Ρασέλ Κεκέ: Η καμαριέρα με καταγωγή από την Ακτή Ελαφαντοστού που μπαίνει στην γαλλική βουλή

Αλιεύει η Σίσσυ Βώβου

Με χιούμορ λέει ότι θέλει να καθαρίσει την Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Αλλά αυτή τη φορά μεταφορικά. Η Ρασέλ Κεκέ εξελέγη βουλευτής στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές την Κυριακή. Της 47χρονης καμαριέρας, η οποία εξελέγη βουλευτής για την 7η εκλογική περιφέρεια του Βαλ-Ντε-Μάρν με το 50,30% των ψήφων.

Η Ρασέλ, κατάφερε να επικρατήσει της υπουργού Αθλητισμού του Εμανουέλ Μακρόν, Ροξάνα Μαρασινέανου, η οποία ήταν υποψήφια με τον προεδρικό συνασπισμό.

Με τη στήριξη του συνασπισμού Nupes, του Ζαν Λικ Μελανσόν, η Ρασέλ Κεκέ, ακτιβίστρια του συνδικάτου CGT, γίνεται η πρώτη καμαριέρα που εκλέγεται βουλευτής στη Γαλλία.

«Απόψε, είμαι βουλευτής, εκλεγμένη βουλευτής, δεν μπορώ καν να πω τη λέξη: βουλευτής! Είμαι η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Είμαι υπηρέτρια, είμαι καθαρίστρια, φύλακας, βοηθάω στο σπίτι, είμαι όλες αυτές οι «αόρατες» δουλειές. Στην Εθνοσυνέλευση, αυτές οι δουλειές θα είναι ορατές», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών στη Γαλλία, όπως μεταδίδει το Euronews.Μητέρα έξι παιδιών, η Ρασέλ Κεκέ γεννήθηκε το 1974 στην κοινότητα Αμπομπο, βόρεια του Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η μητέρα της πουλούσε ρούχα και ο πατέρας της ήταν οδηγός λεωφορείου.

Η μητέρα της πέθανε όταν αυτή ήταν μόλις 12. Εγκατέλειψε το σχολείο για να στηρίξει τα αδέρφια της. Το 2000 έφτασε στη Γαλλία. Δούλεψε πρώτα ως κομμώτρια, μετά ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ και τελικά ως καμαριέρα, έχοντας πέντε παιδιά. Πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 2015. Επτά χρόνια μετά κατέλαβε έδρα στη Βουλή.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/rasel-keke-e-kamariera-me-katayoye-apo-to-akte-elafantostoe-poe-mpainei-sten-yallike-