ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΝΩΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Το Δελτίο Τύπου που αναπαράγουμε εδώ, είναι ελπιδοφορα κίνηση από τις επιστημονικές αυτές εταιρίες, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν κινήθηκαν από την πρώτη μέρα της μεταθανάτιας κακοποίησης των τριών νεκρών παιδιών και άφησαν άκριτη την ανθρωποφαγία-παιδοφαγία των μίντια. Σ’ αυτή την επιχείρηση τηλεθέαση, συμμετείχαν από την αρχή και κάποιες και κάποιοι ψυχολόγου,  με διπλώματα ίσως, που παραδίδουν στη ρωμαϊκή αρένα τις σύντομες ζωές των παιδιών.

Άλλη ελπιδοφόρα αν και αργοπορημένη αντίδραση ήταν αυτή της εισαγγελίας Αθήνας, που διέταξε πριν λίγες μέρες προκαταρκτική εξέταση για την διαρροή των καταθέσεων στα μίντια. Σ.Β.

«ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΑΝΗΛΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ»

Το σύνολο της κοινωνίας παρακολουθεί σοκαρισμένο τα γεγονότα που αφορούν στο θάνατο των τριών ανήλικων παιδιών από την Πάτρα. Από τα ΜΜΕ γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων πτυχών της ζωής τους, τόσο των ίδιων των παιδιών, όσο και προσωπικών και ιδιωτικών τους στιγμών και δραστηριοτήτων (ζωγραφιές, φωτογραφίες, βίντεο), οι οποίες εκτίθενται απερίσκεπτα και αναλύονται από ειδικούς ψυχικής υγείας (και μη), χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ η παραμικρή επαφή του επαγγελματία με το παιδί. Η πάγια θέση και συνειδητή επιλογή της παιδοψυχιατρικής κοινότητας είναι να μην προβαίνει σε τοποθετήσεις στα ΜΜΕ, σεβόμενη την μέγιστη ανάγκη της προστασίας της ψυχικής και κοινωνικής υπόστασης των παιδιών. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουμε, επιπλέον, να προστατέψουμε τη βραχύχρονη ιστορία τους στη ζωή και να σεβαστούμε τη μνήμη τους.

Καλούμε τόσο τους ειδικούς όσο και τους φορείς να συνταχθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια, να αποδοθεί ο σεβασμός στη μνήμη των τριών αδελφών από την Πάτρα, και να σταματήσει η έκθεση προσωπικών στιγμών ή και απεικονίσεων κατά τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Καλούμε, επίσης, όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας να αποφεύγουν να εκφέρουν “διαγνώσεις”, εικασίες ή “αναλύσεις” του εσωτερικού και συναισθηματικού κόσμου των παιδιών με βάση αναπόδεικτες πληροφορίες που εκτίθενται και διασπείρονται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Για το Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων

Ο Πρόεδρος Κων/νος Κώτσης –  Η Γεν. Γραμματέας Αικατερίνη Χάρη – 4/4/22