Μια ανακάλυψη για την κλειτορίδα

Μετάφραση: Μαρία Ταμιωλάκη

MIA ANAKAΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν την περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρεται κατά τον ερεθισμό της κλειτορίδας. Η μελέτη τους μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων και πιό αποτελεσματικών θεραπειών για γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία και κυρίως ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (γ.ο)Είναι ένα πρώτο βήμα.

Περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια μετά από παρόμοια ανακάλυψη που αφορούσε στα αντρικά γεννητικά όργανα, μιά ομάδα από γερμανούς ερευνητές κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την διεγερμένη κλιτορίδα.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience (https://www.jneurosci.org/content/early/2021/12/09/JNEUROSCI.1081-21.2021).

Σε 20 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 18 έως 45 ετών έγινε διέγερση της κλειτορίδας τους ενώ παράλληλα ελέγχονταν με Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου. Σε κάθε άγγιγμα οποιουδήποτε σημείου του σώματός μας ενεργοποιείται μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων, σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σωματοαισθηριακού φλοιού του εγκεφάλου μας. Έτσι, για κάθε τμήμα του σώματός μας αντιστοιχεί μια ιδιαίτερη περιοχή του εγκεφάλου, δημιουργώντας έτσι ένα είδος (αισθητηριακού) σωματικού χάρτη.

Μέχρι σήμερα το σημείο που αντιστοιχούσε στα γυναικεία γεννητικά όργανα αποτελούσε πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης. Μελέτες που προηγήθηκαν το είχαν τοποθετήσει κάτω από το σημείο που αντιστοιχεί στο άκρο πόδι, ενώ άλλες κοντά στο σημείο των γοφών. Με αυτό το τελευταίο συμπέρασμα συμφωνεί και η μελέτη που παρουσιάζομε, με την διαφορά ότι ενώ οι μέχρι τώρα τεχνικές διέγερσης της κλειτορίδας γίνονταν με το δάχτυλο της γυναίκας ή του συντρόφου της, στην τελευταία μελέτη η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα εξάρτημα : ένα μικρό στρογυλλό εργαλείο που παρήγαγε ροή (jet) αέρα σε μιά μεμβράνη που πάλλονταν και το οποίο τοποθετήθηκε πάνω από το εσώρουχο στο ύψος της κλειτορίδας. Αυτή η τεχνική έδωσε στην μελέτη τους περισσότερη ακρίβεια και αξιοπιστία.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα συμπεράσματά τους αποτελούν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της γυναικείας ηδονής, που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ. Μόλις το 1998 (!) έγινε γνωστή η ανατομία της κλειτορίδας, η απεικόνιση της με Μαγνητική Τομογραφία έγινε το 2005 (!), ενώ στα γαλλικά σχολικά εγχειρίδια μπήκε μόλις το 2017! (εδώ γελάμε!) . Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον θεραπειών σε άτομα που πάσχουν από σεξουαλική ανεπάρκεια, ή σε άτομα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, και κυρίως με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Ο καθηγητής Pierre Foldes, πρωτοπόρος στις χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης της κλειτορίδας, θεωρεί τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας σημαντικά. “Με αυτό το εξάρτημα θα μπορέσουμε να αξιολογήσομε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αποκατάστασης που εφαρμόζουμε” εξηγεί ο καθηγητής στην France 24. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, λόγω του γεγονότος πως οι τεχνικές αποκατάστασης της κλειτορίδας βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη καθώς οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών και οι επιπλοκές τους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Η κατανόηση των νευρικών οδών που αφορούν στην κλειτορίδα είναι στην καρδιά των ερευνών του συγκεκριμένου ερευνητή που μετράει περισσότερες από 6000 χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης γ.ο. σε 30 χρόνια καριέρας, έχοντας ως στόχο όχι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά την δημιουργία μιας λειτουργικής κλειτορίδας.

