Ουκρανία: Αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά της η συνήγορος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αλιεύει η Αλεξάνδρα Μακρή

Ουκρανία: Απάλλαξαν από τα καθήκοντά της την συνήγορο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής Βουλής

Οι βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου απάλλαξαν από τα καθήκοντά της, την συνήγορο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενισόβα, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο πηγή που παρίστατο στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την πρόταση για την απαλλαγή από τα καθήκοντά της ψήφισαν 234 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Ukrinform, η Ντενισόβα είχε δηλώσει ότι στις 31 Μαΐου επρόκειτο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της. Σήμερα οι βουλευτές συγκέντρωσαν υπογραφές για την πρόταση μομφής.

Ως λόγοι για την απομάκρυνση της Ντενισόβα από την θέση του συνηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βουλής, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» και μέλος της επιτροπής κανονισμών της Βουλής Πάβελ Φρολόφ, ήσαν, η συστηματική αθέτηση των δικαιοδοσιών της για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, την υπεράσπιση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την εναντίωση στον εκτοπισμό ατόμων και παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη, και για άλλες δραστηριότητες σε σχέση με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως ένας ακόμη λόγος αναφέρεται ότι η συνήγορος επικέντρωνε το έργο της στα μέσα ενημέρωσης, σε πολυάριθμες λεπτομέρειες «σεξουαλικών εγκλημάτων, που δεν διεπράχθησαν με φυσικό τρόπο» και «σε βιασμούς παιδιών» στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίοι δεν επιβεβαιώθηκαν με αποδεικτικά στοιχεία και έκαναν μόνο κακό στην Ουκρανία.

Εκτός των άλλων ο Φρολόφ είπε ότι για ένα μεγάλο διάστημα μετά την 24η Φεβρουαρίου η Ντενισόβα βρισκόταν στο εξωτερικό και όχι στο πλαίσιο αποστολών εργασίας.

Πηγή: Ukrinform, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από Συντακτική Ομάδα ERT.GR 31-5-22

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Το πρόσωπο της Ντενίσοβα που αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά της