Συζήτηση για το βιβλίο «Γυναίκες στη Φυλακή» στη Locomotiva

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση μας καλεί η Locomotiva την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. (Mπόταση 7 και Σολωμού, Εξάρχεια)

Θα γίνει συζήτηση για το βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού «Γυναίκες στη Φυλακή – μαρτυρίες» και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Κλειστοί χώροι – Τα περιστέρια του Κορυδαλλού».

Η ταινία είχε γυριστεί στο παράρτημα κρατούμενων μητέρων των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού και παρακολουθεί την καθημερινότητά τους, τις σχέσεις που διαμορφώνουν μεταξύ τους και των καταλυτικό ρόλο που παίζει η παρουσία των παιδιών τους μέσα στη φυλακή.

Ακολουθούν λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, που περιλαμβάνει πάνω από 100 εικαστικά και προλογίζεται από τον Συντονιστή του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών», Κλήμη Πυρουνάκης.

Μια πρώτη γνωριμία με τις ποινικές κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές. Μέσα από δικές τους μαρτυρίες, ποιήματα, σκίτσα, ημερολόγια, φωτογραφίες, πλαισιωμένες από τον λόγο εκείνων που τις γνώρισαν από κοντά, καθώς και από τον λόγο των ειδικών. Γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή στα Καταστήματα Κράτησης Γυναικών.

Το «πριν» από τη φυλακή. Το «μετά» τη φυλακή. Ιστορίες που δεν ξέρουμε, ή που τάχα δεν ξέρουμε. Γυναίκες τόσο μακριά και συνάμα τόσο κοντά μας. Ένα ταξίδι σ’ αυτόν τον γνωστό/άγνωστο κόσμο. Έναυσμα για σκέψη και για δράση – από την Πολιτεία πρώτιστα, αλλά και από καθέναν από μας.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/326639_syzitisi-gia-biblio-gynaikes-sti-fylaki-sti-locomotiva