Σημαντικό βήμα στην Ισπανία: Δωρεάν προϊόντα περιόδου και άδειες περιόδου

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

«Αέρα προόδου» θα μπορούν να αναπνέουν γυναίκες στην Ισπανία, με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με το οποίο κορίτσια 16 ετών και άνω θα μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς τη γονική συναίνεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι καινοτομίες δε σταματούν εκεί. Πιο συγκεκριμένα, στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται η συνταγογράφηση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και του «χαπιού της επόμενης ημέρας».

Παράλληλα, προβλέπονται και άδειες έως και τριών ημερών για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον κύκλο περιόδου τους, αλλά και η δωρεάν παροχή από τα σχολεία και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα προϊόντων περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν, τα οποία είναι κοστοβόρα και υπάρχουν χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, που δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν.

Το νομοσχέδιο, όπως δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα El Pais, θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο ενώ είχε προαναγγελθεί από την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, τον Φεβρουάριο. «Η διακοπή της κύησης θα είναι εγγυημένη για όλες τις γυναίκες και θα μπορεί να γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία», είχε δηλώσει τότε.

Μέχρι στιγμής στην Ισπανία διακοπή κύησης δεν επιτρεπόταν τα τελευταία 30 χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς υπήρχαν ζητήματα που σχετίζονταν με αντιρρήσεις του ιατρικού προσωπικού, ωστόσο η Μοντέρο δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο τα γυναικολογικά νοσοκομεία και οι κλινικές να συνεργαστούν με επαγγελματίες της υγείας που θα εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας».

Σχετικά με τις αμβλώσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα επιτρέπονται μέχρι τη 14η εβδομάδα, ενώ από τη 14η και έως την 21η εβδομάδα θα επιτρέπονται αν υπάρχουν λόγοι υγείας που να το δικαιολογούν, όπως να κινδυνεύει η υγεία της μητέρας ή να έχουν διαπιστωθεί γενετικά προβλήματα στο έμβρυο.

Πηγή: https://www.rosa.gr/kosmos/aeras-proodou-stin-ispania-dorean-proionta-periodou-amvloseis-xoris-goniki-sinainesi/?