Γυναικείες φωνές στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου 2022

Γράφει η Έλενα Φεγκάλι – Πολιτική Επιστήμων – Αντιπρόεδρος της Ελληνο-Λιβανικής Πολιτιστικής Ένωσης

Στις 15 Μαΐου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο και πέρα από την σημασία που έχουν για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν θέσει η διαφθορά, η οικονομική κατάρρευση και η εξάντληση των ενεργειακών πόρων, ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η έμφυλη ισότητα στην πολιτική σκηνή.

Ο Λίβανος έχει ένα από τα υψηλότερα συνολικά χάσματα μεταξύ των φύλων στον κόσμο (κατατάσσεται στην 145η από τις 153 χώρες στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα των φύλων 2020), και μεταξύ των χαμηλότερων παγκόσμιων ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, που κυμαίνονται στο 29% για τις γυναίκες και το 76 % για τους άνδρες.

Βλέπουμε στο Λίβανο την έμφυλη ισότητα να αναπτύσσεται με αρκετά αργούς ρυθμούς
παρόλο που υπήρξε μεγάλη άνοδος στις γυναίκες υποψηφίους στις φετινές εκλογές με 157 υποψήφιες στο σύνολο 1043 υποψηφίων (15% του συνόλου) εντοπίζοντας τις περισσότερες υποψηφίους στην εκλογική περιφέρειας της Βηρυτού Ι, ενώ στις εκλογές του 2018 οι υποψήφιες στις λίστες κάλυπταν μόνο ένα 11% του συνολικού ποσοστού σύμφωνα με την εφημερίδα “L’orient-le jour”.

Ρίχνοντας μια ματιά στο νέο κυβερνητικό σχήμα που διαμορφώθηκε τον περασμένο
Σεπτέμβριο υπό την ηγεσία του Najib Mikati στους 24 υπουργούς υπάρχει μόνο μία γυναίκα υπουργός. Χωρίς αμφιβολία τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την ίση κατάταξη των γυναικών στον πολιτικό στίβο. Ωστόσο ειδικά μετά την επανάσταση του Οκτώβρη το 2019 (Lebanese thawra), είδαμε τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή των αγώνων να διεκδικούν αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Μέσα από αυτήν την εξέγερση φάνηκε πως δόθηκε βήμα για περισσότερη γυναικεία συμμετοχή και απόδειξη πως οι γυναίκες είναι ικανές να συμμετέχουν στα κοινά και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Πέρα από τα βασικά προτάγματα που είχε η εξέγερση που ήταν δημοκρατία και αξιοπρέπεια οι γυναίκες προέβαλλαν και δικά τους ζητήματα όπως είναι η έμφυλη βία τα οποία βρήκαν χώρο να ακουστούν.

Καταλήγοντας, η ανάδειξη γυναικών στις φετινές εκλογές θα είναι μια πραγματικά
προοδευτική τομή στα πολιτικά τεκταινόμενα του Λιβάνου που θα συμβάλλει στην
γυναικεία ενδυνάμωση και συμπερίληψη. Είναι σημαντικό στις εκλογές αυτές οι γυναίκες να έχουν την στήριξη και την ψήφο εμπιστοσύνης από τους Λιβανέζους και τις Λιβανέζες που διαμένουν στο Λίβανο αλλά και της διασποράς αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αλλαγή.