Η Μίνα Γκάγκα επικύρωσε πρακτικό που έβρισκε ως μειονέκτημα ότι γιατρός είναι… μητέρα – Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

5/1/2022

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικό όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο αγνοώντας επιδεικτικά τις επισημάνσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε επικυρώσει ένα αναχρονιστικό πρακτικό Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ του «Λαϊκού» Νοσοκομείου το οποίο έβρισκε σαν… μειονέκτημα σε γιατρό το ότι είναι μητέρα μικρών παιδιών. βλ. προηγούμενο δημοσίευμά μας.

Η Μ. Γκάγκα μάλιστα είχε απορρίψει την ένσταση της γιατρού.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται:

«Επισημαίνουμε περαιτέρω ότι οι ρητές αναφορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της κυρίας Κυριακάκη στην οικογενειακή της κατάσταση σε συσχέτιση με την ικανότητα της να ανταποκρίνεται στα υπηρεσιακά της καθήκοντα, σε συνδυασμό με τη μη επιλογή της για την θέση Επιμελητή Β’ ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» συνιστά αρχεία απόδειξηw για διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση».

Ενώ κλείνει προτείνοντας:

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να προβείτε στις δέουσες κατά την κρίση σας ενέργειες ώστε να υπάρξει νέα κρίση για την επιλογή υποψηφίας για τη θέση Επιμελητού Β’ ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας αιτιολογημένη κατά τα προαναφερθέντα. Σημειωτέον εν προκειμένω ότι εφόσον δεν έχει παρέλθει εύλογο διάστημα κατ’ εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας η διοίκηση διατηρεί την ευχέρεια ανάκλησης των παράνομων διοικητικών πράξεων».

Πια, το μόνο που μένει να κάνει η αναπληρώτρια υπουργός είναι να συμμορφωθεί με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση ολόκληρη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνυπογράφει την επιστροφή στον μισογυνικό μεσαίωνα.

Την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), και «μάχιμος» γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο οποίος έγραψε απευθυνόμενος στην Μ. Γκάγκα αλλά και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Πηγή: https://thepressproject.gr/i-mina-gkagka-epikyrose-praktiko-pou-evriske-os-meionektima-oti-giatros-einai-mitera-katapeltis-o-synigoros-tou-politi/?