Υποστήριξη του Μωβ προς την Αναστασία Ρ.

Το Δ.Σ. του Μωβ 28-3-2022

Το Μωβ δηλώνει τη στήριξή του σε μια ακόμα γυναίκα που βίωσε έμφυλη βία και η υπόθεσή της εκδικάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, 9 π.μ. στο Εφετείο, Λουκάρεως 14, 2ος όροφος, αίθουσα Δ 80 B’. Θα είμαστε εκεί και σ’ αυτή την δίκη, για την αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομάδας Αλληλεγγύης, η Αναστασία δέχθηκε ψυχική και σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό της. Αμέσως μετά έφυγε και τον κατήγγειλε στην αστυνομία.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της, αλλά η Αναστασία δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο της κακοποίησής της, διότι δεν είχε στην πραγματικότητα κληθεί, καθώς κλήθηκε ως αγνώστου διαμονής. Ο μεγαλογιατρός κακοποιητής της αθωώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Με εξίσου συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκε πρωτόδικα η Αναστασία για συκοφαντική δυσφήμιση. Σ’ αυτό το δικαστήριο ήταν παρούσα και άκουγε. Άκουσε τον εισαγγελέα να ρωτά τον κακοποιητή της «πιστεύετε ότι η κατηγορουμένη έχει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα;»…. Άκουσε τους «αλληλέγγυους της υψηλής κοινωνίας» που περιέβαλαν τον κακοποιητή, να βγάζουν επιφωνήματα και αλαλαγμούς κάθε φορά που δεν τους άρεσαν όσα κατέθεταν οι μάρτυρες υπεράσπισης της Αναστασίας. Και η πρόεδρος να το επιτρέπει. Η Αναστασία έζησε την κοινωνική ισχύ να καθορίζει τον συσχετισμό δύναμης στο δικαστήριο, μετατρέποντας το δίκιο σε άδικο και τη μέρα σε νύχτα…

Την Παρασκευή 8 Απριλίου η Αναστασία θα δικαστεί στο εφετείο και λίγο αργότερα στα αστικά δικαστήρια όπου ο κακοποιητής απαιτεί απ’ αυτήν 180.000 ευρώ αποζημίωση λόγω …ηθικής βλάβης…

Αυτή τη φορά η Αναστασία δεν είναι μόνη. Η μάχη της είναι δική μας μάχη. Η δικαίωσή της είναι η δικαίωση όλων όσων μάχονται την κακοποίηση και την καταπίεση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Δεν θα επιτρέψουμε να καθορίσει, για άλλη μια φορά, ο κοινωνικά ισχυρός το δίκιο και το άδικο ανάλογα με το συμφέρον του. Το δίκιο της Αναστασίας είναι το δίκιο μας. Θα είμαστε εκεί να το διεκδικήσουμε.

Ανάλογο ψήφισμα υποστήριξης έβγαλαν και οι 10 Γυναικείες Οργανώσεις/Συλλογικότητες

Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

Δίκτυο Γυναικών ΚΕΔΕ – KEDE Women’s Network

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά

Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