursive Model and Pilot Investigation. Journal of sex & marital therapy, 44(2), 127–137. https://doi.org/10.1080/0092623X.2017.1321601
30. Willoughby, B. J., Young-Petersen, B., & Leonhardt, N. D. (2018). Exploring trajectories of pornography use through adolescence and emerging adulthood.55(3), 297-309. doi:10.1080/00224499.2017.1368977
31. Koletić G. (2017). Longitudinal associations between the use of sexually explicit material and adolescents’ attitudes and behaviors: A narrative review of studies. Journal of adolescence, 57, 119–133. https://doi.org/10.1016/j.adolescence.2017.04.006
32. Levin, M. E., Lillis, J., & Hayes, S. C. (2012). When is online pornography viewing problematic among college males? Examining the moderating role of experiential avoidance.19(3), 168-180. doi:10.1080/10720162.2012.657150
33. Gervais, S. J., & Eagan, S. (2017). Sexual objectification: The common thread connecting myriad forms of sexual violence against women. The American journal of orthopsychiatry, 87(3), 226–232. https://doi.org/10.1037/ort0000257
34. Cikara, M., Eberhardt, J. L., & Fiske, S. T. (2011). From agents to objects: sexist attitudes and neural responses to sexualized targets. Journal of cognitive neuroscience, 23(3), 540–551. https://doi.org/10.1162/jocn.2010.21497
35. Seabrook, R. C., Ward, L. M., & Giaccardi, S. (2019). Less than human? Media use, objectification of women, and men’s acceptance of sexual aggression. Psychology of Violence, 9(5), 536-545. doi:10.1037/vio0000198
36. Tylka, T. L., & Van Diest, A. M. K. (2015). You looking at her “hot” body may not be “cool” for me: Integrating male partners’ pornography use into objectification theory for women. Psychology of Women Quarterly,39, 67–84. http://dx.doi.org/10.1177/0361684314521784
37. Bőthe, B., Tóth-Király, I., Griffiths, M. D., Potenza, M. N., Orosz, G., & Demetrovics, Z. (2021). Are sexual functioning problems associated with frequent pornography use and/or problematic pornography use? Results from a large community survey including males and females. Addictive Behaviors, 112, 106603. doi: https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2020.106603
38. Hilton D. L., Jr (2013). Pornography addiction – a supranormal stimulus considered in the context of neuroplasticity. Socioaffective neuroscience & psychology, 3, 20767. https://doi.org/10.3402/snp.v3i0.20767
39. Park, B. Y., Wilson, G., Berger, J., Christman, M., Reina, B., Bishop, F., Klam, W. P., & Doan, A. P. (2016). Is Internet Pornography Causing Sexual Dysfunctions? A Review with Clinical Reports. Behavioral sciences (Basel, Switzerland), 6(3), 17. https://doi.org/10.3390/bs6030017
40. Bőthe, B., Tóth-Király, I., Griffiths, M. D., Potenza, M. N., Orosz, G., & Demetrovics, Z. (2021). Are sexual functioning problems associated with frequent pornography use and/or problematic pornography use? Results from a large community survey including males and females. Addictive Behaviors, 112, 106603. doi: https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2020.106603
41. Sun, C., Bridges, A., Johnson, J. A., & Ezzell, M. B. (2016). Pornography and the Male Sexual Script: An Analysis of Consumption and Sexual Relations. Archives of sexual behavior, 45(4), 983–994. https://doi.org/10.1007/s10508-014-0391-2
42. Bőthe, B., Tóth-Király, I., Griffiths, M. D., Potenza, M. N., Orosz, G., & Demetrovics, Z. (2021). Are sexual functioning problems associated with frequent pornography use and/or problematic pornography use? Results from a large community survey including males and females. Addictive Behaviors, 112, 106603. doi: https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2020.106603
43. Szymanski, D. M., & Stewart-Richardson, D. N. (2014). Psychological, Relational, and Sexual Correlates of Pornography Use on Young Adult Heterosexual Men in Romantic Relationships. The Journal of Men’s Studies, 22(1), 64–82. https://doi.org/10.3149/jms.2201.64
44. Tylka, T. L., & Kroon Van Diest, A. M. (2015). You Looking at Her “Hot” Body May Not be “Cool” for Me: Integrating Male Partners’ Pornography Use into Objectification Theory for Women. Psychology of Women Quarterly, 39(1), 67–84. https://doi.org/10.1177/0361684314521784