Η ανακάλυψη της ομάδας των γερμανών ερευνητών θα επιτρέψει την καταγραφή των σημάτων ηδονής που φθάνουν στον εγκέφαλο, μετά την διόρθωση των ακρωτηριασμένων γ.ο “ παρ’ όλο που οι περιγραφές των ίδιων των ασθενών θα συνεχίσουν να αποτελούν το καθοριστικό κριτίριο”, υπογραμίζει ο καθηγητής, που υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της ψυχολογικής στήριξης που πρέπει να παρέχεται στα θύματα μετά το χειρουργείο. Γι αυτό ίδρυσε μαζί με την ακτιβίστρια Frederique Martz στο Saint-Germain-en Laye, στα προάστεια του Παρισιού, το Institut Women Safe and Children, τόπο υποδοχής, ακρόασης και παροχής νομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

“Είμαστε στο 2021, ήταν πιά καιρός να ενδιαφερθούμε περισσότερο για τις ιδιαιτερότητες της γυναικείας ανατομίας” εκτιμάει από την σκοπιά της η Fabienne el-Khoury, εκπρόσωπος της οργάνωσης “Τολμήστε τον Φεμινισμό” σε επικοινωνία με την France 24. “Η μελέτη στηρίχτηκε σε μόλις 20 γυναίκες, αυτή είναι απλά η αρχή. Πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα”. “ Προσπαθούμε να καλύψομε ένα κενό γνώσης σχετικά με την γυναικεία σεξουαλικότητα σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο” παραδέχεται ο καθηγητής Foldes.

Πρίν από 30 χρόνια ως ειδικευόμενος ουρολόγος διαπίστωσε το εύρος του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όντας σε αποστολή με τους “Γιατρούς του Κόσμου” σε πολεμικές ζώνες ιδιαίτερα της υποσαχάριας Αφρικής. Επιστρέφοντας, συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε στα εγχειρίδια ανατομίας και φυσιολογίας αναλυτική απεικόνιση της κλειτορίδας. “Μόνο μίαμισυ σελίδα, ενώ παρατηρούνται δέκα σχετικά με το πέος”. Θα αφιερωθεί σε ενδελεχή έρευνα και θα ανακαλύψει πως μέρος της κλειτορίδας περιβάλλει εσωτερικά το τοίχωμα του κόλπου. Στα χειρουργεία που εκτελεί θα διαπιστώσει πως αυτό το τμήμα, μετά από τον ακρωτηριασμό των γ. ο. συχνά, παραμένει άθικτο!

Η ταυτοποίηση της περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού που αφορά στην διεγερμένη κλειτορίδα αποτελεί σταθμό στην πορεία για να καλυφθεί το κενό γνώσης δεκαετιών. Οι συγγραφείς της μελέτης έχουν πλήρη συναίσθηση του γεγονότος. “Το πως εκφράζεται η λειτουργία των γυναικείων γεννητικών οργάνων στον εγκεφαλικό φλοιό έχει πλήρως υποτιμηθεί από την έρευνα”, εξηγεί η Christine Heim, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. “Αυτή η έλλειψη κατανόησης των ανατομικών και παθοφυσιολογικών μηχανισμών περιορίζει ακόμα περισσότερο την έρευνα για την γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και τις διαταραχές της”. Η ερευνήτρια ελπίζει να μπορέσει να μελετήσει, κατά πόσον ορισμένες σεξουαλικές διαταραχές συνδέονται ακριβώς με διαταραχές της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου. Θέτει την υπόθεση πως “γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική βία ίσως να έχουν υποστεί βλάβη στην περιοχή του φλοιού που σχετίζεται με την ηδονή, σαν αμυντικό μηχανισμό για περιορισμό του ψυχικού τραύματος”. Χάρη σε αυτήν την έρευνα και τα συμπεράσματα της θα μπορέσουν να σκεφτούν θεραπείες που θα στοχεύουν στην “επανεκπαίδευση” και ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε στην France24 (https://www.france24.com/fr/découvertes/20211225-une-découverte-sur-le-clitoris-porteuse-d-espoir-pour-les-femmes-mutilées) στις 25/12/2021

Πρώτη εικόνα: Τρισδιάστατη εκτύπωση κλειτορίδας στο σύνολό της. Από Ιατροπέδια