Eπιστολή προς αρχιεπίσκοπο για τη βία κατά των γυναικών

Στο μεταξύ, συνελήφθη 37χρονος ιερέας για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης. Ο αρχιεπίσκοπος πήρε αμέσως θέση για το θέμα αυτό, όπως ήταν βέβαια φυσικό, και απέπεμψε τον ιερέα, για το γενικότερο όμως θέμα της βίας κατά των γυναικών στο οποίο τον εγκαλούμε να πάρει θέση, δεν αποκρίνεται. Σ.Β.

Η Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Μετά την ανοιχτή επιστολή που Μωβ σε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ελλάδας, όπου ζητούσαμε να καταδικάσουν δημόσια τη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, στις 28-12-21, δεν υπήρξε καμιά σχετική πρωτοβουλία από κανέναν από αυτούς, αλλά ούτε από εσάς. Αντίθετα, και ευτυχώς, υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές από τον πάπα της Ρώμης για αυτό το θέμα.
Και επανερχόμαστε συγκεκριμένα θέτοντας πάλι το σχετικό αίτημά μας, όσο και για να σας ρωτήσουμε αν θα καταδικάσετε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κοζάνης όπου σε ένα παραλήρημα κατηγόρησε τις γυναίκες ότι είναι φλύαρες, και ρώτησε μάλιστα, από άμβωνος, κατά τη λειτουργία των Θεοφανίων: «Εσείς οι γυναίκες δε μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας;».

Καθόλου τυχαία, γνωστός καλλιτέχνης πήρε τη σκυτάλη για να προχωρήσει σε αιματηρές ατραπούς, λέγοντας ότι “έχει κάποιο δίκιο ο μητροπολίτης, και οι γυναικοκτονίες οφείλονται εν μέρει στην πολυλογία των γυναικών”.

Επαναλαμβάνουμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια μάστιγα για τη ζωή τους και δηλητηριάζει τις οικογενειακές σχέσεις καθώς και ότι επηρεάζει τα παιδιά που συνήθως υπάρχουν αναπαράγοντας τη δηλητηριώδη αυτή όσο και μακραίωνη “διαπαιδαγώγησή” τους. Και ακόμα υπενθυμίζουμε ότι κατά το 2021 είχαμε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας λόγω φύλου με φρικτό αποτέλεσμα το φόνο 18 γυναικών, που δείχνει μεγάλη αύξηση της βίας μέχρι και την μοιραία της κατάληξη.

Αναμένουμε την αντίδρασή σας
Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ –
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Αθήνα, 18-1-2022

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Ο κατηγορούμενος ιερέας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου τον βάζουν σε αστυνομικό αυτοκίνητο.