Τεσσερεις δίκες στις 8/4 για βια κατά των γυναικών, έμφυλη βία και γυναικοκτονία

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τέσσερεις δίκες χθες, με καταγγελίες για παρενόχληση, βιασμούς, ασέλγεια σε ανήλικο, γυναικοκτονία. Και μια από τις υποθέσεις είναι για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, που δήθεν έκανε η καταγγέλλουσα έμφυλη βία. Εδώ ο κακοποιητής ζητούσε τα ρέστα, και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος.

Οι αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι στην Αναστασία Ρ. έξω από το δικαστήριο

Η δίκη της Αναστασίας Ρ., που κατήγγειλε τον κάποτε σύντροφό της για κακοποίηση, και τώρα είναι κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμιση, πήρε αναβολή που ζήτησε η άλλη πλευρά. Λόγω κόβιντ, όπως είπαν. Η επόμενη δικάσιμος προσδιορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Μεγάλη ομάδα αλληλέγγυων γύρω από την Αναστασία, ενώ ήταν και οι γονείς της, συγγενείς και φίλες/φίλοι μεμονωμένα ή από οργανώσεις. Ήδη είχαν βγάλει ψηφίσματα υποστήριξης 21 οργανώσεις, γυναικείες, φοιτητικές και σωματεία, όπως η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Πολλές από αυτές τις ανακοινώσεις έχουμε δημοσιεύσει πρόσφατα στο Μωβ.

Η Αναστασία Ρ. περιτριγυρισμένη με αγάπη από τους γονείς της και η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, δολοφόνος της γυναίκας του Καρολάιν, που επρόκειτο να αρχίσει η δίκη του, ζήτησε και πήρε αναβολή για 12 Απριλίου. Φυσικά κρατείται. Όταν ρωτήθηκε για να δηλώσει τα στοιχεία του στην έδρα, δήλωσε έγγαμος και χήρος. Γι’ αυτό το τελευταίο φρόντισε ο ίδιος. Βλ. χθεσινό αναλυτικότερι δημοσίευμα στο Μωβ.

Η νεαρή ιστιοπλόος Αμαλία, που κατάγγειλε τον προπονητή της για βιασμούς και ασέλγια όταν ήταν από 11 έως 13 ετών, έδωσε τη μαρτυρία της κεκλεισμένων των θυρών, όπως η ίδια είχε ζητήσει. Η αλληλεγγύη της οικογένειάς της είναι ολοκληρωτική, και εκεί έξω από την αίθουσα ήταν οι γονείς και άλλοι συγγενείς της. Επίσης αλληλέγγυες από γυναικείες οργανώσεις. Φυσικά ο πρώην προπονητής κρατείται για κακουργήματα για τα οποία δικάζεται.

Η δίκη Λιγνάδη συνεχίστηκε, και υπήρχε παρουσία από τη Μαρία Λούκα εκ μέρους του Παρατηρητηρίου για τη δίκη Λιγνάδη. Όπως είναι γνωστό ο Λιγνάδης κρατείται και η επόμενη δικάσιμος είναι την Δευτέρα 11 Απριλίου.

Η Μαρία Λούκα έγραψε στο τουίτερ τα εξής δύο αποσπάσματα:

Ο Κούγιας στη δίκη Λιγνάδη πριν λίγο, χωρίς καν να ενημερώσει ή να ρωτήσει τον μάρτυρα μηνυτή, τον άγγιξε για να κάνει αναπαράσταση της κακοποίησης. Ο μάρτυρας και μέρος του ακροατηρίου αντέδρασαν. Άθλια πρακτική επανατραυματισμού και ταπείνωσης.

Μια ακόμα στιγμή από τη σημερινή δικάσιμο στη δίκη Λιγνάδη: Ο Κούγιας περιέφερε στην αίθουσα φωτογραφίες του μάρτυρα από το instagram, ρωτώντας γιατί αναρτούσε τέτοιες φωτογραφίες. «Γιατί γιορτάζω το σώμα μου» απάντησε ο Σ. Και κουρέλιασε το slut shaming.

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία, πλήθος ανθρώπων κρατούν από ένα πανό του Μωβ και ένα ενάντια στις γυναικοκτονίες. Η τρίτη φωτογραφία, η καταγγέλλουσα με τη δικηγόρο της και τους γονείς της.