45. Maddox, A. M., Rhoades, G. K., & Markman, H. J. (2011). Viewing Sexually-Explicit Materials Alone or Together: Associations with Relationship Quality. Archives of Sexual Behavior, 40(2), 441-448. doi:10.1007/s10508-009-9585-4
46. Tylka, T. L., & Kroon Van Diest, A. M. (2015). You Looking at Her “Hot” Body May Not be “Cool” for Me: Integrating Male Partners’ Pornography Use into Objectification Theory for Women. Psychology of Women Quarterly, 39(1), 67–84. https://doi.org/10.1177/0361684314521784
47. Szymanski, D. M., Feltman, C. E., & Dunn, T. L. (2015). Male partners’ perceived pornography use and Women’s relational and psychological health: The roles of trust, attitudes, and investment. Sex Roles, 73(5), 187-199. doi:10.1007/s11199-015-0518-5
48. Tylka, T. L., & Kroon Van Diest, A. M. (2015). You Looking at Her “Hot” Body May Not be “Cool” for Me: Integrating Male Partners’ Pornography Use into Objectification Theory for Women. Psychology of Women Quarterly, 39(1), 67–84. https://doi.org/10.1177/0361684314521784
49. Wright, P. J., Tokunaga, R. S., Kraus, A., & Klann, E. (2017). Pornography consumption and satisfaction: A meta-analysis. Human Communication Research, 43(3), 315-343. doi: https://doi.org/10.1111/hcre.12108
50. Perry S. L. (2020). Pornography and Relationship Quality: Establishing the Dominant Pattern by Examining Pornography Use and 31 Measures of Relationship Quality in 30 National Surveys. Archives of sexual behavior, 49(4), 1199–1213. https://doi.org/10.1007/s10508-019-01616-7
51. Perry, S. (2017). Does Viewing Pornography Reduce Marital Quality Over Time? Evidence From Longitudinal Data. Archives Of Sexual Behavior, 46(2), 549-559. Doi: 10.1007/S10508-016-0770-Y
52. Maddox, A. M., Rhoades, G. K., & Markman, H. J. (2011). Viewing sexually-explicit materials alone or together: associations with relationship quality. Archives of sexual behavior, 40(2), 441–448. https://doi.org/10.1007/s10508-009-9585-4
53. Minarcik, J., Wetterneck, C. T., & Short, M. B. (2016). The Effects Of Sexually Explicit Material Use On Romantic Relationship Dynamics. Journal Of Behavioral Addictions, 5(4) 700-707. Doi: 10.1556/2006.5.2016.078
54. Lambert, N. M., Negash, S., Stillman, T. F., Olmstead, S. B., & Fincham, F. D. (2012). A love that doesn’t last: Pornography consumption and weakened commitment to one’s romantic partner. Journal of Social and Clinical Psychology, 31(4), 410-438. doi:10.1521/jscp.2012.31.4.410
55. Wright, P. J., Tokunaga, R. S., Kraus, A., & Klann, E. (2017). Pornography consumption and satisfaction: A meta-analysis. Human Communication Research, 43(3), 315-343. doi: https://doi.org/10.1111/hcre.12108
56. Rasmussen, K. (2016). A Historical and Empirical Review of Pornography and Romantic Relationships: Implications for Family Researchers. Journal of Family Theory & Review, 8(2), 173-191. doi: https://doi.org/10.1111/jftr.12141
57. Perry, S. L. (2018). Pornography use and marital separation: Evidence from two-wave panel data. Archives of Sexual Behavior, 47(6), 1869-1880. doi:10.1007/s10508-017-1080-8
58. Perry, S. L., & Davis, J. T. (2017). Are pornography users more likely to experience a romantic breakup? Evidence from longitudinal data. Sexuality & Culture, 21(4), 1157-1176. doi:10.1007/s12119-017-9444-8
59. Perry, S. L., & Schleifer, C. (2018). Till porn do us part? A longitudinal examination of pornography use and divorce. 55(3), 284-296. doi:10.1080/00224499.2017.1317709
60. Perry, S. (2017). Does Viewing Pornography Reduce Marital Quality Over Time? Evidence From Longitudinal Data. Archives Of Sexual Behavior, 46(2), 549-559. Doi: 10.1007/S10508-016-0770-Y
61. Price, J., Patterson, R., Regnerus, M., & Walley, J. (2016). How much more XXX is generation X consuming? evidence of changing attitudes and behaviors related to pornography since 1973.53(1), 12-20. doi:10.1080/00224499.2014.1003773
62. Semrush Blog. (2021). Top 100: The Most Visited websites in the US—2021 Top websites edition. Accessed on 24 May, 2021. Retrieved from https://www.semrush.com/blog/most-visited-websites/
63. Pornhub Insights. (2019). The 2019 year in review. Retrieved from https://www.pornhub.com/insights/2019-year-in-review
