ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΙΑΛΙΤI. Να παρέμβουν αμέσως ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Ένας ακόμη άνδρας, ξυλοκοπεί και απειλεί να σκοτώσει τη «σύντροφό» του επειδή… είναι άνδρας, όπως λέει και ο ίδιος ουρλιάζοντας τη στιγμή της βιντεοσκοπημένης άγριας κακοποίησης. Την εφιαλτική σκηνή βιντεοσκόπησε ο δράστης και την έστειλε στην οικογένεια και το παιδί της.

Αυτό το φρικτό βίντεο παρακολουθήσαμε κι εμείς να προβάλλεται ξανά και ξανά από όλα τα τηλεοπτικά μέσα. Ανάμεσα στα άλλα και από τη Δημόσια Τηλεόραση που, υποτίθεται ότι, υπηρετεί και σηματοδοτεί άλλους σκοπούς πέρα από τον ανταγωνισμό της τηλεθέασης- γι’ αυτό άλλωστε και χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό.

Ατυχώς, και η τηλεόραση της ΕΡΤ πρόσφερε τις τελευταίες ημέρες στους τηλεθεατές της ένα θέαμα που καθόλου δεν ταιριάζει στο ήθος της δημόσιας τηλεόρασης, στο ρόλο της και στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Το βίντεο με τη δραματική κακοποίηση της γυναίκας από τον «σύντροφό» της προβλήθηκε, και στην ΕΡΤ, κατ’ επανάληψη και σε μεγάλη χρονική διάρκεια, μάλιστα σε ώρες που παρακολουθούν και παιδιά. Η διάρκειά του δεν εξυπηρέτησε άλλο από την ικανοποίηση της ηδονοβλεψίας και του σαδισμού. Η υπέρμετρη δημοσιοποίηση ενός κακουργήματος με τρόπο που υπερβαίνει το σκοπό της ενημέρωσης, καλλιεργεί τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου, ενώ η εξοικείωση με τέτοια θέματα οδηγεί σε εθισμό – ενδεχομένως, δε, να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση.

Όλα τα κανάλια, αλλά ειδικότερα η ΕΡΤ, θα μπορούσαν να προβάλλουν ελάχιστα δευτερόλεπτα και μάλιστα όχι τον ίδιο τον ξυλοδαρμό αλλά τον δράστη να ουρλιάζει «είμαι άνδρας», μόνο για την απόδειξη ότι πράγματι υπήρξε η βεντεοσκόπηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν αυτή η διάρκεια προβολής, έστω και με τα γνωστά «μωσαϊκά».

Ομοίως και στα αλλεπάλληλα περιστατικά γυναικοκτονίας τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, που σωστά αναδείχτηκαν και πήραν έκταση στα Δελτία Ειδήσεων, συχνά είδαμε, στα περισσότερα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα, να δίνεται υπέρμετρη έμφαση σε λεπτομέρειες των βίαιων στοιχείων τους. Στοιχείων που δεν προσέθεταν στην ενημέρωση- μάλιστα, κάποιες φορές προσέβαλαν τα θύματα.

Για τους λόγους αυτούς η παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ απαιτεί την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ώστε να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας και για την προστασία του κοινού από τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές.
Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο, σε μια περίοδο που η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει πληγεί και έχει χάσει μεγάλο μέρος του κύρους της, όπως αποδεικνύεται και από τους διεθνείς δείκτες ελευθερίας του τύπου, με βάση τους οποίους στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερες θέσεις.

Ανακοίνωση της παράταξης ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 6-1-2022

Περιγραφη φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: ένα πλήθος από χάρτινα κόκκινα καραβάκια, που συμβολίζουν τις γυνακοκτονίες, και κόσμος που φαίνεται γύρω από αυτάενώ μια γυναίκα είναι σκυμένη από επάνω τους