E, όχι και αναπαράσταση του βιασμού!

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Συνεχίστηκε σήμερα 14/4 η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, κεκλεισμένων των θυρών, όπως είχε ζητήσει η μάρτυρας πολιτικώς ενάγουσα, η οποία έχει καταγγείλει δύο βιασμούς της τον Ιούνιο του 2008 σε γραφεία θεατρικής εταιρείας, και τρίτο βιασμό της τον Σεπτέμβριο 2008 στο θέατρο «Ήβη». Ο συνήγορος κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η ηθοποιός υπέπεσε σε αντιφάσεις, και υπέβαλε το αίτημα για αναπαράσταση του βιασμού. Ναι, αναπαράσταση του βιασμού.

Η πολιτική αγωγή δυστυχώς ήταν θετική στο αίτημα, το οποίο ευτυχώς απέρριψε ο εισαγγελέας της έδρας και στη συνέχεια και η έδρα. Ο κ. Δημητρακόπουλος είχε προτείνει η αναπαράσταση να γίνει από γυναίκα δικηγόρο, συνεργάτιδα στο γραφείο του. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της έδρας, ότι αφού η αναπαράσταση δε θα γινόταν από την ίδια την καταγγέλλουσα, άρα δεν θα είχε αξία.

Πόσα βασανιστήρια θα υποστεί μια καταγγέλλουσα; Ευτυχώς αυτό αποτράπηκε, ενώ δεν ξέρουμε κάτω από ποια διλήμματα η γυναίκα συνεργάτις του Δημητρακόπουλου θα δεχόταν την εκτέλεση της μεσαιωνικής αυτής μεθόδου στο δικό της σώμα.

Θυμόμαστε το 2012, σε δίκη τράφικινγκ νηγηριανών γυναικών με το κύκλωμα επίσης να είναι συμπατριώτες τους, «όταν ο δικηγόρος των κατηγορουμένων ζήτησε αναπαράσταση του ξυλοδαρμού τον οποίο αμφισβητούσαν οι πελάτες του, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, με αποτέλεσμα η Μαίρη (καταγγέλλουσα) να πάθει νευρικό κλονισμό αφού η Τζίνα (ανεκτική προς τους τράφικερς) επέμενε να αρνείται τον ξυλοδαρμό και των δυο τους». Από το βιβλίο Πατριαρχική Δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις, της υπογράφουσας, που εκδόθηκε το 2020. Σελ.193.

Η φωτό από τη σημερινή παρουσία μας στα δικαστήρια

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: δύο γυναίκες κρατούν ένα πανό μπροστά στο δικαστήριο, που λέει “Ανήλικες και ενήλικες καταγγέλλουν τη βία. Η Δικαιοσύνη ακούει;”