Αυτοτελές αδίκημα το revenge porn – Ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα για το εξαιρετικά διαδεδομένο αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, η νέα διάταξη ενσωματώνεται ως προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 3 Ιουνίου. Το σχέδιο με τις προσθήκες κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Με τη νέα διάταξη κωδικοποιείται από πλημμέλημα έως και κακούργημα στο άρθρο 346 ΠΚ η εκδικητική πορνογραφία, με ειδική πρόβλεψη για τους ανηλίκους και τη διακίνηση σε ευρύ αριθμό προσώπων κυρίως όταν πρόκειται για βιντεοσκοπημένο υλικό μεταξύ συντρόφων ή συζύγων. Προβλέπονται ποινές από έναν χρόνο φυλάκισης μέχρι 10ετή κάθειρξη.

Πηγή:https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/347955_aytoteles-adikima-revenge-porn-poines-mehri-10-hronia-katheirxi

13.06.2022