64. Castleman, M. (2018). Surprising new data from the World’s most popular porn site. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/all-about-sex/201803/surprising-new-data-the-world-s-most-popular-porn-site
65. Mohan, M. (2020). ‘I was raped at 14, and the video ended up on a porn site’. BBC News. Retrieved from https://www.bbc.com/news/stories-51391981
66. Kristof, N. (2021). Why do we let corporations profit from rape videos? New York Times. Retrieved from https://www.nytimes.com/2021/04/16/opinion/sunday/companies-online-rape-videos.html
67. Lange, A. (2018). This woman says authorities doubted her sexual assault claim because she does porn. Buzzfeed News. Retrieved from https://www.buzzfeednews.com/article/arianelange/nikki-benz-porn-defamation-lawsuit-metoo#.ldPVz1Yg0Y
68. British Board of Film Classification. (2020). Young people, pornography & age-verification. BBFC. Retrieved from https://www.bbfc.co.uk/about-classification/research
69. Wright, P. J., Paul, B., & Herbenick, D. (2021). Preliminary insights from a U.S. probability sample on adolescents’ pornography exposure, media psychology, and sexual aggression. J.Health Commun., 1-8. doi:10.1080/10810730.2021.1887980
70. British Board of Film Classification. (2020). Young people, pornography & age-verification. BBFC. Retrieved from https://www.bbfc.co.uk/about-classification/research
71. Rothman, E. F., Beckmeyer, J. J., Herbenick, D., Fu, T. C., Dodge, B., & Fortenberry, J. D. (2021). The Prevalence of Using Pornography for Information About How to Have Sex: Findings from a Nationally Representative Survey of U.S. Adolescents and Young Adults. Archives of sexual behavior, 50(2), 629–646. https://doi.org/10.1007/s10508-020-01877-7
72. Martellozzo, E., Monaghan, A., Adler, J. R., Davidson, J., Leyva, R., & Horvath, M. A. H. (2016). ‘I wasn’t sure it was normal to watch it’. London: NSPCC. Retrieved from https://learning.nspcc.org.uk/research-resources/2016/i-wasn-t-sure-it-was-normal-to-watch-it
73. Martellozzo, E., Monaghan, A., Adler, J. R., Davidson, J., Leyva, R., & Horvath, M. A. H. (2016). ‘I wasn’t sure it was normal to watch it’. London: NSPCC. Retrieved from https://learning.nspcc.org.uk/research-resources/2016/i-wasn-t-sure-it-was-normal-to-watch-it
74. Vera-Gray, F., McGlynn, C., Kureshi, I., & Butterby, K. (2021). Sexual violence as a sexual script in mainstream online pornography. The British Journal of Criminology, doi:10.1093/bjc/azab035
75. Lange, A. (2018). This woman says authorities doubted her sexual assault claim because she does porn. Buzzfeed News. Retrieved from https://www.buzzfeednews.com/article/arianelange/nikki-benz-porn-defamation-lawsuit-metoo#.ldPVz1Yg0Y
76. Trafficking Victims Protection Act (TVPA) of 2000, Pub. L. No. 106–386, Section 102(a), 114 Stat. 1464. https://www.govinfo.gov/content/pkg/BILLS-106hr3244enr/pdf/BILLS-106hr3244enr.pdf
77. Lanning, K. V. (2010). Child molesters: A behavioral analysis for professionals investigating the sexual exploitation of children. (No. 5). National Center for Missing & Exploited Children. Retrieved from https://www.missingkids.org/content/dam/missingkids/pdfs/publications/nc70.pdf
78. International Centre for Missing and Exploited Children. (2017). Online grooming of children for sexual purposes: Model legislation & global review. ( No. 1). Retrieved from https://www.icmec.org/wp-content/uploads/2017/09/Online-Grooming-of-Children_FINAL_9-18-17.pdf
79. Demand Abolition. (2018). Who buys sex? understanding and disrupting illicit market demand. Retrieved from https://www.demandabolition.org/wp-content/uploads/2019/07/Demand-Buyer-Report-July-2019.pdf
80. Herrington, R., & McEachern, P. (2018). “Breaking her spirit” through objectification, fragmentation, and consumption: A conceptual framework for understanding domestic sex trafficking. Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 27, 1-14. doi:10.1080/10926771.2017.1420723
81. Fritz, N., Malic, V., Paul, B., & Zhou, Y. (2020). A Descriptive Analysis of the Types, Targets, and Relative Frequency of Aggression in Mainstream Pornography. Archives of sexual behavior, 49(8), 3041–3053. https://doi.org/10.1007/s10508-020-01773-0
82. Bridges, A. J., Wosnitzer, R., Scharrer, E., Sun, C. & Liberman, R. (2010). Aggression and Sexual Behavior in Best Selling Pornography Videos: A Content Analysis Update. Violence Against Women, 16(10), 1065–1085. doi:10.1177/1077801210382866
