Έφεση για την απαλλαγή του προπονητή από το βιασμό άσκησε η εισαγγελέας

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Με μικρή καθυστέρηση το Μωβ δημοσιεύει την πολύ ευχάριστη είδηση, αναμένοντας να καταδικαστεί ο προπονητής για το αυτονόητο. Την απόφαση ως προς το σκέλος της απαλλαγής για το βιασμό, είχαμε στηλιτεύσει σε άρθρο στο Μωβ αλλά και δημοσιεύοντας την σχετική δήλωση της Σοφίας Μπεκατώρου που ήταν αλληλέγγυα στην ιστοπλόο Αμαλία. Σ.Β.

Προπονητής ιστιοπλοΐας: Έφεση για την απαλλαγή από το βιασμό άσκησε εισαγγελέας

Ανατροπή στην υπόθεση του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας που καταδικάστηκε για ασέλγεια πράξεις σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του φέρνει η έφεση που άσκησε η εισαγγελεας εφετών Ιωάννα Τσάλη.

Γράφει η Σοφία Σπίγγου

Η εισαγγελική λειτουργός άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κατά το σκέλος που αφορά στην κατά πλειοψηφία αθώωση του κατηγορουμένου για το βιασμό της ανήλικης αθλήτριας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έφεση της η εισαγγελέας επικαλείται μια απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία, για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά, αλλά αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του.

Μάλιστα, στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως ακόμη κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμου ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

«Ενώ η παθουσα ήταν παιδί την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε. Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθουσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους. Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της» σημειώνει για τα πραγματικά περιστατικά η κα. Τσάλη.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, η παθούσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις και περιέγραψε πραγματικά γεγονότα. «Δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Ελάμβανε και πριν χορηγίες. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο» καταλήγει η εισαγγελική λειτουργός.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/1326315/proponitis-istioploias-efesi-gia-tin-apallagi-apo-to-viasmo-askise-eisaggeleas?fbclid=IwAR01CWaYn0yh5cQVoAE10Nfsl12q3eZwP3oeaYfahRqK-lEkg-bDNLuymiU-Δημοσιεύουμε το πρώτο τμήμα του άρθρου, γιατί τα ακόλουθα τα έχουμε ήδη δημοσιεύσει

Στην αρχική φωτό, ο προπονητής συνοδεύεται στη δίκη, από αστυνομικό.

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Ο προπονητής  συνοδεύεται στο δικαστήριο από έναν αστνομικό.