Πολωνία: Αναμένεται η απόφαση για τη δίωξη γυναικών που ανήρτησαν αφίσες της Παναγίας με φωτοστέφανο ουράνιο τόξου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ενόψει της σημερινής έφεσης του εισαγγελέα κατά της απόφασης αθώωσης των γυναικών που κατηγορούνται για «προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων» επειδή κατείχαν και διένειμαν αφίσες που απεικόνιζαν την Παναγία με φωτοστέφανο ουράνιο τόξου ΛΟΑΤΙ, η ανώτερη υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Catrinel Motoc δήλωσε:

Αυτή η υπόθεση είναι εμβληματική μιας σειράς ανησυχητικών τάσεων κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Πολωνία. Όχι μόνο συρρικνώνεται ο χώρος για την ελεύθερη έκφραση, τον ακτιβισμό, και την ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά το κλίμα ομοφοβίας στη χώρα χειροτερεύει εν μέσω της αύξησης των εγκλημάτων μίσους, της θέσπισης ελεύθερων ζωνών για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα από τα τοπικά συμβούλια και των προσπαθειών απαγόρευσης των πορειών Pride.

»Είναι πικρά ειρωνικό το γεγονός ότι μια πράξη ειρηνικού ακτιβισμού που αποσκοπούσε στην ανάδειξη αυτών των τάσεων οδήγησε αυτές τις τρεις υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων να σύρονται στα δικαστήρια, με την απειλή έως και δύο χρόνων φυλάκιση να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

»Οι γυναίκες είχαν ήδη αθωωθεί από τα δικαστήρια νωρίτερα τον Μάρτιο, ωστόσο οι αρχές συνεχίζουν αυτό το κυνήγι μαγισσών. Αντί να διώκουν τις ακτιβίστριες επειδή έφτιαξαν αφίσες με το ουράνιο τόξο, οι πολωνικές αρχές θα έπρεπε να σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων που αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο καταπιεστικό κλίμα κρατικά υποστηριζόμενης ομοφοβίας. Αυτή η προσφυγή παραπέμπει σε παρενόχληση, εκφοβισμό και η υπόθεση θα πρέπει να αποσυρθεί».

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2021, η Elżbieta, η Anna και η Joanna αθωώθηκαν από την κατηγορία για «προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων» σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με τη χρήση αφισών που απεικόνιζαν την Παναγία με ένα φωτοστέφανο ουράνιου τόξου, το οποίο συμβολίζει τη σημαία της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, γύρω από το κεφάλι και τους ώμους της.

Αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αλλά η έφεση του εισαγγελέα τις έφερε πάλι πίσω στο δικαστήριο, με την ακροαματική διαδικασία να είχε προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Το άρθρο 196 παρέχει ένα υπερβολικά ευρύ πεδίο στις αρχές για τη δίωξη και την ποινικοποίηση ατόμων, κατά παράβαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης. Ως εκ τούτου, είναι ασύμβατο με τις διεθνείς και περιφερειακές υποχρεώσεις της Πολωνίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αρχές συνέλαβαν την Elżbieta το 2019, αφού πραγματοποίησε ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με ακτιβίστριες/ές της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι αρχές ξεκίνησαν αρχική έρευνα εναντίον της τον Μάιο του 2019. Τον Ιούλιο του 2020, οι αρχές απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες προς τις τρεις ακτιβίστριες, υποστηρίζοντας ότι οι αφίσες «προσέβαλλαν δημόσια ένα αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας με τη μορφή αυτής της εικόνας που προσέβαλλε τα θρησκευτικά αισθήματα άλλων».

Το Νοέμβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία και οι οργανώσεις Campaign Against Homophobia, Freemuse, Front Line Defenders, Human Rights Watch και ILGA-Europe απέστειλαν κοινή δημόσια δήλωση με την οποία καλούσαν τον Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει τις κατηγορίες και να διασφαλίσει ότι οι τρεις γυναίκες μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς παρενοχλήσεις και αντίποινα.

Περισσότερα από 275.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί τον Πολωνό Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει τις αβάσιμες κατηγορίες κατά των τριών γυναικών ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή:https://www.amnesty.gr/news/articles/article/24888/polonia-anamenetai-i-apofasi-gia-ti-dioxi-gynaikon-poy-anirtisan-afises?fbclid=IwAR2a3Hy7dSgbNaxceJRRuf3tgJDfIdXyi3ygRYHjaTUrfk3XA7Z7k7bkPsc

12.Ιαν.22