83. Fritz, N., Malic, V., Paul, B., & Zhou, Y. (2020). A Descriptive Analysis of the Types, Targets, and Relative Frequency of Aggression in Mainstream Pornography. Archives of sexual behavior, 49(8), 3041–3053. https://doi.org/10.1007/s10508-020-01773-0
84. Bridges, A. J., Wosnitzer, R., Scharrer, E., Sun, C. & Liberman, R. (2010). Aggression and Sexual Behavior in Best Selling Pornography Videos: A Content Analysis Update. Violence Against Women, 16(10), 1065–1085. doi:10.1177/1077801210382866
85. Daneback, K., Ševčíková, A., & Ježek, S. (2018). Exposure to online sexual materials in adolescence and desensitization to sexual content. Sexologies, 27(3), e71-e76. doi: https://doi.org/10.1016/j.sexol.2018.04.001
86. Mikorski, R., & Szymanski, D. M. (2017). Masculine norms, peer group, pornography, facebook, and men’s sexual objectification of women. Psychology of Men & Masculinity, 18(4), 257-267. doi:10.1037/men0000058
87. Foubert, J. D., Brosi, M. W., & Bannon, R. S. (2011). Pornography viewing among fraternity men: Effects on bystander intervention, rape myth acceptance and behavioral intent to commit sexual assault.18(4), 212-231. doi:10.1080/10720162.2011.625552
88. Foubert, J. D., Brosi, M. W., & Bannon, R. S. (2011). Pornography viewing among fraternity men: Effects on bystander intervention, rape myth acceptance and behavioral intent to commit sexual assault.18(4), 212-231. doi:10.1080/10720162.2011.625552
89. Foubert, J. D., & Bridges, A. J. (2017). What Is the Attraction? Pornography Use Motives in Relation to Bystander Intervention. Journal of Adolescent Research, 32(20), 213–243. https://doi.org/10.1177/0743558414547097
90. Foubert, J. D., Brosi, M. W., & Bannon, R. S. (2011). Pornography viewing among fraternity men: Effects on bystander intervention, rape myth acceptance and behavioral intent to commit sexual assault.18(4), 212-231. doi:10.1080/10720162.2011.625552
91. Foubert, J. D., & Bridges, A. J. (2017). What Is the Attraction? Pornography Use Motives in Relation to Bystander Intervention. Journal of Adolescent Research, 32(20), 213–243. https://doi.org/10.1177/0743558414547097
92. Wright, P. J., & Tokunaga, R. S. (2016). Men’s Objectifying Media Consumption, Objectification of Women, and Attitudes Supportive of Violence Against Women. Archives of sexual behavior, 45(4), 955–964. https://doi.org/10.1007/s10508-015-0644-8
93. Seabrook, R. C., Ward, L. M., & Giaccardi, S. (2019). Less than human? Media use, objectification of women, and men’s acceptance of sexual aggression. Psychology of Violence, 9(5), 536-545. doi:10.1037/vio0000198
94. van Oosten, J., & Vandenbosch, L. (2020). Predicting the Willingness to Engage in Non-Consensual Forwarding of Sexts: The Role of Pornography and Instrumental Notions of Sex. Archives of sexual behavior, 49(4), 1121–1132. https://doi.org/10.1007/s10508-019-01580-2
95. Wright, P. J., Tokunaga, R. S., & Kraus, A. (2016). A meta-analysis of pornography consumption and actual acts of sexual aggression in general population studies. Journal of Communication, 66(1), 183-205. doi: https://doi.org/10.1111/jcom.12201
96. Rostad, W. L., Gittins-Stone, D., Huntington, C., Rizzo, C. J., Pearlman, D., & Orchowski, L. (2019). The association between exposure to violent pornography and teen dating violence in grade 10 high school students. Archives of Sexual Behavior, 48(7), 2137-2147. doi:10.1007/s10508-019-1435-4
97. Goodson, A., Franklin, C. A., & Bouffard, L. A. (2021). Male peer support and sexual assault: The relation between high-profile, high school sports participation and sexually predatory behaviour. 27(1), 64-80. doi:10.1080/13552600.2020.1733111
98. Mikorski, R., & Szymanski, D. M. (2017). Masculine norms, peer group, pornography, Facebook, and men’s sexual objectification of women. Psychology of Men & Masculinity, 18(4), 257-267. doi:10.1037/men0000058

Πηγή: https://fightthenewdrug.org/3-reasons-why-watching-porn-is-harmful/

Περιγραφή εικόνων για άτομα με οπτική αναπηρία: Οι φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους και το εσωτερικό του εγκεφάλου τους, και το πώς αυτός επηρεάζεται μέσω του νευρικού συστήματος.