Αλληλεγγύη σε επιβιώσασα έμφυλης βίας στην Κω

Λάβαμε και δημοσιεύουμε από την Αντιφασιστική Κίνηση Κω

Για ακόμη μια φορά η προσπάθεια μιας γυναίκας να καταγγείλει τον βιασμό της έπεσε στην μαύρη τρύπα της πατριαρχικής συγκάλυψης. Συγκάλυψη που προέρχεται από τις αγκυλώσεις μιας μικρής κλειστής κοινωνίας και τη γνώριμη επιλεκτική εφαρμογή του νόμου από τους μπάτσους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σοκ δεν μας προκαλεί η αποτροπή της καταγγελίας από τους μπάτσους, αλλά εξαγριωνόμαστε από το γεγονός ότι όχι μόνο δεν προστατεύτηκε η καταγγέλλουσα, αλλά βρέθηκε στη θέση του θύτη περνώντας το βράδυ στο κρατητήριο. Μετά από όλες τις γυναικοκτονίες και καταγγελίες για βιασμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις, και το κίνημα που έχει αναδειχθεί από το ελληνικό #metoo θα περιμέναμε τα θύματα της έμφυλης βίας και ο καθένας/μια/α να έχει δικαίωμα να καταγγείλει οποιαδήποτε παραβιαστική/κακοποιητική συμπεριφορά. Καμία εξουσία δεν μπορεί να σου αφαιρέσει αυτό το κεκτημένο. Αντί να προστατευθεί και να υπάρξει μέριμνα σωματικής και ψυχολογικής υποστήριξης αφέθηκε απροστάτευτη να υποστεί και άλλη βία από την οικογένεια αυτού που κατήγγειλε.

Ξυλοκοπήθηκε, απειλείται και εκβιάζεται όλο αυτό το διάστημα. Γιατί αυτές οι πράξεις δεν είχαν καμία συνέπεια, ενώ η καταγγελία της συκοφαντικής δυσφήμισης την οδήγησε στο κρατητήριο χωρίς δισταγμό; Άραγε αν αυτός που είχε καταγγείλει ήταν κάποιος μετανάστης θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση; Θεωρούμε μεν ότι η στάση προς όλους /λες/α πρέπει να είναι ισότιμη από τις “αρχές”, αλλά το γεγονός αυτό μας δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτές. Για εμάς η μεταξύ μας στήριξη και αλληλεγγύη είναι το μοναδικό όπλο απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που συγκαλύπτει, βιάζει, σκοτώνει και μένει ατιμώρητη. Στεκόμαστε δίπλα στην φοιτήτρια στην Κάλυμνο. Κανέν@ μόν@.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι το Μωβ είχε στείλει μια αντιπροσωπεία για δικη ομαδικού βιασμού στη Ρόδο, που εκδικάστηκε στην Κω, στις αρχές του 2020. Τις ομάδες αλληλεγγύης τις γνωρίσαμε τότε, και παίζουν το σημαντικό ρόλο τους γι’ αυτό που έχουν ταχθεί. Σ.Β.

Περιγραφή τριών εικόνων για άτομα με οπτική αναπηρία:Έξω από το δικαστήριο της Κω, η πρώτη με τρια χαρτοπανό που λένε συνθήματα αλληλεγγύης. το κεφάλι μιας γυναίκας που έχει κλειστο το στόμα της με φερμουάρ. Η δεύτερη μια ομάδα γυναικών της αλληλεγγύης έξω από το δικαστήριο. Η τρίτη είναι σκίτσο, με το κεφάλι μιας γυναίκας και φερμουάρ στο στόμα της.